(12.20 hodin)
(pokračuje Gross)

Jde například o takové instituty, jako je přeshraniční pronásledování, vytváření společných hlídek a řadu dalších institutů, které tato smlouva umožní.

Oproti původní úpravě předpokládá smlouva i stanovení určitých pravidel pro spolupráci smluvních stran v příhraničních oblastech a umožní efektivnější spolupráci policejních orgánů. Smlouva stanoví jednotlivé oblasti a formy spolupráce, upravuje přijímání a zasílání žádostí o pomoc, stanoví příslušné orgány pro vzájemnou spolupráci jak na celostátní, tak na regionální úrovni a podrobně vymezuje postavení policistů na území druhé smluvní strany.

Vstupem smlouvy v platnost by měly pozbýt platnosti některé jiné smluvní dokumenty, které jsou vymezeny v článku 28 a které budou touto smlouvou nahrazeny.

Závěrem bych konstatoval, že smlouva je v souladu s právním řádem České republiky i uznávanými zásadami mezinárodního práva a mezinárodními závazky České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře. Je třeba konstatovat, že vládní návrh, kterým se Parlamentu České republiky předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, není tak kontroverzní, jako byla smlouva, která se předkládala nedávno.

Jak již vyplývá z názvu této smlouvy, spolupráce mezi Českou republikou a Slovenskem by měla probíhat nejen v oblasti boje proti trestné činnosti, ale i oblasti veřejného pořádku, s tím, že v této oblasti bude spolupráce nejčastěji probíhat zejména v příhraničních oblastech. Zdůrazněna je i spolupráce při ochraně společných státních hranic.

V úvodu se můžeme také dočíst, že spolupráce v oblasti boje proti trestné činnosti nezahrnuje úkony v trestním řízení, tedy právní pomoc, která je vyhrazena justičním orgánům.

Jenom bych ráda doplnila pana ministra, protože z předkládací zprávy vyplývá, že v roce 2004 si provádění smlouvy v rámci resortu Ministerstva vnitra, resp. Policie České republiky vyžádá až 6 836 100 korun. Jde o náklady na zřízení společných pracovišť a dále o finanční prostředky na obměnu hmotného investičního majetku, na mzdy, periodická školení, provozní náklady, náklady na součinnostní cvičení, zahraniční služební cesty atd. A v roce 2005 se potom předpokládá, že provádění smlouvy v rámci resortu Ministerstva vnitra tyto náklady budou činit dokonce téměř 14 mil. Kč.

Je třeba tady říci, že tato smlouva rozhodně není smlouvou, která by pro Českou republiku neznamenala žádné dodatečné výdaje, nicméně musíme konstatovat, že je to smlouva potřebná.

Na závěr bych si jenom dovolila požádat vás, aby tato smlouva byla přikázána také výboru pro obranu a bezpečnost, protože si myslím, že právě otázkou policie se tento výbor zabývá velmi podrobně, a protože tato smlouva je vlastně o součinnosti dvou orgánů policie dvou smluvních států, tak si myslím, že by bylo vhodné, aby i tento výbor ze svého pohledu zhodnotil, co tato smlouva České republice přinese. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, proto tedy obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a paní zpravodajka navrhla, aby se tímto návrhem zabýval též výbor pro obranu a bezpečnost.

 

Nejdříve tedy budeme hlasovat o přikázání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 324 z přítomných 134 poslanců 93 hlasovalo pro, proti 7. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 325 z přítomných 135 poslanců 54 hlasovalo pro návrh, proti 28. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

 

80.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Republiky Slovinsko o přebírání osob na státních hranicích
podepsaná dne 22. května 1998 v Lublani
/sněmovní tisk 583/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci. Jde o standardní smlouvu v této oblasti, jejímž cílem je vytvořit odpovídající mezinárodně smluvní základ k potlačení nedovolené migrace osob. Tak jak tyto readmisní smlouvy by měly upravovat, tak tato také upravuje přebírání vlastních státních občanů, kteří nelegálně vstoupili nebo pobývají na území státu druhé smluvní strany, předávání a přebírání občanů třetích států, kteří nelegálně vstoupili nebo pobývají na území státu jedné smluvní strany, dále průvoz občanů třetích států, podmínky předávání a užívání osobních údajů potřebných k realizaci dohody a samozřejmě i otázku hrazení nákladů.

Závěrem mi dovolte říci, že smlouva je v souladu s právním řádem České republiky i zásadami mezinárodního práva a závazky, které Česká republika má.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Karel Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Vážené kolegyně, vážení kolegové, velmi krátce mohu doplnit pana navrhovatele. Chtěl bych říci, že věcný obsah dohody byl zde zmíněn. Tato dohoda je v souladu s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, jakož i se závazky v rámci jiných mezinárodních smluv. A proto bych vás prosil, abyste v proceduře propustili tuto dohodu do dalšího kola.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Jaromíra Kohlíčka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, dohoda, o které se právě vede rozprava, sněmovní tisk 583, byla podepsána v květnu 1998 v Lublani ministry zahraničních věcí obou států. Přesto je na podpisovém listu za vládu České republiky Cyril Svoboda. To mě poněkud zneklidňuje, protože pokud dobře vím, tak v roce 1998 ministrem zahraničních věcí rozhodně Cyril Svoboda nebyl.

Jinak obsahem dohody v jednotlivých paragrafech je přebírání vlastních občanů, přebírání a předávání občanů třetích států, včetně případů, kdy povinnost převzetí neplatí. Domnívám se, že dohoda je opravdu standardní.

A jsou zde ještě specifikovány některé věci konkrétně. Které údaje si smluvní strany diplomatickou cestou do 30 dnů od vstoupení dohody v platnost mají předat. Předpokládám, že předkladatel nám bude schopen tyto údaje, tedy jejich přípravu, doložit. Jinak by ovšem nebylo možné podpořit žádost vlády o souhlas s ratifikací, protože musí být vytvořeny věcné předpoklady pro fungování této dohody.

Dále bych rád slyšel, jak se vysvětluje existence podpisu současného ministra zahraničních věcí na dohodě z roku 1998.

A potom bych chtěl ještě poznamenat, že dohoda má poněkud znesnadněnou interpretaci, protože v případě sporu budou zde dva rovnocenné originály, český a slovinský, a to bohužel je na překážku jednoduché dohodě.

Přesto doporučuji, aby smlouva byla propuštěna do zahraničního výboru k posouzení a aby tam tyto věci byly zevrubně projednány. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP