(12.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Nedošlo ke zpochybnění hlasování, to znamená, že o návrhu pana poslance Krause nebudeme hlasovat.

Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já myslím, vážená paní místopředsedkyně, že to takto nelze interpretovat, protože pan poslanec Kraus navrhl přeřadit tyto body, tak je třeba hlasovat o přeřazení na konec třetích čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ovšem pan poslanec Kraus navrhoval přeřadit body pevně a jeho návrh nezněl na konec třetích čtení. Já si myslím, že bez návrhu, který by on sám upřesnil, nemůžu nechat hlasovat o tomto návrhu.

Prosím o klid. Prosím o klid!

 

Poslanec Michal Kraus: Vážená paní místopředsedkyně, vzhledem k výsledku hlasování a vzhledem k tomu, že je skutečně nezbytné, aby hlasování o DPH vzhledem k množství pozměňovacích návrhů bylo provedeno později než dnes, tak navrhuji v tom případě, aby byly přesunuty tyto zákony na konec třetího čtení. (Rozruch ve sněmovně.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Hlásí se místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já myslím, že by pan kolega Kraus měl akceptovat pravidla pro jednání Poslanecké sněmovny. Bohužel svůj návrh, který podal sice včas, tak jak usnesení sněmovny říká, tak podal ale špatně formulovaný, resp. neprošel. Pokud ho chce znovu podat, pak tak může učinit pouze zítra v devět hodin nula jedna minuta.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. (Ve sněmovně je neustále hluk.)

Další návrh, který byl přednesen ráno po deváté hodině, podala paní poslankyně Emmerová, která navrhovala, aby bod 118, sněmovní tisk 444, byl projednán zítra jako první bod odpoledního jednání. K tomuto návrhu nebyla podána žádná námitka, já tedy nechám o tomto návrhu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem paní poslankyně Emmerové, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 187 z přítomných 189 poslanců 131 hlasovalo pro návrh, proti 8. Tento návrh byl přijat.

 

Domnívám se, že jsme vyčerpali všechny procedurální návrhy, které byly ráno podány, můžeme se proto zabývat - vidím, že je již pokročilý čas a čeká nás pevně zařazený bod voleb, domnívám se, že tento bod spojíme s polední přestávkou. Teď poprosím předsedu volební komise, aby nás seznámil s bodem volby.

Prosím, pane předsedo. Prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy a pánové, nyní bychom se měli věnovat bodu voleb. Předpokládám, že to nebude tak kontroverzní bod jako bod předcházející. Budeme se zabývat následujícími body:

 

134.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce
prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

 

Ve stanovené lhůtě jsme obdrželi od poslaneckých klubů tyto návrhy: Miroslav Beneš - ODS, Bohdan Dvořák - US-DEU, Dušan Tešnar - ČSSD a Karel Vymětal - KSČM.

Já bych poprosil, paní předsedající, kdybyste uklidnila auditorium, protože se jedná o vážné body a nerad bych, abych překřikoval celé auditorium.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, já vás přeruším, pane předsedo. Poprosím kolegyně a kolegy, aby odešli do svých poslaneckých lavic a aby se ztišili, abychom skutečně věnovali tomuto důležitému bodu náležitou pozornost. Ještě jednou prosím o klid a vás, pane předsedo, prosím, abyste pokračoval.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jedná se tedy o volbu kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Návrh Poslanecké sněmovny bude předložen prezidentu republiky, který podle ústavy jmenuje prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Složením slibu do rukou prezidenta republiky se pak prezident Nejvyššího kontrolního úřadu ujme své funkce na devět let.

Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům 10. února letošního roku. Protože se jedná o opakovanou volbu, já připomínám, že způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví, a proto navrhuji hlasování tajné a obdobnou proceduru, jaká proběhla na minulé schůzi Poslanecké sněmovny. To znamená, že pokud nebude zvolen kandidát na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, volební komise navrhuje zařadit do pořadu právě probíhající schůze Poslanecké sněmovny totožný nový bod, ve kterém by Poslanecká sněmovna rozhodovala opět mezi všemi navrženými kandidáty z předchozího hlasování. Pokud nebude zvolen žádný z kandidátů, jsem po výsledku hlasování připraven po výsledku hlasování tento procedurální návrh přednést.

Hlasovací lístky na tuto volbu jsou připravené. (Předsedající: Prosím o klid.)

Nyní bych vás poprosil, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu, a to jednak k navrženým kandidátům, pak k návrhu na tajné hlasování a dále pak k návrhu volební komise na další postup v případě nezvolení kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, děkuji vám. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Budeme tedy postupovat podle vámi navrženého procesu. Nejprve nechám hlasovat o vašem návrhu na to, aby tato volba proběhla tajným hlasováním.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s vaším postupem, kdo souhlasí s tím, aby volba proběhla tajným hlasováním, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 188 z přítomných 189 poslanců pro návrh hlasovalo 94, proti 61. Tento návrh nebyl přijat. Znamená to tedy, že bude probíhat volba veřejná.

 

Nyní bych měla nechat hlasovat o vašem druhém návrhu. Pan poslanec Ouzký.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji, paní předsedající. Víte, že se mi to nestává, ale tentokrát se mi skutečně nepodařilo přes mačkání, aby se rozsvítilo tlačítko "ano". Zpochybňuji hlasování. Ten rozdíl byl tak malý, že myslím, že je to zpochybnění oprávněné.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O vaší námitce, pane poslanče, nechám hlasovat bez rozpravy.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Ouzkého, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 189 z přítomných 190 poslanců pro návrh hlasovalo 160, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu volební komise. Já vidím žádost o odhlášení, všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Volební komise navrhuje, aby volba prezidenta NKÚ probíhala tajným hlasováním. Já nechám o tomto návrhu hlasovat. Kdo souhlasí s tímto hlasováním, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 190 z přítomných 190 poslanců pro návrh hlasovalo 93, proti 60. Návrh nebyl přijat.

 

Vidím, že ještě dochází ke kontrole výsledků hlasování, takže chvilku počkáme. Pan poslanec Pleva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP