(12.00 hodin)
(pokračuje Hönig)

Jinými slovy - z kategorií zbraní podléhajících zpřísněnému režimu jsou tímto lovecké opakovací kulovnice podle směrnice Rady EU č. 991/477, o kontrole, nabývání a držení zbraní, zařazeny do kategorie C, tedy v kategorii zbraní podléhajících pouze méně přísnějšímu ohlašovacímu režimu. Tato nekompatibilita vytváří problém v aplikaci § 49, který umožňuje do evropského zbrojního pasu zapsat pouze loveckou zbraň kategorie C, a nikoliv loveckou zbraň kategorie B. Majitelé loveckých opakovacích kulovnic by na tyto zbraně museli žádat o samostatné povolení.

V kategorii B podle tohoto návrhu, který jsem přednesl, by zůstaly pouze krátké opakovací a samonabíjecí brokovnice, jejichž zařazení do této kategorie se jeví z pohledu vnitřního pořádku a bezpečnosti jako správné a plně v souladu s výše uvedenou směrnicí EU.

Podotýkám, že tato uvedená změna si nevyžádá žádné finanční náklady a lze ji zapracovat. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Hönigovi. Slova se ujme paní poslankyně Marie Rusová.

 

Poslankyně Marie Rusová: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dávám tímto návrh na přerušení projednávání tohoto sněmovního tisku, a to až do doby předložení sněmovního tisku, co se týče rekodifikace celé oblasti trestního práva. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přihlášena je ještě paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych se připojila k návrhu na přerušení projednávání tohoto bodu a alternativně stanovila lhůtu do doby předložení případného nového návrhu zákona, kterým by se měnila Listina základních práv a svobod, a to z toho důvodu, že další projednávání tohoto tisku se jinak stane protiústavním.

Zároveň mi dovolte, abych podala jeden pozměňovací návrh, který spočívá ve vypuštění novelizačního bodu č. 4, který se týká evropského zatýkacího rozkazu. Novelizační bod úzce souvisí se sněmovním tiskem 513, který jsme neschválili a zamítli, a dostal se tak tento bod do rozporu s Ústavou ČR.

Z tohoto právního názoru vycházela i vláda při podávání souboru vládních návrhů, a dokonce i v důvodových zprávách jak v tisku 513, tak 514 se k této problematice vyjadřuje zcela pregnantně. V důvodové zprávě k návrhu ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod, sněmovní tisk 513, se uvádí na straně 4: K nezbytnému prolomení zásady nevydávání vlastních občanů je nutná novelizace Listiny základních práv a svobod, kde musí být změněno znění čl. 14. V důvodové zprávě k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění trestní zákon, tedy právě projednávaný tisk č. 514, se pak na str. 10 uvádí: za předpokladu přijetí současně navrhovaného ústavního zákona, kterým se mění čl. 14 Listiny základních práv a svobod, je též v souladu s ústavním pořádkem ČR.

Troufám si tvrdit, že tehdy sama vláda vycházela z tohoto právního názoru při podávání souboru vládních návrhů. Navrhuji s odkazem na předchozí, abychom tento novelizační bod vypustili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. S faktickou poznámkou ještě paní kolegyně Marie Rusová.

 

Poslankyně Marie Rusová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěla bych předchozí návrh doplnit, a to v tom směru, že přerušení samozřejmě navrhuji před ukončením rozpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nemám žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy. Padl návrh na přerušení před ukončením podrobné rozpravy. Podrobnou rozpravu nekončím a o tomto procedurálním návrhu dám hlasovat.

Odhlásím vás a požádám, abyste se přihlásili identifikačními kartami.

 

O návrhu na přerušení projednávání tohoto tisku před ukončením podrobné rozpravy dám hlasovat v hlasování číslo 221, které jsem zahájil. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 221 z přítomných 146 pro 73, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Má někdo zájem vystoupit ještě v podrobné rozpravě? Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

S faktickou poznámkou paní poslankyně Eva Dundáčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedo, nejsem si jista, zda situace je obvyklá, ale jsem přesvědčena, že padly dva návrhy na přerušení s různým odůvodněním a že bychom měli hlasovat ještě jednou. Domnívala jsem se, že chcete po tomto hlasování ukončit podrobnou rozpravu. Ukončíte, a následně bude hlasováno znovu o přerušení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Bylo to před ukončením podrobné rozpravy a nyní jsem váš návrh bral jako návrh po ukončení podrobné rozpravy.

Nyní budeme hlasovat o jiném návrhu na přerušení, a to do doby předložení novely - přesný název má paní zpravodajka Vlasta Parkanová. Prosím, zopakujte to.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Paní poslankyně Dundáčková podala návrh na přerušení do doby podání nového návrhu na změnu ústavy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O tomto návrhu budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 222, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 222 z přítomných 147 pro 73, proti 71. Návrh nebyl přijat.

 

Protože žádný z procedurálních návrhů nebyl přijat, končím druhé čtení tohoto tisku. Děkuji panu ministrovi a paní zpravodajce.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

29.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb.,
o trestním řízení soudním (trestní řád),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 533/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr spravedlnosti Karel Čermák. Prosím, pane ministře ujměte se slova. Mezitím se připraví zpravodaj, kterým je pro tento tisk Stanislav Křeček.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Pane předsedající, vážené dámy a pánové, máme na stole třetí zákon ze série, která se týká evropského zatýkacího rozkazu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP