(12.40 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Pravděpodobně již nedospějeme k žádnému novému zjištění, tedy ohledně samotného hlasování.

Myslím si, paní předsedkyně, že můžeme přerušit bod Zpráva mandátového a imunitního výboru a neprodleně postupovat ve věci zpochybnění samotného hlasování a rozhodnout o námitce proti vašemu postupu, eventuálně o zpochybnění samotném. Samozřejmě nám v tuto chvíli hraje, myslím celé sněmovně, do not to, že hlasování proběhlo ve druhém čtení, to znamená, že proběhne ještě řádné třetí čtení, ve kterém každý poslanec Poslanecké sněmovny má možnost vyjádřit svým hlasováním svůj vztah k zákonu o dani z přidané hodnoty, ať již v závěrečném hlasování, či v případném návrhu, který by padl na zamítnutí takového návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, paní předsedkyně. Poprosím vás ještě, abyste mě chvilinku poslouchala. Pochopila jsem vás tedy správně, že doporučení mandátového a imunitního výboru, které jste přijali usnesením a které jste tady přednesla, tak u toho předpokládáte, že nedojde k žádné změně, a prostě to je usnesení konečné v té části týkající se možného zpochybňování hlasování? Děkuji vám za to.

Samozřejmě, že se chystám přerušit jednání o tomto bodu, ale až poté, až vyřešíme hlasování či nehlasování o revokaci, případně námitku proti mému postupu. To se chystám.

Teď má slovo pan poslanec Křeček. Přednostní právo pan poslanec Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, promiňte, ale není to konečné rozhodnutí ve věci hlasování nebo nehlasování o možném zpochybnění hlasování, protože je tady skutečně ještě pořád ve hře můj procedurální návrh z rána. A o tom bude poté, co přerušíme případně jednání, tento bod, Zpráva mandátového a imunitního výboru, třeba hlasovat. Není vyřešeno, že se nebude hlasovat či bude hlasovat o zpochybnění.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já jsem neříkala, že je vyřešeno. Já jsem se pouze domnívala, že bychom mohli o vašem návrhu hlasovat, či pokud tedy nezvolím postup nehlasovat, a pak hlasovat o námitce proti mému postupu v rámci tohoto bodu. Ale pokud tady převládá názor, že by to mělo být samostatně, mimo tento bod, já se tomu tak nedomnívám, ale jistě to není na závadu průběhu.

Prosím pana poslance Křečka.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, kolegové a kolegyně, jsou takzvané notoriety, které se neprokazují. Některé věci už jsou zjištěny teď a žádnou zprávou mandátového a imunitního výboru tyto závěry nelze zpochybnit. Pan poslanec Kott tady nebyl ve sněmovně, svojí kartou on nehlasoval. To je zjištěno z jeho vlastního prohlášení. Jelikož pan poslanec Kott to řekl sám, jasně, tak to není třeba dále prokazovat. Je to jasné. Že s jeho kartou bylo manipulováno, je rovněž jasné, protože krátce předtím došlo k odhlášení poslanců. On byl znovu přihlášen, přestože tu nebyl. Potom s jeho kartou bylo manipulováno dále. Karta byla vyňata z hlasovací konzole, byla dána do zásuvky. To je všechno jasné.

Revokace usnesení, které bylo schváleno, zakládá nebezpečný precedent, aby kdokoliv v budoucnu mohl říci, že před dvěma měsíci nebyl přítomen ve sněmovně, přesto jakoby hlasoval. Já tady připomínám moji vlastní zkušenost se 150 miliardami, kdy jsem nebyl přítomen ve sněmovně, přesto bylo jakoby hlasováno. Mojí kartou jsem byl přihlášen, což je přesně tento termín. A já bych mohl za dva měsíce říci, že prostě tady došlo k této situaci, zpochybňuji hlasování a žádám, aby bylo revokováno. To podle mého názoru možné prostě není.

Ústavně došlo k hrubé chybě toho, kdo zneužil kartu, ale na hlasování, na tuto skutečnost, to podle mého názoru nemá žádný vliv. Doporučuji, abychom nerevokovali, abychom podobně jako v jiných případech, kdy poslanec řekne "Já žádám opravu svého hlasování, ale nezpochybňuji hlasování", za toto abychom považovali prohlášení poslance Kotta a tuto věc takto rozhodli.

Zpráva mandátového a imunitního výboru bude o něčem jiném. My se snažíme zjistit, najít toho, kdo eventuálně hlasoval za poslance Kotta. Zda se nám to podaří, je věc samozřejmě jiná. Ale s hlasováním o usnesení naše další zjištění nemají vůbec nic společného. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jestli se nikdo nehlásí do všeobecné rozpravy, tak ještě před ukončením všeobecné rozpravy k tomuto bodu tento bod přerušuji a přerušuji ho na žádost předsedkyně mandátového a imunitního výboru až do doby, než mandátový a imunitní výbor dojde k výsledku svého jednání, šetření, a pak nás seznámí tedy s výsledkem svého jednání. Přerušuji.

Teď tedy sděluji, že se řídím doporučením mandátového a imunitního výboru a nenechám hlasovat o návrhu na revokaci, který podal pan poslanec Kováčik. Jestliže není námitka proti mému postupu, můžeme pokračovat. Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, opravdu jednáme velice zmatečně. Nicméně aspoň jedna poznámka.

Paní místopředsedkyně, přece vy nemůžete sama od sebe přerušit na návrh navrhovatele tento bod. Nechejte to odhlasovat, přerušení a odročení do doby, než bude usnesení mandátového a imunitního výboru. To přece nelze si takováto práva osvojovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Máte pravdu, pane poslanče. Nechám tedy hlasovat o návrhu na přerušení, jak jsem ho předtím přednesla.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 185. Z přítomných 192 poslanců 176 hlasovalo pro návrh, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy zopakuji svůj postup. Nenechám hlasovat o návrhu na revokaci pana poslance Kováčika. Pokud nebude vznesena námitka, budeme pokračovat podle schváleného pořadu. A předtím budeme hlasovat o procedurálních návrzích, které v úvodu našeho dnešního jednání byly vzneseny. Nevidím žádnou námitku. Nikdo se nehlásí.

Teď zrekapituluji, co se událo po deváté hodině dnešního rána. Pan poslanec Michal Kraus předložil návrh, aby body 131, 104 a 105 byla zařazeny jako body po pevně zařazeném bodu zítřejšího jednání, bude to tedy bod druhý, třetí a čtvrtý. Protože ale pan poslanec Karel Vymětal vznesl námitku a požádal, aby sněmovna hlasovala o tom, zda se skutečně v tomto případě jedná o mimořádný důvod, nechám nejdříve hlasovat o tom, zda sněmovna považuje tento návrh za důležitý mimořádný důvod, a poté budeme hlasovat o zařazení, jak pan poslanec Kraus navrhoval.

 

Zahajuji hlasování. Kdo považuje tento návrh za závažný, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 186. Z přítomných 192 poslanců pro návrh hlasovalo 26, proti 81. Sněmovna svým hlasováním rozhodla, že se nejedná o důvod mimořádný.

 

Zatím ale dochází ke kontrole výsledku hlasování, takže vyčkáme. Prosím vás o klid. Ještě zřejmě nedošlo k úplné kontrole výsledku hlasování.

Vidím, že nedochází ke zpochybnění tohoto hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP