(11.20 hodin)
(pokračuje Gross)

Tato smlouva dále umožňuje průvoz občanů třetích států, samozřejmě zaručuje ochranu předávaných osobních údajů a také hrazení nákladů, které jsou spojeny s realizací této dohody.

Tolik ve stručnosti, protože větší debata proběhla v prvním čtení a v průběhu jednání ve výborech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji místopředsedovi vlády panu Stanislavu Grossovi. Prosím zpravodaje pana poslance Jana Mládka, aby odůvodnil usnesení zahraničního výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 492/1.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, zahraniční výbor se zabýval touto dohodou o předávání osob rovněž dne 4. března 2004. Po celkem obsáhlé rozpravě sice konstatoval, že určitým nedostatkem je to, že vláda Moldávie ne zcela kontroluje území své země, protože Podněsterská republika má statut neuznaného samostatného státu, nicméně bylo konstatováno, že je lepší tato dohoda než žádná dohoda.

Zahraniční výbor se shodl na to tom, že doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Moldavské republiky o předávání a přebírání osob na státních hranicích podepsané dne 7. srpna 2003 v Praze." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vidím, že se hlásí pan poslanec Jaromír Kohlíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych objasnit, v čem spočívala ta bohatá rozprava na zahraničním výboru. Paní kolegyně Nováková si to jistě dobře pamatuje. Chtěl bych poukázat na to, a i ona mi potvrdí, že jsme se zejména bavili o ochraně dat, ochraně osobních dat, protože na ni my máme zákon, na to je směrnice. Tam nám není dost dobře jasné, jak budou tato data chráněna. V České republice je to zajištěno. Otázka je samozřejmě na druhé straně. To bylo jádro naší diskuse, to byl ten problém, na kterém jsme se trochu zadrhli.

Shoduji se se svým kolegou, že je lepší nějaká smlouva než žádná, i s tím, že mohou být případně nevyjasněné některé věci, které se musí vyjasnit později. To je ten důvod, proč jsme měli bohatou rozpravu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nikdo další se do rozpravy nehlásí. Rozpravu končím. Ptám se, zda chcete, pánové, využít svých závěrečných slov. Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování o usnesení, které přednesl pan poslanec Mládek. Pokusím se upozornit ty, kteří chtějí hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 315 z přítomných 131 poslanců 105 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod 72, jímž je

 

72.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu změny dohody o Mezinárodní telekomunikační
družicové organizaci, jejíž nedílnou součástí je Provozní dohoda
o Mezinárodní telekomunikační družicové organizaci
/sněmovní tisk 535/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr informatiky pan Vladimír Mlynář, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, změna textu Dohody o Mezinárodní telekomunikační družicové organizaci, sněmovní tisk 535, reaguje na situaci, která vznikla po transformaci Mezinárodní telekomunikační družicové organizace INTELSAT, která měla 143 členů a jejímž smyslem a cílem bylo vybudovat a provozovat soustavu telekomunikačních družic poskytujících přenosovou kapacitu pro mezinárodní veřejné telekomunikační služby. Ke změně došlo na 25. zasedání Shromáždění stran v listopadu 2000, kde bylo rozhodnuto o rozdělení družicové organizace na dvě části, resp. na privatizaci samotné části, která provozuje družici, a různých soukromoprávních společností INTELSAT, s. r. o., a nově vzniklý orgán International Telecommunication Satellite Organization, který vytváří nový orgán, který zajišťuje a garantuje mezinárodní dohody, které původně provozoval INTELSAT jako celek.

Těmi základními zásadami je udržování globálního propojení a globálního pokrytí družicovým signálem a volný přístup všech zemí a subjektů k tomuto signálu. Související změna s touto změnou dohody jinak v žádném směru nepřesahuje obdobné postupy a prosím Poslaneckou sněmovnu o její schválení.

Ještě bych se rád omluvil za špatný překlad, který jsme původně do Poslanecké sněmovny zaslali. Chtěl bych vaším prostřednictvím poděkovat pečlivému zpravodaji panu poslanci Exnerovi, který to odhalil. Na základě jeho upozornění jsme poslali nový, revidovaný a správný překlad. Senát tuto změnu dohody již také schválil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové. Chtěl bych poděkovat panu ministrovi, že Ministerstvo informatiky promptně reagovalo na moje připomínky k problémům překladu příslušných dokumentů a byly zajištěny tak, aby jednání mohlo plynule proběhnout. Musím ovšem konstatovat, že původní překlad byl skutečně velmi problémový a jednoduše bych řekl mizerný.

Je jasné, že nové znění provozní dohody je třeba ratifikovat už proto, že nic jiného nezbývá. Využívat telekomunikační družice je nutné, jiné alternativní řešení není nabízeno.

Předkládaný materiál ale neinformuje o současném stavu uplatnění dohody v České republice. V přehledu dohod jsem nenašel, že by byly příslušné dokumenty zveřejněny ve Sbírce, a zveřejněny také nebyly. Ministerstvo k tomu podalo vysvětlení následujícího znění: "Ve věci nezveřejnění původních dokumentů Mezinárodní družicové organizace INTELSAT došlo k jistému opomenutí na straně bývalého Ministerstva dopravy a spojů a Ministerstva zahraničních věcí, které bude samozřejmě po ratifikaci změn předkládané dohody napraveno. Provozní dohoda aktem přijetí změněného znění dohody ukončí svoji platnost. Pro vstup v platnost je požadováno 96 členských států. Ke dni 8. ledna 2004 ratifikovalo novelizované znění obou předmětných dokumentů 87 členských států."

Měl jsem totiž pochybnost, zda vůbec jsme, či nejsme mezi těmi 144 zeměmi, které jsou členy Mezinárodní telekomunikační družicové organizace. To by samozřejmě bylo divné. Vysvětlení je takové, že členy jsme, ale došlo u nás k tomu, že nebyly původní dokumenty zveřejněny.

Také není úplně jasné, proč vláda žádá v důvodové zprávě urychlené projednání a přijetí. Za prvé - kdybychom nebyli členy, tak jsme členy té původní, to je v pořádku, ale není jasné, proč vláda spěchá, když od přijetí změn v listopadu roku 2000 do předložení Parlamentu k projednání v říjnu 2003 uběhly skoro tři roky a dosud vláda nespěchala. Já jsem také k tomu dostal vysvětlení, které říká, že jisté zpoždění v předložení předmětných dokumentů bylo způsobeno několika změnami ve směrnicích Ministerstva zahraničních věcí a nejasnostmi v jejich výkladu, pokud jde o postup zpracování dokumentů pro ratifikaci. To si vyžádalo již tři zcela základní přepracování těchto dokumentů. Jednání mezi Ministerstvem dopravy a spojů a Ministerstvem zahraničních věcí probíhalo v roce 2001 a v roce 2002 a následně v roce 2003 mezi Ministerstvem informatiky a Ministerstvem zahraničních věcí, kdy došlo ke shodě o postupu přijetí změn za Českou republiku a způsobu zpracování podkladů pro rozhodnutí vlády a Parlamentu. Urychlení procesu ratifikace je v současné době jistou prestižní otázkou, kdy do naplnění požadovaného počtu chybí již jen 9 členských států, a Česká republika by neměla blokovat co nejdřívější zahájení plné činnosti jak mezivládní organizace ITSO, tak INTELSAT Limited a dosažení deklarovaných cílů, které jsou jistě prospěšné i pro Českou republiku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP