(11.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Upravuje se § 3a odstavec 2. Ve větě první se vypouštějí slova za čárkou "nejvýše však z maximálního vyměřovacího základu". V tomtéž § 3a odstavec 2 se vypouštějí ve třetí větě slova za středníkem "maximální vyměřovací základ je 486 tisíc korun".

K tomu související změna, v § 8 odstavec 2 se vypouští věta: "Maximální výše zálohy je částka vypočtená procentní sazbou z jedné dvanáctiny maximálního vyměřovacího základu."

Pak by byl druhý pozměňovací návrh a ten by se týkal zákona č. 589/1992 Sb., jestli mohu použít ve znění pozdějších změn a doplňků, protože bych musel zase číst celou sestavu všech zákonů, kterými se postupně měnil. Tam by se vypouštěl v § 5a odstavec 3. Ten by se vypouštěl celý.

To je kompletní pozměňovací návrh. Hlasoval by se jako jeden pozměňovací návrh, protože jde o zrušení maximálního vyměřovacího základu na sociální a zdravotní pojištění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Filipovi. Hovořit bude pan poslanec František Strnad, připraví se pan poslanec Jaroslav Krákora.

 

Poslanec František Strnad: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, můj pozměňovací návrh se týká § 14 odstavec 1, volby a odvolání ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podrobný text tohoto pozměňovacího návrhu včetně zdůvodnění jste obdrželi včera. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Strnadovi. Hovořit bude pan poslanec Jaroslav Krákora, připraví se pan poslanec Eduard Zeman.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, můj pozměňovací návrh k tisku 444 byl rozdán na lavice dnes ráno. Má tedy dnešní datum 25. 3. a je tam uvedeno, čeho se týká. Současně bych uvedl, že včera byl rozdán pozměňovací návrh, také můj, a tento pozměňovací návrh dnešní je samozřejmě upřesněný a ten, co byl rozdán včera, je neplatný. Platí pozměňovací návrh, který má dnešní datum. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krákorovi. Hovořit bude pan poslanec Eduard Zeman, připraví se pan poslanec Kubinyi.

 

Poslanec Eduard Zeman: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych jen zopakovat svůj návrh, který jsem přednášel při minulém projednávání, a to vyškrtnout z novely bod 24, kterým se mění § 20. Jedná se o text: V § 20 se na konci odstavce 2 doplňuje text: "Vznesou-li všichni přítomní zástupci státu, všichni přítomní zástupci pojištěnců nebo všichni přítomní zástupci zaměstnavatelů pojištěnců při jednání správní rady námitku, že navržené rozhodnutí správní rady může ohrozit finanční rovnováhu systému veřejného zdravotního pojištění nebo vyrovnané hospodaření pojišťovny, správní rada rozhodnutí nepřijme a stanoví lhůtu, která nesmí být delší než 3 měsíce, pro předložení doplňujících dokladů, které tuto námitku potvrdí nebo vyvrátí. Nejpozději do 30 dnů od uplynutí lhůty stanovené pro předložení doplňujících dokladů správní rada projedná navržené rozhodnutí znovu. K přijetí takového rozhodnutí je třeba souhlasu alespoň dvou třetin všech členů správní rady."

Na závěr bych chtěl ještě sdělit, že tento text máte také v písemné podobě na lavicích od včerejšího dne.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zemanovi. Hovořit bude pan poslanec Kubinyi, připraví se pan poslanec Dolejš.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, podávám dva pozměňovací návrhy. Jeden z nich je k přerozdělení, je to upravený pozměňovací návrh, který jsem podával i posledně. Byl vám včera rozdán do lavic a upravuje články 5, 6 a 7. U některých paragrafů došlo, jak jsem říkal, k některým změnám oproti návrhu, který jsem podával posledně.

Pak mám druhý pozměňovací návrh, který se týká § 25. Já ho přečtu, je to vlastně jen jedna věta, nicméně také vám byl včera i se zdůvodněním rozdán. S vaším dovolením bych zdůvodnění neopakoval, protože si ho každý může přečíst.

Za § 25 se vkládá nový § 25a, který zní: "Rezervní fond pojišťovny se v roce 2004 vytvoří dotací ze státního rozpočtu ve výši, která se rovná minimální výši stanovené podle § 7 odstavec 1 písm. b) věty první."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kubinyimu. O slovo se v tuto chvíli přihlásil pan poslanec Dolejš, poté vystoupí pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Pane předsedající, dámy a pánové, můj pozměňovací návrh se týká tvorby orgánů VZP. Vzhledem k tomu, že návrh je poměrně obsáhlý a text je poměrně obsáhlý, byl rozdán již včera v písemné podobě do lavic. Dovolte mi, abych jen v kostce shrnul, o co jde.

Možná i ve vztahu ke včerejšku, k ČT, pamětliv určité inspirace hledačství ve složení statutárních orgánů podobného veřejnoprávního mamuta, který operuje s velkými miliardami, tak se tento návrh pokouší vyváženěji sladit jak správní radu, tak dozorčí radu, a to v § 20 ze současných 30 zvýšit počet členů správní rady na 54. Ta struktura by zhruba byla taková, že 10, tak jako dříve, by dosadila vláda a 10 - a v tom je novum - Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, a to paritním způsobem pět ku pěti za opozici a koalici. Dále by pak měla být - opět novum - čtyřmi lidmi zastoupena odborná veřejnost. Mám na mysli lékařské komory a Českou lékařskou společnost. A samozřejmě za zaměstnance po čtyřech odbory, zaměstnavatelé v resortu šest a pojištěnci dvacet. Obdobným způsobem by byla složena dozorčí rada, to znamená že by i její počet musel být zvýšen ze současných devíti členů, a to tak, že šest za vládu, šest za Poslaneckou sněmovnu, čtyři za odbornou veřejnost a následovaly by odbory, tedy za zaměstnance čtyři, zaměstnavatele čtyři, a po jednom pojištěnci za každou krajskou pobočku této pojišťovny. Samozřejmě v logice tohoto návrhu je i úprava § 18, kde by se muselo vypustit omezení pro občany, kteří by byli v zaměstnaneckém vztahu, nebo se kterými pojišťovna uzavřela smlouvu, či který by byl jakýmsi jejím spoluvlastníkem či provozovatelem.

Logika toho předkladu krom toho, že jde o vyváženost, je především v tom, aby tam byla zastoupena i Poslanecká sněmovna paritním způsobem. Myslím si, že logika je nasnadě. Co se týče odborné veřejnosti, ta by tam neměla chybět, protože představuje určitou zpětnou vazbu směrem do lékařského prostředí, tak i do prostředí pacientů.

To je v kostce můj návrh. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP