(12.50 hodin)
(pokračuje Exner)

V tomto rozměru se bohužel situace neřeší.

Je samozřejmě třeba také říci, co si myslíme, že by se mělo stát. Domnívám se, že vláda a další státní instituce by měly přispět prostřednictvím cílových programů, mezi jiným zaměřených na dobrý stav a rozvoj infrastruktury, v tom i pro bydlení a ostatní stavby, také na vysoké technologie, životní prostředí, efektivní tradiční obory a cestovní ruch, dále zpracovat koncepce a plány přípravy vzdělávání a využití potenciálů všech občanů, pracovních sil a zajistit koordinační a organizační práci úřadů práce, podporu podnikání a investic i vlastní podnikání státu a rozšíření účelného zaměstnávání našich občanů státem, podstatně zvýšit podporu a počet zaměstnaných osob v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání včetně celoživotního a volného času a rovnoměrně rozdělit práci mezi práceschopné. Usilujeme o zkrácení pracovního času a rozšíření a uznání nových typů práce, např. v domácnosti, ve výchově, při sociální asistenci, při organizování volného času, v kultuře a umění. Jde také o podporu a organizaci práce našich expertů a jiných pracovníků v zahraničí. A zajistit legislativu, která vysoce preferuje dlouhodobé udržení a rozšiřování účelných, především vysoce kvalifikovaných pracovních míst, především při prvním zaměstnání po skončení školy, a bylo by možné od vlády požadovat celou řadu dalších opatření.

Přestože některé z těchto věcí vláda slovně ve svých dokumentech slibuje, nemáme k dispozici žádná konkrétní čísla a konkrétní věci, které chce vláda skutečně udělat, aby se počet zaměstnaných pracovníků zvýšil. Jsme také toho názoru, že je významná role územních samospráv a jejich orgánů, orgánů krajů, měst a ostatních obcí při zpracování územních plánů a plánů zaměstnanosti v oblasti jejich působnosti a koordinace a organizace v naplňování takových plánů. Přirozeně že podporujeme i vlastní zaměstnávání na veřejných pracích, ve vlastních podnicích samosprávy i v podnicích s vlastnickou účastí, ale také jsme pro to, aby byly organizovány holdingy k propojení zájmů s ostatními vlastnickými subjekty a k účinné kontrole poskytovaných podpor. Jde také o to, aby byly vytvořeny také na této úrovni vhodné podmínky, především pro dlouhodobé zaměstnavatele a investory.

Myslíme si, že v naší zemi není bohužel doceněna tripartita jednání sociálních partnerů. Jsme toho názoru vzhledem k složité situaci na venkově, že by bylo vhodné rozšířit ji o zemědělce jako samostatného účastníka, jak je tomu v některých zemích, např. v Irsku, a tato jednání tripartity by měla být výrazně zaměřena k projednávání a koordinaci zaměstnávání našich občanů.

Pokud jde o podnikatele a ostatní zaměstnavatele a jejich svazy, jsme pro to, aby vstřícnými návrhy a plány, odpovědností za dlouhodobé zaměstnávání všude, kde to odpovídá účelu činnosti, a náměty pro veřejnou správu rovněž aktivně přispívali k řešení tohoto jednoho ze základních problémů naší společnosti.

Odborové organizace a zástupci zaměstnanců by rovněž měli svými návrhy a požadavky a kontrolou vyplývající z platných zákonů být přínosem v této oblasti. Měli by také přispět k rozvoji subjektů, kde působí. Koneckonců souhlasíme s tím, že sami občané jsou aktivitou, která je všeobecně podporovaná a kontrolovaná úřady práce, předně by měli přispět k řešení problémů také organizací samosprávného podnikání, vlastní podnikatelskou činností a činností v neziskových organizacích. Úkolem je zaměstnávat všechny ty, kteří u nás zaměstnáni být mohou a pracovat chtějí. Jde o 4,5 až 5,5 milionu lidí, případně víc.

Od vlády musíme požadovat, aby koordinace a řízení celé této oblasti bylo takové, aby se všech těchto lidí týkalo. Plně podporuji návrh, který přednesl pan poslanec Zralý k tomu, abychom požadovali, aby vláda nám v co nejkratší době dala své záměry, které by byly doplněny také konkrétními čísly, co se má stát, aby Poslanecká sněmovna kromě stížností, které zde na tuto oblast přednášíme, mohla také využít konkrétního práva kontroly k tomu, jestli se situace podle záměrů opravdu vyvíjí, nebo ne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, pane poslanče. Vážení kolegové, ve 13 hodin má jednat organizační výbor sněmovny. Dovolil bych si proto nyní obecnou rozpravu přerušit. Sněmovna bude pokračovat obecnou rozpravou ve 14.15 hodin. V této chvíli přerušuji jednání.

 

(Jednání přerušeno ve 12.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP