(16.10 hodin)
(pokračuje Gongol)

Ze zprávy jako by čišela naděje, že přijde zázrak v podobě vstupu naší země v květnu tohoto roku do Evropské unie. Žádný kouzelný proutek nevyřeší naše problémy na kapitálovém trhu. Naopak. Domácí kapitálový trh bude daleko více vystaven konfrontaci s tendencemi vývoje kapitálových trhů ve světě, se službami, které poskytují, s regulačními normami, na které je zvyklý tento svět, a v neposlední řadě s vývojem technologií zmenšujících svět podnikání na kapitálových trzích.

Jak z této krize na kapitálovém trhu ven? Samozřejmě nastartováním solidního regulačního rámce podnikání na kapitálovém trhu, to znamená především v samotné legislativě kapitálového trhu a v rozvinutí alternativní formy financování, aby podnikatelé - podotýkám podnikatelé slušní a poctiví - nebyli odkázáni na bankovní sektor či získávání prostředků na zahraničních trzích, kam směřuje odliv kapitálu z naší země. Zvážit své priority by měla i Komise pro cenné papíry, jejímž zřejmě nejdůležitějším cílem je tuhá regulace a především soustředění moci do vlastních rukou.

Co je ale nejdůležitější, je to, uvědomit si, že kapitálový trh není samospasitelný, nežije odtrženě od celkového marasmu této země, korupce a absence vymáhatelnosti práva. Bez změn ovzduší v celém hospodářství státu nelze jakoukoli činnost směřující k oživení kapitálového trhu označit jinak než pouze za podprůměrnou, nekomplexní, a proto nedostatečnou.

Na rozdíl od stanoviska vlády, která tomu, jak se zdá, nevěnuje žádnou pozornost, protože ani ministr financí se projednávání tohoto bodu nezúčastňuje, a doporučuje vzít zprávu vlády na vědomí, já doporučuji sněmovně tuto zprávu zamítnout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Poprosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí této zprávy. Rozpočtový výbor svým usnesením č. 261 z 19. schůze doporučuje Poslanecké sněmovně tuto zprávu vzít na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane zpravodaji, já jsem ještě neotevřela podrobnou rozpravu, protože jsme zatím nehlasovali o návrhu, který padl v rozpravě obecné, takže pak poprosím pouze o přednesení toho návrhu.

Pokusím se přivolat všechny kolegy a kolegyně, kteří chtějí hlasovat o návrhu pana poslance Gongola na zamítnutí Roční zprávy o situaci na kapitálovém trhu v roce 2002, sněmovní tisk 403. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Ještě jednou opakuji, že budeme hlasovat o návrhu pana poslance Gongola na zamítnutí Roční zprávy o situaci na kapitálovém trhu v roce 2002, sněmovní tisk 403.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 207 se z celkového počtu 114 poslanců 28 vyslovilo pro, 41 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné, do které mám přihlášku pana zpravodaje. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Opakuji tedy, dámy a pánové, že rozpočtový výbor svým usnesením z 19. schůze doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o situaci na českém kapitálovém trhu v roce 2002, sněmovní tisk 403."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

 

Přistoupíme k hlasování o návrhu, který přednesl zpravodaj rozpočtového výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 208 z přítomných 118 poslanců se 86 vyslovilo pro návrh, proti bylo 28. Tento návrh byl přijat.

 

Usnesení bylo tedy přijato a já končím projednávání bodu č. 116.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod číslo

 

117.
Zpráva o situaci v oblasti migrace na území České republiky za rok 2002
/sněmovní tisk 409/

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross a předloženou zprávu uvedl.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, pokusím se být poměrně stručný, protože se jedná o zprávu, která vypovídá o situaci na území České republiky v oblasti migrace v roce 2002, a ve své podstatě v tuto chvíli již je zpracován a prochází připomínkovým řízením materiál, který se týká roku 2003, takže tady skutečně jsme v poměrně značném zpoždění. Nicméně pár vět k tomu řeknu.

Cílem této zprávy, která byla zpracována nejen Ministerstvem vnitra, ale ve spolupráci s těmi resorty, které s migrací mají co činit, jako je Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, bylo, aby byl podán přehled o problematice migrace v příslušném roce, to je v roce 2002, a aby byly také posouzeny věci, které spolu souvisí, v celoevropském kontextu, protože otázka migrace samozřejmě není problém, který by se týkal pouze České republiky.

Zpráva bilancuje úroveň migrace v roce 2002, porovnává některé ukazatele s rokem 2001 a je podle našeho názoru docela dobrým výchozím podkladovým materiálem pro specifikaci migrační politiky České republiky, a to především v oblasti aktivní migrační politiky a v oblastech, jako je nelegální migrace, jako je činnost, která je na celoevropské úrovni, to znamená monitorování migračního pohybu. Zpráva se nezabývá pouze popisem stavu v oblasti legální a nelegální migrace, zabývá se také azylem či trestnou činností cizinců, aplikovanými represivními opatřeními, do značné míry je věnována pozornost i problematice aktivní migrační politiky, návratovým programům, integraci cizinců, rozvojovým projektům, vízové politice a samozřejmě také přístupu České republiky k schengenským dohodám.

Myslím si, že v tuto chvíli už jen řeknu několik čísel, abych příliš nezdržoval.

Pokud jde o nejdůležitější ukazatele, pak je lze hodnotit spíše jako pozitivní, protože jeden z ukazatelů, který se vždy vykazuje, je počet osob zajištěných při nelegálním překračování státních hranic, kde došlo v roce 2002 k poklesu proti roku 2001 o 38 %, což je poměrně velký počet takovýchto skutků.

Pokud jde o činnost pohraniční a cizinecké policie ve vnitrozemí, což se stává v tuto chvíli především doménou činnosti cizinecké policie při zjišťování různých porušení pobytového režimu, nelegálního pobytu na území České republiky, nelegálního zaměstnávání, pak tu došlo v roce 2002 k pozitivnímu trendu, že se podařilo orgánům Policie České republiky zvýšit počet osob, u kterých bylo prokázáno nelegální pobývání na území České republiky, a to skoro o 7 %.

Tolik asi několik základních údajů, paní místopředsedkyně. Nebudu déle zdržovat vzhledem k tomu, že to je zpráva vlastně za předminulý rok. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP