(15.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Polsko kandidovalo bývalého ministra financí Belku, Slovinsko kandidovalo svého bývalého hlavního vyjednavače o vstupu do Evropské unie. O tom, která země bude úspěšná, rozhodovalo deset ministrů financí zemí, které vstupují do Evropské unie. Kandidát České republiky mezi těmito deseti zeměmi získal podporu nejvíce ministrů financí ze vstupujících zemí a i Polsko a Slovinsko poté respektovaly navržené pořadí a souhlasili s navrženým pořadím a navrženým systémem rotace. Nejednalo se tedy o automatickou pozici, která by pro Českou republiku vyplývala ze smluv nebo pravidel. Jednalo se o pozici, kterou Česká republika získala na základě diplomatické aktivity. V případě, že bychom kandidáta nenominovali nebo nerealizovali odpovídající diplomatickou aktivitu, Česká republika by pozici viceprezidenta Evropské investiční banky neobsazovala.

To je v tuto chvíli vše a já jsem připraven panu Zahradilovi dodat příslušnou přesnou informaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře, za vaše vystoupení. Táži se pana zpravodaje, zda se domnívá, že můžeme přikročit k přednesení návrhů k hlasování. (Zpravodaj: Určitě.) Pohyb vaší hlavy mi signalizuje, že ano.

 

Poslanec Jan Zahradil: Je to možné, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, prosím vás tedy o předložení návrhu.

 

Poslanec Jan Zahradil: Předložím návrhy. Ministru financí bych chtěl poděkovat za příslib dodání termínu, kdy byla realizována oficiálně nominace pana Pilipa, protože to bude jistě zajímavá informace i pro klub ČSSD.

Teď si dovolím předložit usnesení, které jsem předložil já k hlasování, a potom usnesení, které předložil pan kolega Ekert, s tím, že znovu zdůrazňuji, že jsem odpojen od hlasování, takže veškerou gestikulaci, kterou budu provádět za tímto řečnickým pultem, berte pouze jako návod kolegům, jak mají hlasovat.

Usnesení číslo 1: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že

a) vláda selhala při vytváření vnitropolitické shody na obsazování čelných funkcí v evropských institucích, zejména Evropské komisi a Evropské investiční bance. Vláda tím poškodila a oslabila postavení České republiky na samém počátku jejího členství v Evropské unii."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane zpravodaji, je to jedno hlasování, nebo jsou to dvě věty, o kterých chcete hlasovat zvlášť?

 

Poslanec Jan Zahradil: Já navrhuji, aby se hlasovalo dohromady. Stanovisko zpravodaje je kladné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: No jak jinak.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 455. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 143 pro návrh 69, proti 61. Návrh nebyl přijat.

 

(Zpravodaj: Děkuji, pane předsedající.) Vydržte ještě, pane zpravodaji. Pověřený kontrolor hlasování kolega Pleva nám sdělí, zda můžeme pokračovat dál, či nikoli. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.) Je vše v pořádku? Ano, můžeme pokračovat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jan Zahradil: Druhý návrh zní: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby na jednání o Smlouvě zakládající Ústavu pro Evropu nepřipustila zhoršení podmínek pro Českou republiku oproti stavu definovanému přístupovou smlouvou a Smlouvou z Nice."

Stanovisko zpravodaje kladné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan premiér? (Záporné.) Záporné.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 456. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 146 pro návrh 70, proti 47. Také tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím další návrh, tuším pana kolegy Ekerta, k bodu 113.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pokračuji návrhem pana poslance Ekerta, který zní: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci předsedy vlády o zastoupení České republiky v institucích Evropské unie."

Stanovisko zpravodaje je neutrální.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan premiér nepochybně podporuje? (Kladné stanovisko.) Nepřekvapil jste, pane premiére.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 457. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 145 přítomných pro návrh 74, proti 8. Tento návrh byl přijat.

 

Ale k definitivnímu konstatování o přijetí či nepřijetí vyčkám do informace o tom, zda někdo zpochybňuje nebo nezpochybňuje hlasování. (Krátká pauza na kontrolu výsledků hlasování.) Děkuji, výsledek hlasování nikdo nezpochybnil. Konstatuji, že usnesení k bodu 113 bylo přijato.

Nyní přikročíme k hlasování o návrhu usnesení k bodu 114. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl návrh.

 

Poslanec Jan Zahradil: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci vlády o stavu příprav na pokračování Mezivládní konference o návrhu Smlouvy zakládající Ústavu pro Evropu a o aktuálních postojích vlády České republiky k této problematice."

Stanovisko zpravodaje opět neutrální.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, abychom si to formálně vyjasnili. Já jsem se domníval, že chcete o obou svých návrzích nechat hlasovat jak v bodě 113, tak v bodě 114. Nicméně vy teď předkládáte jenom návrh pana kolegy Ekerta.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pan kolega Ekert nespecifikoval…

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ne, já mluvím teď o vašich návrzích. Nicméně dobře, berme to tak, že v bodu 113 jsme hlasovali i o té druhé části vašeho usnesení, které se vztahovalo sice k bodu 114, nicméně jsme o něm rozhodli.

 

Poslanec Jan Zahradil: Já jsem vycházel, pane předsedající, z předpokladu, že když byla sloučena rozprava, můžeme i sloučeně hlasovat o návrzích usnesení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ne, to není možné, nicméně pokud vy nežádáte opakované hlasování k tomu druhému usnesení, berme to tak, že toto usnesení padlo, bylo o něm hlasováno, nebylo přijato. Proto budeme hlasovat o usnesení pana kolegy Ekerta, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci vlády atd. Stanoviska, předpokládám, jsou jasná - neutrální a kladné.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 458. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 146 pro návrh 76, proti 11. Konstatuji, že návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP