(9.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr spravedlnosti Karel Čermák. Prosím opět pana ministra, aby se ujal i tentokrát slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, doplňuje právní úpravu, jak mají soudy postupovat v případě uznávání prohlášení vykonatelnosti cizozemských soudů. Nutnost změny vyvolala potřeba adaptovat nařízení Rady o soudní příslušnosti a uznávání a výkonu rozsudků v různých věcech. Tato nařízení budou v České republice přímo aplikovatelná od 1. 5. 2004. Hlavním jejich smyslem je vytvořit evropský právní rámec pro takzvaný volný pohyb rozsudků v oblasti občanského, obchodního a rodinného práva.

Zásahy do českého právního řádu tímto vyvolané jsou minimalizovány. Celá evropská úprava předvídá v některých případech takzvané řízení o exequatur, které u nás upraveno dosud nebylo. Takže my se připravujeme touto legislativní změnou na tuto novou situaci.

Předloha byla projednána v ústavně právním výboru, jehož usnesení paní zpravodajka tady jistě sdělí. V usnesení se doporučuje návrh schválit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 512/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, ústavně právní výbor složitě projednal tuto vládní předlohu zákona. Tento zákon byl přepracován podle požadavků ústavně právního výboru, takže ve znění pozměňujících návrhů doporučuje ústavně právní výbor sněmovně, aby byl návrh zákona propuštěn do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se tedy na vaše přihlášky z místa. Nevidím žádnou takovou. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, ani do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Opět se vás táži, zda se někdo hlásí. Není tomu tak. Končím i podrobnou rozpravu. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona.

Můžeme pokračovat bodem dalším, tím je bod č. 27, vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 2/1993 Sb. - já toto zahajovací oznámení teď nedočtu, neboť avizuje svou přihlášku předseda klubu ČSSD pan poslanec Petr Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Já se omlouvám, že jsem do toho vstoupil. Je to proto, abych dodržel to, na čem jsme se dohodli - aby se do třiceti minut po zahájení jednání sněmovny předkládaly procedurální návrhy nebo změny v programu. Já v tuto chvíli činím návrh na to, aby z programu schůze byl stažen bod č. 145, což je návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže zde máme procedurální návrh na vyřazení bodu č. 145. Já bych vyhověla té lhůtě, kterou jsme si dali, tou je ta první půlhodina po zahájení schůze. O tomto procedurálním návrhu nechám nyní hlasovat.

Oznamuji těm, kteří přicházejí do jednací síně, že je zde procedurální návrh na vyřazení bodu č. 145 - volba prezidenta NKÚ. O tomto procedurálním návrhu dávám hlasovat. Zahajuji hlasování pořadové číslo 213.

Já musím prohlásit toto hlasování za zmatečné, protože až v průběhu jsem uviděla žádost na odhlášení, takže vás v tuto chvíli všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat v hlasování s číslem 214. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 214, z přítomných 143 pro 75, proti 22. Tento návrh byl přijat. Bod byl z jednání vyřazen.

 

Já ještě jednou přečtu, o čem nyní budeme jednat:

 

27.
Vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 2/1993 Sb.,
Listina základních práv a svobod, ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb.
/sněmovní tisk 513/ - druhé čtení

 

Opět poprosím pana ministra Karla Čermáka, aby tento vládní návrh ústavního zákona uvedl. Prosím, pane ministře, máte slovo. Prosím o elementární klid v jednací síni.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, přistupujeme k projednání záležitosti, která je pro Českou republiku zásadní důležitosti. Jde o návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod. K této změně má dojít v souvislosti se zavedením takzvaného evropského zatýkacího rozkazu do českého právního řádu.

Já bych k tomu chtěl především uvést, že v teorii se vyjadřuje názor, anebo přinejmenším je v ní sporné, zda zavedením evropského zatýkacího rozkazu do českého právního řádu je zapotřebí měnit Listinu základních práv a svobod, či nikoli. Různé státy, třeba Polsko nebo Slovensko, ve stejné situaci svůj ústavní pořádek neměnily.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP