(16.50 hodin)
(pokračuje Chytka)

A přestože oba dva výbory velice pečlivě pracovaly na této materii včetně odborné veřejnosti, domnívám se, že tak jak je znění § 37, opět by historikové mohli být z nahlížení do archiválií v některých případech vyloučeni.

U druhého pozměňovacího návrhu se domnívám, že tam nemůžeme napsat pouze pracoviště Akademie věd, neboť to bychom vyloučili zhruba polovinu historiků, kteří se koncentrují v oblasti muzejnictví, kdy např. zemská muzea mají založené ústavy a kde tito historikové, kteří taktéž pracují, i na vysokých školách pracují.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Radimu Chytkovi. Hovořit bude paní poslankyně Táňa Fischerová. Připraví se pan poslanec Zbyněk Novotný.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte, abych přednesla jeden pozměňovací návrh k tisku 428/2.

V § 53 se na konci odst. 4 doplňuje věta: "O podání badatele proti odepření nahlížení do archiválií nebo poskytování kopií, opisů a výpisů z nich podle věty druhé rozhodne ředitel příslušné zpravodajské služby České republiky."

Dovolte mi krátké odůvodnění. Při projednávání tohoto návrhu zákona ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se v diskusi ukázalo, že badatel, kterému bylo odepřeno nahlédnout do té části tzv. bezpečnostních archivů, která nepodléhá utajení, nemá možnost oproti ostatním archivům podat odvolání. Určitou obtíží je tady určení subjektu, který by v případě bezpečnostních archivů měl o námitce rozhodovat. Navrhuji tedy postup, který je obvyklý v případech správních rozhodnutí, kdy rozhoduje vedoucí toho orgánu, který původně nahlížení do archiválií odepřel. Zavedení námitky a jejího přezkumu i v případě těchto zvláštních archivů pokládám za užitečný prvek nejen pro samotné znění zákona, ale i pro otevřenost a transparentnost práce s informacemi obecně.

Pro jistotu, a abych předešla případným nedorozuměním, bych ještě chtěla upozornit, že celý odstavec číslo čtyři, ke kterému podávám svůj pozměňovací návrh, se týká pouze archiválií, u kterých byl zrušen stupeň utajení, a tedy nemůže dojít k ohrožení utajovaných skutečností.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Táně Fischerové. Hovořit bude pan poslanec Zbyněk Novotný a připraví se pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, můj pozměňující návrh zní: V § 53 zařadit bod d) ve znění: nepředkládá ministerstvu ke schválení skartační návrhy.

A nyní mi dovolte krátké zdůvodnění. Bezpečnostní archiv provádí skartační řízení podle písmena b) samostatně a schvalování skartačního návrhu ministerstvem by bylo zcela formální. Ministerstvo do vyřazovaných utajovaných písemností stejně nemůže nahlížet a posuzovat je. Za druhé. Skartační návrhy obsahují detailní seznamy vyřazovaných písemností včetně uvedení jejich obsahu a z bezpečnostních důvodů by nebylo vhodné odevzdávat je mimo zpravodajskou službu. Za třetí. Podle § 53 odst. 2 písm. c) odevzdává archiv do evidence pouze údaje o archiváliích, u nichž byl stupeň utajení zrušení, ale ministerstvu by ve skartačních návrzích předkládal údaje o veškerých vyřazovaných utajovaných písemnostech.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zbyňku Novotnému. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miloš Melčák a připraví se pan poslanec Rudolf Tomíček.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážená paní ministryně, dovolte mi, abych předložil pozměňovací návrh, který spočívá ve vytvoření správní oblasti Státního oblastního archivu ve Zlíně. Pozměňovací návrh zní následujícím způsobem:

Navrhuji v odstavci Státní oblastní archivy, tj. v § 47, doplnit pod písm. h) slova "Státní oblastní archiv ve Zlíně".

S tím souvisí úprava § 48, kde navrhuji vypustit z bodu f) slova "a Zlínského" a před slovo "Vysočina" vložit spojku a. Takže nový text bodu f) zní: "Moravský zemský archiv v Brně územím krajů Jihomoravského a Vysočina."

A dále doplňuji z toho vyplývající písm. h) v § 48, které zní: "Státní oblastní archiv ve Zlíně územím kraje Zlínského".

Dovolte mi krátké odůvodnění. Vzhledem k velikosti území navrhované působnosti Moravského zemského archivu v Brně a problémům s dopravní dostupností fondů, které jsou podle mých informací ve značné míře přesouvány z území Zlínského kraje do měst Třebíče a Brna, jeví se účelné soustředění všech fondů ve Zlíně, nejlépe do některého z uvolněných objektů bývalého Baťova továrního areálu, s nímž většina fondů souvisí. Tento názor byl projednán a bude podporován představiteli Zlínského kraje, statutárního města Zlín a Univerzity Tomáše Bati. Dočasně může funkci státního oblastního archivu plnit bývalý Okresní archiv ve Zlíně, v Klečůvce, spolu s archivy v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně.

Předpokládám, že tento návrh bude přijatelný, protože výrazným způsobem umožní ochranu sbírek Zlínského kraje a zvýšení péče o tyto sbírky. Předpokládám, že neobstojí návrh, že bude potřeba některé sbírky přečíslovávat, což by způsobilo nepřehlednost, protože už v dnešní době jsou některé sbírky přesouvány ze Zlínského kraje, a tím pádem ta nepřehlednost je tam vložena už dnes.

Děkuji vám všem za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miloši Melčákovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Rudolf Tomíček. To je poslední přihlášený do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl jeden pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku 428/2, tzn. k materiálu, který se nazývá Komplexní pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tak jak jsme si tady na konci obecné rozpravy schválili.

Právě s ohledem na toto schválení tak i číslování je přizpůsobeno tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu, a tento návrh zní takto: Doporučuji vypustit § 80 odst. 4. Odst. 5 potom přečíslovat na odst. 4 a jeho text by zněl takto:

Zřizovatelé dosavadních archivů zvláštního významu a zřizovatelé příspěvkových organizací, jejichž součástí jsou archivy zvláštního významu, s výjimkou archivů uvedených v odst. 2 a 3, jsou povinni ve lhůtě šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona požádat ministerstvo o akreditaci archivu jako specializovaného archivu nebo soukromého archivu nebo oznámit ministerstvu zřízení bezpečnostního archivu nebo správního archivu. Do doby udělení akreditace, nejdéle však do tří let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se na archivy, které požádaly o akreditaci, pohlíží jako na specializované archivy podle tohoto zákona nebo soukromé archivy, taktéž podle tohoto zákona. Nepožádá-li zřizovatel ve stanovené lhůtě o akreditaci nebo nebude-li akreditace těmto archivům ve stanovené lhůtě udělena, nebo neoznámí-li zřizovatel zřízení bezpečnostního archivu nebo správního archivu, rozhodne ministerstvo o uložení archiválií do národního archivu nebo do státního oblastního archivu.

Pokusím se to jednoduše odůvodnit asi takto.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP