(18.30 hodin)

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, zahraniční výbor tento návrh projednal a v podstatě po prvém čtení ve Sněmovně došlo ke klidné diskusi, kdy odůvodnění přednesl náměstek ministra vnitra magistr Koudelný a ředitelka odboru evropské integrace Ministerstva spravedlnosti magistra Petra Dolníčková. Domnívám se, že v návaznosti na zprávu, kterou přednesl pan ministr spravedlnosti, je tato informace pro vás dostačující, takže bych vás žádal o pozornost, abych vám mohl přednést návrh usnesení zahraničního výboru.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci přístupu České republiky k Protokolu vypracovanému na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii o výkladu Úmluvy o zřízení Evropského policejního úřadu prostřednictvím rozhodnutí o předběžné otázce vydávaných Soudním dvorem Evropských společenství ze dne 23. července 1996, s tím, aby Česká republika při uložení listiny o přístupu učinila prohlášení ve znění, které máte uvedeno v tom návrhu usnesení, které jste obdrželi.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Šplíchalovi a prosím, aby se své zpravodajské povinnosti zhostil i pan poslanec Petr Nečas, který je zpravodajem výboru pro evropskou integraci.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, jak jsem uvedl už ve svém předcházejícím slově, jedním z důsledků přijetí České republiky do Evropské unie je i přistoupení ke smlouvě o zřízení Europolu a jedním z důsledků přistoupení k této smlouvě je samozřejmě i otázka přistoupení k Protokolu vypracovaném na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii o výkladu Úmluvy o zřízení Evropského policejního úřadu prostřednictvím rozhodnutí o předběžné otázce vydávaných Soudním dvorem Evropských společenství ze dne 23. července 1996, to znamená, je to nevyhnutelný důsledek našeho přistoupení ke smlouvě o Evropském policejním úřadu.

Na základě toho výbor pro evropskou integraci doporučil Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení, které se textově shoduje s návrhem, který přednesl pan zpravodaj zahraničního výboru, s drobnou lexikální úpravou, to znamená, jsou tam opět místo slova "ratifikace" slova "dává souhlas k přístupu". Jinak se ten text věcně kryje s návrhem, který přednesl pan zpravodaj zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Nečasovi. Otevírám rozpravu. Přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím.

A přistoupíme k hlasování o usnesení: Poslanecká sněmovně dává souhlas k přístupu k Protokolu atd., tak jak je to uvedeno v tisku 567/2.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 40. Kdo s návrhem usnesení souhlasí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo. Hlasovalo 136 poslanců, pro bylo 121, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Končím druhé čtení této předlohy. Děkuji panu ministrovi spravedlnosti Karlu Čermákovi, panu poslanci Karlu Šplíchalovi a Petru Nečasovi.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 283/1993 Sb.,
o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 615/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Karel Čermák, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, návrh zákona, kterým se mění zákon o státním zastupitelství číslo 283/1993 Sb., má zajistit plnění úkolů v oblasti justiční spolupráce České republiky, jak to plyne z jejího členství v Evropské unii. Jde o provedení některých článků rozhodnutí Rady o zřízení Eurojustu - nebo "jurodžastu", jak si přejete - za účelem posílení boje proti závažné trestné činnosti.

V souvislosti s tím je nutno vysílat na delší dobu, i v řádu několika let, státní zástupce k určitým orgánům a institucím, které působí v rámci Evropské unie, a proto je třeba upřesnění dosavadní právní úpravy. Reaguje se zejména na potřebu aktuálního vyslání státního zástupce do jednotky evropské soudní spolupráce již zmíněného Eurojustu. Dosavadní zákon již upravuje institut dočasného přidělení státního zástupce k jinému orgánu nebo organizaci, předloha tuto úpravu upřesňuje, pokud jde o maximální dobu dočasného přidělení, o některé otázky odměňování a náhrad, které s tímto dočasným přidělením do zahraničí souvisejí, a řeší způsob výběru státního zástupce přiděleného do zahraničí.

Prosím, aby zákon byl propuštěn do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Karlu Čermákovi. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji za slovo. Předložená novela zákona o státním zastupitelství vytváří právní základ pro působení námi vyslaného státního zástupce jako národního člena Eurojustu v Haagu. Předloženým návrhem se novelizují ta ustanovení zákona o státním zastupitelství, která upravují institut dočasného přidělení státního zástupce k výkonu funkce k jinému státnímu zastupitelství, respektive k jinému orgánu nebo organizaci. Doba dočasného přidělení k jinému orgánu nebo organizaci se sídlem mimo území České republiky se zde stanovuje maximálně na dobu tří let a o dočasném přidělení rozhoduje v tomto případě ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce. V návrhu se též, jak už zde bylo řečeno, navrhuje vyloučit možné zdvojování platu a náhrad nákladů poskytovaných při výkonu funkce v zahraničí.

Tento návrh zákona je v souladu s ústavou, je provedením rozhodnutí Rady z 28. února 2002 o zřízení Eurojustu, a to s cílem posílit boj proti závažné trestné činnosti. Účinnost v tomto návrhu se navrhuje dnem vyhlášení.

Tolik moje zpravodajská zpráva. Já též doporučuji postoupit návrh zákona do druhého čtení a přikázat jej k projednání ústavně právnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlásil se do ní pan poslanec Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, učiním vůči předložené novele pouze drobnou poznámku spíše faktického charakteru a nebudu v tomto směru kritický.

Jsem si vědom toho, že předložený návrh je reakcí na naše mezinárodněprávní závazky, že v zásadě je nutností předložený návrh, který upravuje zákon o státním zastupitelství, přijmout, to znamená upravit institut dočasného přidělení státního zástupce k jinému orgánu nebo organizaci se sídlem mimo území České republiky. V rámci prvého čtení však zde chci pouze upozornit na jednu právní věc nebo na jeden - nechci říci nedostatek, ale na jednu alternativu, kterou by bylo možné, nebo podle mého názoru i vhodné, diskutovat v rámci výborového projednávání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP