(12.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Ještě vyčkám. Budeme hlasovat ve 12.31 hodin.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 224 a ptám se, kdo je pro návrh na přerušení tohoto bodu. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 224 z přítomných 145 pro 69, proti 73. Návrh nebyl přijat.

 

Končím podrobnou rozpravu a končím projednávání bodu 29. Děkuji zpravodaji a děkuji panu ministrovi, který má ale další bod. To je bod

 

31.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, ve znění zákona
č. 192/2003 Sb., zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších
předpisů, a zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 580/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti pan Karel Čermák. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. Než tak učiníte, požádám paní poslankyni Hanu Šedivou, která je zpravodajkou pro prvé čtení, aby také zaujala místo u stolku zpravodajů. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Děkuji, pane předsedající, za udělení slova. Vážené dámy a pánové, nedávno jste projednávali zákon o pozemních komunikacích. Předloha, která je teď před námi, je předloha úpravy soudních komunikací, protože se hlavně týká úpravy doručování soudních písemností.

Víte i ze své osobní praxe, i z jiných informací, jak nesnadné je soudní písemnosti doručovat tak, aby doručení mělo příslušné účinky, aby doručená písemnost nejenom se dostala do rukou adresáta, ale aby i soud mohl uzavřít, že mu bylo doručeno, a tím nastala nějaká důležitá skutečnost, jako je třeba právní moc rozhodnutí nebo důvod někoho předvést k soudnímu řízení a podobně. Jistě také je mezi námi shoda o tom, že doručování je jedním z podstatných důvodů odkladů v civilních trestních řízeních, jak jsou před soudy vedena, a že tedy v oblasti doručování leží velká většina, anebo aspoň velká část stížností na pomalost soudního řízení.

Nebudu se dlouho zabývat historií, jak bylo doručování upraveno v posledních pěti letech. Ale významné je zřejmě zejména to, že něco jiného vždycky bylo doručení z hlediska předpisů soudních, něco jiného bylo dodání zásilky z hlediska předpisů poštovních. Tato nová novela už počítá se situací, jak se vytvořila i v nových předpisech o dodávání poštovních zásilek, a představuje tedy řešení problému doručování novým způsobem. Základním východiskem je, že soudy nedávají své písemnosti k dodání, jak to činí jiní odesilatelé, ale že tedy musí mít možnost rozhodnout, zda nastaly právní účinky.

Nová úprava je velmi podrobná. Uvádí taxativně výčet doručujících orgánů. Při doručování poštou může doručovat nejen držitel poštovní licence, ale každý provozovatel poštovních služeb, která má k tomu souhlas Ministerstva informatiky. Tím byl rozšířen okruh osob, které se na doručování podílejí. Provozovatel poštovních služeb pak bude postupovat podle svých předpisů, ale aby bylo zaručeno, že bude při doručování dodržen zákonný postup, bude možno uzavřít smlouvu poštovní, podle níž provozovatel poštovních služeb bude muset doručovat podle zákonných předpisů.

Kromě této hlavní části obsahuje novela ještě některé drobnější úpravy, které souvisejí s řízením před Soudním dvorem v Lucemburku o rozhodnutí o předběžné otázce, totiž tak, aby bylo v takových případech možno naše řízení přerušit, a dále jsou tam některá ustanovení, která umožňují vykonatelnost rozhodnutí orgánů Evropských společenství, a to navazuje na úpravu v základních dokumentech Evropských společenství a Evropské unie, jako jsou Smlouva o založení Evropského společenství, Evropského společenství pro atomovou energii, Smlouva o Evropské unii a podobně.

Prosím, aby předloha byla propuštěna do druhého čtení s tím, že podrobná revize předloženého textu bude provedena ve výborech, kterým bude tato věc předložena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru spravedlnosti Karlu Čermákovi. Nyní žádám, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Hana Šedivá. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, pan ministr nám tady předložil vládní návrh zákona, kterým se mění jednak zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, dále zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, a zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii.

Úprava, tak jak byla navrhována, představuje v podstatě řešení problémů doručování písemností soudu novým způsobem. Na jedné straně nevylučuje, aby při doručování, bude-li prováděno prostřednictvím držitele poštovní licence nebo jiných provozovatelů poštovních služeb, bylo postupováno podle právních předpisů o dodávání poštovních zásilek, důsledně ovšem vyžaduje, aby doručování probíhalo podle úpravy v občanském soudním řádu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP