Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
2. dubna 2004 v 9.04 hodin

Přítomno: 164 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji osmý jednací den 30. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás vítám a prosím vás zároveň, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami a také mi oznámili, kdo z vás požaduje vydání karty náhradní. Zatím zde mám tři taková oznámení - paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu č. 1, pan kolega Říha náhradní kartu č. 8 a pan kolega Kapoun náhradní kartu č. 10.

Dále bych vás chtěla seznámit s omluvami z dnešního dne. O omluvení své neúčasti požádali tito poslanci: Tomáš Hasil - osobní důvody, Josef Hojdar - nemoc, Martin Kocourek - zdravotně rehabilitační testy a vyšetření, Oldřich Němec - osobní důvody, Evžen Snítilý - nemoc, Miloslava Vostrá - nemoc, Pavel Svoboda - pozorovatelská mise do Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Dovolte mi ještě, abych v tuto chvíli připomněla, že všechny omluvy z jednání Poslanecké sněmovny musí mít náležitosti, o nichž jste byli všichni informováni. Všechny poslanecké kluby dostaly upozornění o tom, jak má řádná omluva z jednání poslanecké schůze vypadat, a žádám vás důrazně, aby takto bylo nadále postupováno.

Z členů vlády se omlouvají Vladimír Špidla - účast na schůzi Senátu, Pavel Němec - konference o rozšíření Evropské unie ve Vídni a doprovodné akce, Marie Součková - konference ministrů zdravotnictví přistupujících zemí do Evropské unie, Rakouska, Itálie, Řecka, Cyril Svoboda - jednání ministrů zahraničních věcí států NATO v Bruselu.

Tolik omluvy z dnešního jednání.

Dále bych vám ráda sdělila, že při dnešním jednání budeme projednávat body, které jsme si již pevně zařadili, a těmi jsou body 25 až 29, 31 a 152. Ještě jednou zopakuji, že budeme projednávat pevně zařazené body 25 až 29, 31 a 152. Tolik informace o našem dalším postupu.

Vidím ještě, že se hlásí s procedurálním návrhem pan kolega Hynek Fajmon, kterému uděluji slovo, a prosím, abychom se ztišili.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl procedurální návrh na zařazení nového bodu probíhající schůze, a to projednání druhého čtení sněmovního tisku č. 475 - zákona o odškodnění obětí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Návrh byl projednán rozpočtovým i ústavně právním výborem, kterým byl přikázán po prvním čtení, a již uplynula prodloužená lhůta pro projednání tohoto tisku.

Navrhuji tedy, abychom tisk 475 zařadili na konec druhých čtení a následně na konec třetích čtení na této schůzi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já se teď tady ujišťuji s organizačním odborem, že jsme o tomto návrhu, pane kolego, již jednou na této schůzi hlasovali a tento návrh schválen nebyl. Podle dosavadního postupu a jednacích praktik sněmovny není přípustné o stejném návrhu dávat hlasovat dvakrát. Proto pouze pokud byste získal dohodu jednotlivých poslaneckých klubů, tak bychom museli hlasováním rozhodnout v tuto chvíli, ale domnívám se, že toto hlasování proběhnout nemůže.

 

Dnešní jednání zahájíme prvním z avizovaných pevně zařazených bodů. Tímto bodem je

 

25.
Vládní návrh zákona k provedení nařízení Rady (EHS)
o zřízení Evropského hospodářského zájmového sdružení (EHZS)
a o změně zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů,
a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o Evropském hospodářském zájmovém sdružení)
/sněmovní tisk 501/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr spravedlnosti Karel Čermák. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Děkuji, paní předsedající. Tento vládní návrh zákona směřuje k provedení nařízení Rady EHS o zřízení Evropského hospodářského zájmového sdružení. (Velký hluk v jednací síni.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte mi prosím, pane ministře. Poprosím, abychom se všichni v jednací síni ztišili a mohli tak vyposlechnout vaše úvodní slovo. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vládní návrh tohoto zákona prošel prvním čtením a byl projednán v ústavně právním výboru, který k němu 21. ledna t. r. přijal usnesení, v němž se doporučuje, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila návrh se změnami obsaženými v tomto usnesení.

Změny, které byly provedeny, předkladatel vítá. Jedná se více o legislativně technické změny, které lze přijmout. Tolik na úvod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 501/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Eva Dundáčková.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP