(14.50 hodin)
(pokračuje Fajmon)

To je pravda, s tím lze souhlasit. Obě tyto země mají nezaměstnanost zhruba ve stejné úrovni jako my. Ale je potřeba se také podívat jinam a podívat se také na to, jaké byly výsledky.

Když zde vládla pravicová koalice, tak sociální demokraté nás obviňovali z toho, že zde zavádíme kapitalismus 19. století, že tady budou zástupy nezaměstnaných. Pamatuji si na projevy tehdy Valtra Komárka, který říkal, že tady bude 20 % nezaměstnaných a podobně. Nic z toho se za pravicových vlád nestalo, ale zatím se to začíná velmi rychle blížit za vlády sociální demokracie.

Vy jste tenkrát říkali, vážení sociální demokraté, že vy budete dělat politiku sociálnější a že se budete inspirovat skandinávskou zkušeností. My bychom byli rádi, kdybyste se skutečně tímto inspirovali, a byli bychom rádi, kdybyste dokázali, tak jako sociálně demokratické strany ve Skandinávii, zavést hospodářství do takové úrovně, že bychom měli dlouhodobě nezaměstnanost na úrovni tří nebo čtyř procent, jako je to dlouhodobě běžné ve Švédsku, v Norsku, v Dánsku, ve Finsku a dalších zemí, kde se sociální demokracie dlouhodobě dominantně podílejí na vládách.

Vy jste ale tohoto výsledku nikdy nedosáhli a to je to, co vám vyčítáme. Není pravda, že to je nedosažitelné. Podívejte se do Británie, kde vládne labouristická strana, vaše sesterská strana, kde je nezaměstnanost zhruba kolem pěti procent dlouhodobě. Podívejte se do Skandinávie, kde je nezaměstnanost na úrovni pěti procent, a zkuste se z politiky těchto vašich sesterských stran poučit a zkuste to zavést v České republice. Zatím vám to moc nejde.

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Fajmonovi. Hovořit bude pan místopředseda Langer, připraví se paní poslankyně Páralová. S faktickou poznámkou, pane místopředsedo, promiňte, pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Jenom malou opravu pro kolegu Fajmona. Znárodnění neproběhlo po roce 1948, ale v roce 1945 u klíčových podniků. Tehdy to dělala celá Evropa. Stačí si vzpomenout na to, co bylo v Británii těsně po druhé světové válce. Za léta 1948 až 1958, za prvních deset let, vzrostla průmyslová výroba ve fyzických agregátech o 300 %. Spočtěte si, co přišlo za deset let poté, co jste začali realizovat svou ekonomickou deformu vy, pánové.

Jestliže mluvíte o návratu k normálním poměrům, tak nevím, zda normální poměry jsou to, že jste zničili takový podnik, jako je Škoda Plzeň, kde dneska je 5000 lidí a propouští se dál, že jste zničili ČKD Praha, že jste zničili Poldi, kde pracovalo 23 000 lidí a dnes v tom areálu je 300 lidí, Přerovské strojírny a další významné podniky, které nevyráběly na sklad, ale vyvážely. Chtěl bych ještě jenom připomenout - když končila doba Klausovy deformy, tak ve fyzických agregátech vyjádřená výroba představovala pouze 55 % úrovně roku 1989.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi. Hovořit bude pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi v relativně stručném vystoupení zareagovat na slova, která zde zmínil pan kolega Jičínský, kdy nepřímo označil problém nezaměstnanosti za problém, který je prost jakýchkoli ideologií, tím, když hovořil o kolegu Římanovi, který snad usíná i s ideologickými brýlemi na očích. Myslím si, že to je ten z nejzásadnějších omylů, a věřím tomu, že se jedná o omyl ze strany kolegy Jičínského, a že se tedy nejedná o zlou vůli a snahu zamlžit podstatu problému, neboť ať se nám to líbí, nebo nelíbí, problém nezaměstnanosti, respektive receptů, jak jej řešit, je veskrze ideologický. Musí být ideologický a zůstává, ať se to někomu líbí, či nikoliv.

Předpokládám, že se shodneme přinejmenším v tom, že míru nezaměstnanosti, respektive zaměstnanosti ovlivňují přinejmenším tři aspekty. Za prvé je to míra zdanění a odvodů. Za druhé je to charakter pracovního práva a za třetí je to přinejmenším definování podmínek a míra regulace podnikání. Podívejme se tedy na to, jaké jsou odlišné recepty a náhledy na jednotlivé tyto oblasti ze strany levicových a pravicových politických stran.

Jestliže v oblasti zdanění levice nám dnes a denně, a dnes to potvrdila znovu a znovu přijetím zákona o dani z přidané hodnoty, hlásá vysoké daně, respektive zvyšování daní, oproti tomu pravice je jasným zastáncem v podobě Občanské demokratické strany a jejího konceptu rovné daně, konceptu nízkého zdanění.

Pokud jde o pracovní právo, dnes a denně z úst ministra práce a sociálních věcí, a náš zákoník práce je tomu důkazem, sledujeme zvyšující se míru regulace pracovněprávních vztahů motivovanou alespoň slovně vyšší ochranou zaměstnanců. Oproti tomu pravice z pozice Občanské demokratické strany hovoří, že jedním z klíčových receptů, jak se vypořádat s problematikou vysoké nezaměstnanosti, je pravý opak. Je to tedy liberalizace pracovního práva.

Pokud hovoříme o podmínkách pro podnikání, není žádným tajemstvím, že to je právě sociální demokracie, tato koalice, která opakovaně zvyšuje míru regulace, míru byrokracie a zvyšuje komplikace pro každého člověka, který v této zemi se rozhodne vzít na svá bedra odpovědnost a podnikat a zaměstnávat někoho jiného, zatímco koncepty, které předkládá Občanská demokratická strana, mimo jiné v materiálu stínového ministra průmyslu a obchodu, jsou pravým opakem a hovoří jednoznačně o zjednodušování podmínek pro podnikání snižováním míry byrokracie, která toto podnikání komplikuje.

Myslím si tedy, že kolega Říman, když byl vyzván panem poslancem Jičínským, si v žádném případě nemusí sundávat ideologické brýle. Myslím si, že naopak pan poslanec Jičínský a sociální demokracie by měli otevřít oči, podívat se realitě do očí, a pokud tak učiní, musí přiznat sami sobě, že jejich politika přinejmenším v těchto třech oblastech, které jsem zmínil a které považuji za klíčové pro to, jak se vypořádat s nezaměstnaností, že jejich politika v této oblasti je naprosto katastrofální a že selhala. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi. Slovo má paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi zareagovat na nestydatá slova pana poslance Ransdorfa o tom, že pravicové vlády zdevastovaly tuto zemi. Chtěla bych se zeptat pana poslance Ransdorfa - proč tedy komunisté tak snadno předali v roce 1989 moc? Já vám na to odpovím. Protože důchodový systém, který v této zemi oni postupně vyvinuli, nebyl schopen čelit tomu, co Evropu mělo očekávat. Pravicová vláda, pan ministr Vodička, zde předložili důchodovou reformu. Vypracovali, předložili, schválili v době parlamentních voleb moderní flexibilní důchodový systém.

Já sama jsem pracovala v Tesle Pardubice přes dvacet let a vím, jak vypadalo komunistické hospodaření. Tesla Pardubice byl špičkový podnik, bylo tam dvě stě inženýrů soustředěných ve vývoji. Když se nám náhodou podařilo něco skvělého vyvinout, okamžitě komunistická strana dala stranický úkol a byli jsme nuceni tento výrobek předat na Slovensko nebo kamkoliv jinam proto, abychom náhodou nebyli příliš úspěšní. Vyváželi jsme do Sovětského svazu, do zemí RVHP, přičemž Sovětský svaz nám za naše výrobky neplatil. Když jsme vyvinuli skvělý řadič, udělali mezinárodní zkoušky, Sovětský svaz nám zakázal tento výrobek vyrábět, takže jsme vlastně osm let vyvíjeli do šuplíku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP