(11.10 hodin)

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, tato smlouva je vlastně změnou smluvní dokumentace, která v tuto chvíli platí. Pokud jde o tu základní smlouvu, ta byla podepsána v říjnu 1997 s Mezinárodní organizací pro migraci a v platnost vstoupila 1. listopadu 1998. Je to vlastně rámcový smluvní dokument, který přiznává organizaci pro migraci a jejím úředníkům diplomatické výsady a imunity a předpokládá, že Mezinárodní organizace pro migraci bude v České republice v souladu s našimi požadavky a potřebami uskutečňovat migrační programy.

My už v tuto chvíli můžeme hodnotit zhruba po šesti letech této spolupráce, že tato spolupráce je velmi dobrá a Mezinárodní organizace pro migraci uskutečňuje řadu migračních a repatriačních programů, asistovaných dobrovolných návratů neúspěšných žadatelů o azyl a samozřejmě také se podílí na některých preventivních kampaních především v oblasti obchodování s lidmi.

Nyní k té změně. Ten původní článek 3 smlouvy stanoví, že v případě potřeby budou podrobnosti spolupráce dojednány mezi smluvními stranami písemnou cestou. Jelikož na české straně je smluvní stranou Česká republika, podle našeho platného právního řádu by to vyžadovalo, aby každá takováto změna byla provedena stejnou cestou, jako byla sjednávána tato smlouva, to znamená, že by musela být projednána změna prezidentské smlouvy s celým příslušným procesem, což se jeví jako velmi neoperativní. Z výše zmíněných důvodů se předkládá návrh změny této smlouvy, která umožní změnu zmíněného článku 3, který by do budoucna umožnil sjednávání prováděcích ujednání mezi Mezinárodní organizací pro migraci a jednotlivými ministerstvy. Ujednání, která budou přesahovat rámec působnosti jednoho resortu, by byla sjednávána na vládní úrovni.

To je tedy základní návrh, který se předkládá, který by měl umožnit větší operativnost a nezatěžovat víceméně procedurálními záležitostmi proces, který jinak musí zvládat schvalování prezidentských smluv. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Evu Novákovou, aby odůvodnila usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 470/1.

 

Poslankyně Eva Nováková: Vážená paní předsedající, vládo, kolegyně a kolegové, já se domnívám, že k vystoupení pana ministra není třeba nic dodávat. Jen bych řekla, že se jedná v převážné části o problém technický, nikoliv politický. Ta nová verze smlouvy je samozřejmě plně v souladu s českým právním řádem, evropským právem i mezinárodními smluvními závazky České republiky, takže já bych teď přečetla jen usnesení zahraničního výboru, který se tiskem 470 zabýval na své 28. schůzi dne 4. března 2004 a doporučil Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Mezinárodní organizací pro migraci, kterou se mění Smlouva o spolupráci mezi Českou republikou a Mezinárodní organizací pro migraci ze dne 15. října 1997, podepsaná v Praze dne 17. června 2003.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Vidím, že se také nikdo do obecné rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem. Já se pokusím přivolat všechny, kteří chtějí o tomto návrhu usnesení hlasovat. Chvilku počkáme. Mezitím vás odhlásím. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Hlasujeme o návrhu usnesení navrženém zahraničním výborem. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 313 z přítomných 117 poslanců 116 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat je bod 70, kterým je

 

70.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Moldavské republiky o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu,
nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami, terorismu
a dalším druhům trestné činnosti podepsaná dne 7. srpna 2003 v Praze
/sněmovní tisk 491/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, tak jak byla smlouva uvedena, jenom stručně, protože jsme již ve druhém čtení.

Jedná se o standardní smluvní dokument, který poskytuje právní základ pro navázání úzké spolupráce s Moldavskou republikou zejména v oblasti boje proti mezinárodnímu organizovanému zločinu, terorismu a dalším druhům závažné trestné činnosti. Především se předpokládá podle této smlouvy spolupráce v oblasti boje proti nedovolenému obchodu s drogami, hospodářské trestné činnosti, nedovolené migraci, krádežím uměleckých a historických předmětů, obchodu s kradenými vozy, počítačové kriminalitě a korupci. Zároveň dohoda upravuje podmínky této spolupráce, zejména co se týká oblasti ochrany osobních údajů při jejich výměně. Spolupráce by se měla uskutečňovat především v oblasti výměny informací, jak v oblasti osob podezřelých z účasti na páchání trestné činnosti, v oblasti organizací skupin páchajících trestnou činnost, tak i o předmětech, kterými byly trestné činy spáchány nebo které pocházejí z trestné činnosti. Dohoda také umožňuje spolupráci v programu na ochranu svědka.

Tolik stručně v úvodu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji místopředsedovi vlády panu Stanislavu Grossovi a prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Mládka, aby odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 491/1.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Zahraniční výbor se zabýval touto smlouvou na svém zasedání dne 4. března 2004 a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Moldavské republiky o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu, nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami, terorismu a dalším druhům trestné činnosti podepsané dne 7. srpna 2003 v Praze.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, a vidím také, že se nikdo z místa nehlásí, rozpravu tedy končím.

Přikročíme k hlasování o předneseném návrhu usnesení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 314 z přítomných 123 poslanců 107 hlasovalo pro, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Dalším bodem je bod 71, kterým je

 

71.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Moldavské republiky o předávání a přebírání osob
na státních hranicích podepsaná dne 7. srpna 2003 v Praze
/sněmovní tisk 492/ - druhé čtení

 

Prosím pana místopředsedu.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, opět velmi stručně.

Důvodem předložení této smlouvy je snaha o vytvoření odpovídajícího právního rámce k potlačení nedovolené migrace osob a s ní souvisejících negativních jevů. Občané Moldávie se v České republice podílejí poměrně velkým procentem na nelegální migraci, čili považuji uzavření této smlouvy za docela dobrý úspěch. Dohoda upravuje přebírání vlastních státních občanů, kteří nelegálně vstoupili nebo pobývají na území státu druhé smluvní strany. Dále umožňuje předávání a přebírání občanů třetích států, kteří nelegálně vstoupili nebo pobývají na území státu jedné smluvní strany, za předpokladu, že na ně vstoupili přímo cestou z území státu druhé smluvní strany.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP