(Jednání pokračovalo v 16.42 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Uplynula pauza, kterou jsme si stanovili. Dostala jsem avízo od pana premiéra, že bod, který měla uvést paní ministryně zdravotnictví Marie Součková, uvede za ni ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím ho, aby se ujal úvodního slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych zastoupil ministryni zdravotnictví Součkovou a krátce uvedl výroční zprávu o účetní závěrce Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Vláda na svém zasedání 3. září projednala společné souhlasné stanovisko Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva financí k Výroční zprávě o účetní závěrce VZP ČR za rok 2002 doplněné podrobným rozborem hospodaření a zaujala k němu stanovisko.

Chtěl bych upozornit jen na některé vybrané části, které si pozornost zaslouží.

Jako v předchozích letech nevytvořila proto VZP v roce 2002 volné finanční prostředky na realizaci zákonem stanovených přídělů k naplnění vyčerpaného rezervního fondu, kde kumulovaný vnitřní dluh vzrostl k 31. 12. 2002 na celkem 2 mld. 684 mil. Kč.

Příjmy VZP z pojistného po přerozdělování dosáhly 94 909 mil. Kč, což z celkového objemu těchto příjmů v systému VZP představovalo 70,66 % proti podílu v roce 2001, to znamená pokles o 1,9 %, což je výsledkem nejen úbytku pojištěnců, ale i mimořádného vlivu postoupení pohledávek v roce 2001.

V porovnání s podílem portfolia pojištěnců v objemu 68,2 % z celkového počtu pojištěnců je možno konstatovat, že na dosažení nižšího salda hospodaření, než dosáhl soubor, měla i v roce 2002 výrazně vyšší vliv výdajová stránka VZP než stránka příjmová. Rozdílnost v nárůstu příjmů a výdajů mezi VZP a ostatními zdravotními pojišťovnami v roce 2002 je průkaznější při porovnání průměrných hodnot vztahujících se k ročnímu podílu příjmů a výdajů na jednoho pojištěnce v korunách. VZP průměrně na jednoho pojištěnce vynaložila celkem ze základního fondu 13 200 Kč s meziročním růstem 3,2 % na rozdíl od průměru dosaženého za ostatní, zaměstnanecké zdravotní pojišťovny ve výši 11 809 Kč při meziročním nárůstu 9,7 %. Z propočtu je zřejmé, že výdaje zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven se sice zvyšovaly rychleji než u VZP, přesto však v roce 2002 obdobně jako v předchozích letech uhradily zaměstnanecké zdravotní pojišťovny v průměru na každého svého pojištěnce méně než 1 393 Kč proti VZP. Průměrné příjmy z pojistného po přerozdělování na jednoho pojištěnce dosáhly u VZP 13 470 Kč s meziročním nárůstem 4,7 %, ostatní, zaměstnanecké zdravotní pojišťovny 11 987 Kč, to je 5,3 %. VZP tak získala sice na jednoho pojištěnce o 1 483 Kč více než v průměru ostatní, zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, požadavky zdravotních zaměstnaneckých pojišťoven však nedokázala k 31. 12. 2002 uhradit ve výši 360 Kč na jednoho svého pojištěnce.

Závěrem bych si dovolil přednést stanovisko vlády. Vláda souhlasí se závěry hodnocení Výroční zprávy a účetní závěrky VZP za rok 2002 a doporučuje předsedovi vlády v souladu s § 6 odst. 4 zákona číslo 551/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, předložit Výroční zprávu a účetní závěrku VZP za rok 2002 spolu s výše uvedeným vyjádřením vlády Poslanecké sněmovně Parlamentu s návrhem na její schválení.

Vážené dámy a pánové, v souladu s tímto doporučuji ctěné sněmovně schválit výroční zprávu o účetní závěrce VZP za rok 2002.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Tento tisk projednal výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 426/1. Prosím zpravodaje pana poslance Jaroslava Krákoru, aby nás o jednání výboru informoval a aby také přednesl návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Jedná se o tisk 462.

Nejprve vás, pane poslanče, poprosím o vaši zpravodajskou zprávu, potom otevřu rozpravu a můžete se vyjádřit dále. Teď je zpravodajská zpráva.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, výroční zpráva - účetní závěrka VZP ČR za rok 2002, sněmovní tisk 462.

Hospodaření VZP pro rok 2002 bylo koncipováno jako poměrně vyrovnané.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP