(12.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu tedy končím.

Organizační výbor navrhl přikázal předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a já se ptám, zda má někdo další návrh. Není tomu tak. Budeme hlasovat o návrhu na přikázání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby tento tisk projednal zahraniční výbor, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 322 z přítomných 122 poslanců pro návrh hlasovalo 100, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

 

77.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou
o změně a doplnění Smlouvy mezi Československou socialistickou republikou
a Polskou lidovou republikou o právní pomoci a úpravě právních vztahů
ve věcech občanských, rodinných, pracovních a trestních,
podepsané ve Varšavě dne 21. prosince 1987
/sněmovní tisk 515/ - první čtení

 

Předložený návrh uvede ministr spravedlnosti pan Karel Čermák, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Děkuji paní předsedající. Vážené dámy a pánové, smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou se týká změny a doplnění již existující smlouvy z roku 1987. Jde o první pomoc a úpravu právních vztahů ve věcech občanských, rodinných, pracovních a trestních. Změna a doplněk této smlouvy byly podepsány 30. října 2003.

Účelem tohoto doplňku je usnadnit vzájemné postupy v určité oblasti právní pomoci, a to v oblasti trestního stíhání. Tím, že byl zrušen odst. 3 čl. 3 původní smlouvy, dojde k tomu, že oprávnění stýkat se s Polskem přejde z ústředního orgánu přímo na justiční orgány bez mezičlánku, tak jak je to uvedeno v čl. 1 původní smlouvy. To povede ke zjednodušení trestního stíhání ve vzájemném vztahu mezi těmito dvěma zeměmi.

Senát již tuto smlouvu, resp. její doplněk, projednal a usnesení č. 299 z 22. ledna 2004 dal k ratifikaci souhlas. Prosím, aby smlouva byla propuštěna do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Karel Kühnl. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, předmětný vládní návrh se týká změny česko-polské smlouvy o právní pomoci a úpravě právních vztahů ve věcech občanských, rodinných, pracovních a trestních, jakkoli navrhovaná změna se týká pouze oblasti trestní, tj. předávání trestního stíhání. Z pohledu parlamentu, pohledu poslanců, je jistě oprávněná otázka, proč musíme tuto úpravu mít upravenu dvoustrannou smlouvou s Polskou republikou, když existuje Evropská úmluva o předávání trestního řízení, jejímž je Česká republika signatářem. Odpověď zní, že Polská republika není signatářem této smlouvy, a proto je nezbytné upravit vzájemnou dvou strannou smlouvu tak, aby byla v souladu s dnešními potřebami a jednak právě s touto evropskou úmluvou.

Podstatou navrhovaných změn je za prvé decentralizovat styk orgánů ve věcech činných v trestním řízení, tak aby nebylo nutné, tak jako to bylo v původní dvoustranné smlouvě, vždy postupovat nebo téměř vždy postupovat cestou centrálních justičních orgánů a tehdejší prokuratury, a dále je smyslem navrhovaných změn zavedení možnosti odmítnout předání trestního stíhání, a to přesně podle kritérií, která jsou obsažena právě již ve zmiňované Evropské úmluvě o předávání trestního řízení. Jde především o to, že tato změna bude umožňovat odmítnout jedné nebo druhé straně předání trestního řízení v takových případech, kdy bude mít jedna strana pocit, že se jedná o trestný čin politické povahy nebo že žádost je motivována důvody souvisejícími s národnostním, rasovým, politickým přesvědčením atd., nebo by se žádost jevila jako v rozporu se základními principy právního řádu dožádané smluvní strany.

Domnívám se, že je nejenom správné, ale nezbytné tuto změnu přijmout. Upozorňuji, že se jedná o tzv. prezidentskou smlouvu, která vyžaduje jak schválení Parlamentem České republiky, tak i ratifikaci prezidentem republiky, a doporučuji propuštění tohoto návrhu do druhého závěrečného čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Jaromíra Kohlíčka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, doplnil bych pouze předřečníky v tom, že jednou z eventualit, kdy nemusí být vydán na základě smlouvy o právní pomoci mezi oběma státy příslušný podezřelý nebo převzat v trestním řízení, jde-li například o podezření z činu, který je spojen s vojenskými otázkami, a potom pokud se týká politických názorů. Jinak myslím, že bylo vyčerpávající, co zde předřečníci řekli, a doporučuji, aby se tímto sněmovním tiskem zabýval zahraniční výbor. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pokud se nikdo další nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Jiný návrh nepadl.

 

Zahájím tedy hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 323 z přítomných 128 poslanců pro návrh hlasovalo 104, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Další bod, kterým se budeme zabývat, je bod

 

78.
Vládní návrh, kterým se Parlamentu České republiky předkládá
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Slovenskou republikou o spolupráci v boji proti trestné činnosti,
při ochraně veřejného pořádku a při ochraně státních hranic,
podepsaná dne 27. ledna 2004 v Bratislavě
/sněmovní tisk 577/ - první čtení

 

Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr a vnitra pan Stanislav Gross. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci. Pokud jde o smluvní vztahy se Slovenskou republikou v této oblasti, tak ty jsou upraveny v současné době pro boj proti mezinárodnímu organizovanému zločinu a další trestné činnosti, která byla uzavřena pouze na úrovni ministerstev vnitra České republiky a Slovenské republiky v roce 1992. Tato dohoda, jak už jsem řekl, byla uzavřena pouze na resortní úrovni, ale neposkytuje v současné době dostatečný základ pro realizaci především nových forem spolupráce, které jsou nutné rozvíjet v současné době vzhledem ke vstupu České republiky a Slovenské republiky do Evropské unie a také vzhledem k současné bezpečnostní situaci a samozřejmě i s výhledem na společné zapojení do schengenského systému.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP