(Jednání pokračovalo v 11.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme v jednání pokračovat. Požádám pana ministra spravedlnosti, aby zaujal své místo u stolku zpravodajů, paní zpravodajka, předsedkyně ústavně právního výboru, je už přítomna.

Po obecné rozpravě budeme rozhodovat o návrhu na zamítnutí předlohy novely trestního zákona.

Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Sděluji, že paní poslankyně Eva Nováková má náhradní kartu č. 3. Přihlaste se, prosím, svými identifikačními kartami.

 

O návrhu paní kolegyně Evy Dundáčkové budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 218, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 218 z přítomných 146 pro 73, proti 68. Vyčkám kontroly hlasování. Návrh nebyl přijat.

 

Hlásí se pan poslanec Papež. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Vážený pane místopředsedo, moc se omlouvám, ale chtěl bych zpochybnit předchozí hlasování. Hlasoval jsem ano, a na sjetině mám křížek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, o této námitce dám hlasovat neprodleně bez rozpravy v hlasování pořadové číslo 219. Kdo souhlasí s námitkou proti výsledku hlasování? Kdo je proti přijetí námitky? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 219 z přítomných 152 pro 127, proti 2. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí předlohy. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 220, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 220 z přítomných 152 pro 75, proti 74. Znovu vyčkám kontroly hlasování. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat podrobnou rozpravou. Jako první je přihlášena do podrobné rozpravy zpravodajka paní poslankyně Vlasta Parkanová. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji za slovo. Chtěla bych odkázat na záznam z jednání ústavně právního výboru tisk 514/z a podat jako pozměňovací návrhy připomínky obsažené v části II. tohoto tisku.

Kromě toho bych chtěla podat dva drobné pozměňovací návrhy. V jednom případě se jedná o opravu písařské chyby, v druhém případě o legislativně technickou opravu.

V prvním případě v článku I. bodu 12 v § 95 odst. 1 písm. e) se slova "nebo či" nahrazují slovem "nebo".

A za druhé. V článku II. se slova "(zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů" nahrazují slovy "(zákon o zbraních)".

Děkuji, to je vše.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce Vlastě Parkanové. Dále je přihlášen pan poslanec Pavel Hönig a připraví se paní poslankyně Marie Rusová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Hönig: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, můj malý pozměňovací návrh se týká zákona č. 119/2002 Sb. Je to zákon o střelných zbraních a střelivu. Tento pozměňovací návrh zní:

V § 5 písm. f) zní: f) Dlouhé opakovací nebo samonabíjecí zbraně s hladkým vývrtem hlavně, jejichž délka hlavně je menší nebo rovná 600 mm.

Dovolte mi malé zdůvodnění. Dnem 1. května 2004 nabývají účinnosti ta ustanovení zákona o zbraních, která se týkají vstupu České republiky do Evropské unie. Jedním z těchto ustanovení je i § 49, který upravuje problematiku evropského zbrojního pasu. Tento doklad umožňuje cestovat se zbraněmi v něm zapsanými do všech členských zemí Evropské unie, a to bez předchozího souhlasu těchto zemí. Tato zjednodušená procedura se týká pouze držitelů zbrojních průkazů skupiny B ke sportovním účelům a sportovních zbraní, tedy zbraní kategorie B - § 5 písm. a) až f), a kategorie C - § 6 písm. a) a b). Dále se bude týkat i držitelů zbrojních průkazů skupiny C k loveckým účelům a loveckých zbraní. Další podmínkou cestování držitele evropského zbrojního pasu se zbraněmi v něm zapsanými je doložení účelu této cesty.

Problémem je zařazení dlouhých opakovacích zbraní, jejichž délka hlavně je menší nebo rovná 600 mm, do kategorie B, tedy do skupiny zbraní podléhajících povolení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP