(15.50 hodin)
(pokračuje Dostál)

Do funkce ministra kultury jsem nastoupil až v červenci 1998, pane poslanče, tedy v době, kdy už byla rekonstrukce objektu zcela ukončena, stavba byla řádně zkolaudována, a já jsem nastoupil v době, kdy předcházející ministr schválil pronájem tohoto prostoru - zdůrazňuji - soukromé firmě, privátní firmě. Schválil i částku, za kterou se tento prostor pronajímá, a v uzavřené smlouvě je uvedeno, že vypovězení této smlouvy znamená uhradit pronájemci vloženou investici ve výši 400 milionů korun. Jinými slovy, kdyby Ministerstvo kultury, potažmo Národní knihovna, protože Národní knihovna je majitelem tohoto objektu, tuto smlouvu vypověděla, státní rozpočet bude muset soukromé firmě, která tento objekt má pronajatý, vyplatit 400 milionů korun.

Rád abych vás informoval, že tento objekt zřejmě bude prodán soukromé společnosti. Národní knihovna jedná také s Prahou 1, která má zájem také o převod tohoto objektu pro pořádání kulturních akcí.

Pane poslanče, v žádném případě já nemohu provádět šetření soukromé firmy, která je v tom řádně zaplaceném objektu v pronájmu, nemám žádné kompetence k tomu, abych určoval, co tam firma smí dělat a co nemá dělat. Znovu jsem byl ujištěn, že ona erotická diskotéka se tam nekonala. Ujistil mě o tom pan ředitel Národní knihovny. Nezlobte se na mě, jestliže pan ředitel Národní knihovny mě ujistí jako ministra kultury, že se to nezakládá na pravdě, já prostě tomu věřím. Přes ony krásné plakáty; já si je velice rád vezmu, pane poslanče, přes tyto důkazy.

Vy v debatě s panem doktorem Peškou jste navrhovali vyvlastnění tohoto objektu a převedení na nějakou nadaci. Vyvlastněte si ten objekt, ale ne za mého ministrování. Za mého ministrování se objekty vyvlastňovat nebudou, milý pane poslanče. Já se divím, že vy jako poslanec ODS můžete vůbec přijít na nápad vyvlastnění takového objektu. Mám na mysli vyvlastnění oněch investovaných 400 milionů, samozřejmě.

Jinými slovy, nemohu přijmout vaše argumenty, pane poslanče, už z jednoho prostého důvodu. Kompetence ministra kultury nejsou takové, aby vstupoval do soukromých objektů a říkal: Tento program se tady dělat bude, tento nebude. Já jsem dokonce rád, že ministr kultury takovéto kompetence ve svobodné společnosti nemá. Děkuji vám za pochopení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, do rozpravy se hlásí pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, já se tady nebudu přít, co lze nebo nelze dělat v odsvěceném kostele, to je asi podružná záležitost. Spíše bych se chtěl pana ministra zeptat na odborný názor jako ministra kultury, zdali si myslí, provedená rekonstrukce byla provedena v souladu s památkovým zákonem. Zdali tato kulturní památka nebyla touto rekonstrukcí poškozena a zdali de facto nedošlo k porušení smlouvy, za které by mělo být to plnění 400 milionů. Pokud došlo, pak si myslím, že minimálně ta smlouva je v rozporu s dobrými mravy a jako taková by mohla být zrušena. A zdali má pan ministr vypracovaný nějaký odborný posudek a zdali v tom lze něco udělat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, přiznám se, že nejsem detailně informován o tomto případu, nicméně jako právníka mě zaujala argumentace pana ministra, která říká, a to zní logicky, že je-li smlouva vypovězena, potom nepochybně strana, která ji vypovídá, musí hradit příslušné sankce, v tomto případě tedy vložené investice. Jen se chci zeptat, zda tato smlouva opravdu ve svém pojetí znamená to, že i když nájemce porušuje ustanovení, která mu ukládají povinnost nějak se chovat, tak i přesto ty povinnosti porušuje a příslušný pronajímatel tuto smlouvu vypoví, tak potom má pronajímatel povinnost uhradit náklady spojené s rekonstrukcí. Neboť pokud by tak bylo, tak potom to je smlouva velmi špatná a myslím si, že pak bychom se měli ptát bez ohledu na to, kdo ji uzavíral, ať patřil k té či oné politické straně, zda postupoval správně.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Nejprve bych odpověděl panu poslanci Plevovi. Rekonstrukce byla provedena za dozoru příslušných orgánů - Pražského ústavu památkové péče, odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy, a jak jsem říkal, řádně zkolaudována v souladu se zákonem podle kolaudačního rozhodnutí Obvodního úřadu městské části Praha 1 z 21. 5. 1998. Takže pokud se týče těchto hledisek, byl zákon naplněn.

Zda smlouva - a teď bych s dovolením odpověděl prostřednictvím pana předsedajícího panu místopředsedovi Langerovi - zda smlouva je porušována programovým obsahem, který se údajně v tomto objektu provádí, nemůže rozhodnout Pavel Dostál, ministr kultury, to by musel rozhodnout samozřejmě nezávislý soud. (Šum v sále).

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, aby se debata vedla pouze přes mikrofon. O slovo se hlásí pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, děkuji za odpověď pana ministra kultury Pavla Dostála, ale musím konstatovat, že se utopil více v historii než v aktuální době, kterou tady dokumentuji graficky velmi názorně předloženými plakáty. Kromě toho je možné poskytnout skutečnou svědeckou výpověď a fotografický materiál. Ale pan ministr zřejmě šetření odmítá, čili k pravdě se on sám svým vlastním přičiněním přiblížit nehodlá.

Nicméně byli jsme nařčeni z toho, že chceme objekt vyvlastňovat. Velmi rád bych to uvedl na pravou míru. Ten objekt je ve vlastnictví státu, čili ani sociální demokrat nemůže vyvlastnit státní objekt pro stát.

Připojuji se k otázce pana místopředsedy Langera, jestli budou porušena ustanovení smlouvy, např. článek o dobrých mravech. Ptám se pana ministra Dostála, zda za této podmínky nepadá povinnost státu uhradit investiční náklady. Na to pan ministr neodpověděl. Znovu opakuji: zda za podmínky, že bude porušena smlouva o nájmu v článku o dobrých mravech, nepadá povinnost státu uhradit nájemci investiční náklady.

Nicméně konstatuji, že pět let za plnění smlouvy o nájmu nese přímou odpovědnost ředitel Národní knihovny a nepřímou odpovědnost jeho nadřízený, kterým bezesporu pan ministr kultury je. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr bude reagovat.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Pan předsedo, domnívám se, že ta debata se bude teďka odvíjet v kruhu, protože já bych se pak musel ptát, kdo rozhodne o tom, co jsou dobré mravy, co nejsou dobré mravy.

Tady se neustále zdůrazňuje pojem, že je to kostel.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP