(16.20 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Při kupeckých počtech podle údajů zprávy vyjde minuta zpravodajského nebo vzdělávacího pořadu dvakrát nebo třikrát levněji než pořady jiného druhu.

Aby podobný koncept znamenal posílení služby veřejnosti a ne jen mechanický pokus snížit nákladnost vysílání, k tomu je nezbytné splnit určité podmínky. Více zpravodajství, vzdělávání a diskusních pořadů přinese logicky efekt, pokud budou tvůrci programové koncepce a produkce více respektovat pluralitu názorů a zájmů diváků a půjdou cestou větší otevřenosti. Je to i o profesionalitě. Jinak by se snadno mohlo stát, že pod tlakem jednostranného a zejména ve zpravodajství a publicistice jednostranně ideologického vidění mnohovrstevné reality sledovanost poklesne.

Zde se dostávám k dalšímu klíčovému problému veřejnoprávní televize, kde vzít nové zdroje, které Česká televize tak naléhavě žádala či žádá. Diskuse ve sněmovně o zvýšení koncesionářských poplatků je za námi. Bohužel představa, že právě zvýšení poplatků je schůdným efektivním řešením a bude pro televizi východiskem z hospodářských potíží, nemůže být mimo prostor a čas. Česká televize je v tomto případě jedním z mnoha, kdo mají v dané době nataženou ruku.

Naznačuji snad i více, než se vejde do strohého rámce hodnocení předložené výroční zprávy. Krátce tedy závěrem - považuji za vhodné vzít zprávu, která vypovídá o ztrátě mimo stanovený limit, o problémech s kontrolou hospodaření České televize ze strany rady, na vědomí, s tím, že až výsledky roku 2003 vypoví, jak se Rada České televize a Česká televize samotná vyrovná se svým úkolem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Táži se, kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy. Paní poslankyně Táňa Fischerová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, ani já jsem původně nechtěla vystupovat, majíc za to, že po schválení zákona o rozhlasových a televizních poplatcích to už nebude třeba, ale po vystoupení pana kolegy Grebeníčka bych přece jenom dodala několik slov o výroční zprávě za rok 2002.

Mnoho kolegů upozorňuje na výraznou ztrátu České televize ve výši 413 mil. Kč jako na důkaz pro tvrzení o jejím špatném hospodaření. Je tedy dobré podívat se zblízka na příčiny tohoto propadu.

Na straně 7 výroční zprávy se říká: "Poprvé se v hospodaření České televize projevil negativní důsledek přijetí zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, který zvýšením limitu reklamy provozovatelů s licencí na 15 % denního vysílacího času dále znevýhodnil Českou televizi na reklamním trhu. A navíc, protože v roce 2002 nebyl novelizován zákon č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, zhoršilo se v roce 2002 v důsledku nezměněného právního rámce ekonomické postavení České televize."

Na straně 13 zprávy je uvedeno, že rozpočet České televize na rok 2002 byl po úpravách schválen Radou České televize dne 20. 3. 2002 jako deficitní, s plánovanou ztrátou ve výši 115,9 mil. Kč. Do tohoto schváleného rozpočtu ovšem nebyly promítnuty dva významné vlivy. Jedním z nich byl doměrek daní za tři roky zpět plus dodatečná daňová povinnost podle nové metodiky, kterou akceptoval správce daně. To dělalo celkem 201 mil. Kč, ale tato částka nebyla při přípravě rozpočtu vyčíslena a nemohla být v rozpočtu naplánována.

Dále rada z důvodu prosazení vyrovnaného rozpočtu, což je pochopitelné, tlačila Českou televizi k naplánování nereálných příjmů z reklamního vysílání, které bylo stanoveno na výši sledovanosti, o níž se vědělo, že jí televize dlouhodobě nedosahuje. Propad příjmů z reklamy činil 251 mil. Kč oproti plánu.

Prostým součtem dříve uvedených čísel zjistíme, že kdyby televize pouze pasivně plnila naplánovaný rozpočet, musela by na konci hospodářského roku skončit se ztrátou 567 mil. Kč. To, že je schodek v hospodaření dokonce nižší než součet dvou v plánu nezahrnutých negativních vlivů, znamená, že televize hospodařila lépe, než předpokládal schválený plánovaný rozpočet. Prostudováním kapitoly 1.4 Výsledky hospodářské činnosti České televize za rok 2002 zjistíme, že televize ušetřila na nákladech jednotlivých provozů přibližně 78 mil. Kč a naopak měla vyšší než plánované výnosy ze sponzorovaných pořadů, z prodeje práv a kompenzací ve výši 91,6 mil. Kč.

Podobně jako u Českého rozhlasu, i u České televize je tu zřetelný alarmující klesající výnos z koncesionářských poplatků, který od roku 1999 klesl o 95 mil. Kč.

Ráda bych také získala vaši pozornost pro přílohu č. 4 zprávy, která obsahuje seznam a harmonogram plnění restrukturalizačních projektů, které byly Radou ČT iniciovány a schváleny před koncem roku 2002. Vyplývá z nich však, že skutečný přínos bude vidět až po dokončení většiny projektů a až v příštích letech. Očekávání okamžitých výsledků je nerealistické.

Dovolte mi tedy shrnout, že Česká televize přes obtížnou situaci dělala v roce 2002, co mohla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Fischerové. Ptám se, zda je nějaká další přihláška do všeobecné rozpravy. Není tomu tak. Tuto rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy. Táži se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Končím i podrobnou rozpravu.

Máme zde dva návrhy usnesení, které jsou v podstatě totožné, to znamená návrh výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu a návrh stálé komise pro sdělovací prostředky. Jak výbor, tak komise navrhují, aby výroční zpráva o hospodaření České televize za rok 2002 byla vzata na vědomí.

Ještě se o slovo hlásí zpravodaj k tomuto tisku.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Já bych se pokusil usnadnit paní předsedající její roli a navrhl bych usnesení v následujícím znění: "Poslanecká sněmovna po zpravodajské zprávě a po rozpravě bere Výroční zprávu o hospodaření České televize za rok 2002, tisk 439, na vědomí."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je to shodné s tím, co přijal jak výbor, tak komise. Myslím, že je to návrh, o kterém můžeme hlasovat, až se dostaví naši kolegové z předsálí. (Předsedající chvíli čeká.)

Myslím, že můžeme přistoupit k hlasování. Víme všichni, že je zde návrh na to, aby Poslanecká sněmovna vzala výroční zprávu o hospodaření České televize za rok 2002 na vědomí.

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 386, které jsem zahájila, a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 386 z přítomných 153 pro hlasovalo 79, proti 17. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že Poslanecká sněmovna vzala na vědomí výroční zprávu o hospodaření České televize za rok 2002, a končím projednávání bodu 121.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP