(12.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Byl to návrh tuším na revokaci. My se k tomu dostaneme.

Pan poslanec Kováčik také souhlasí s tím, že pokud bude na tomto návrhu trvat, přednese ho v podrobné rozpravě - aspoň předtím to tak dal zjevně najevo. Prosím, pane poslanče, potvrďte mi tento můj dojem z vašeho vystupování.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já se omlouvám, samozřejmě mi teď nezbývá nic jiného než tento postup potvrdit, nemáme-li celé jednání zablokovat. Jenom pro pořádek chci uvést, že moje procedurální návrhy následovaly tak, že nejprve byl přednesen návrh na revokaci, a teprve poté jsem já přednesl návrh na zařazení nového bodu. Jestli by to mělo být procedurálně správně, tak se před otevřením tohoto bodu mělo hlasovat o návrhu na revokaci, ale respektuji navržený postup, ať jsme vůbec schopni se hnout z místa. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám. Myslím, že situace se ještě zkomplikovala tím, že jsme požádali mandátový a imunitní výbor, aby se situací zabýval, takže myslím, že postup, který jsme zvolili, je správný.

Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do všeobecné rozpravy. Pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Domnívám se, že tento návrh na revokaci nemá oporu v jednacím řádu, neboť takový návrh by byl korektní v případě, že by pan kolega Kováčik nesouhlasil s tím, jak je zaznamenáno jeho hlasování. Nikdo z poslanců svůj záznam o hlasování nezpochybnil, pouze kolega Kott oznámil na mikrofon, že nebyl přítomen při hlasování a žádá vyškrtnutí svého hlasování ze sjetiny. Domnívám se, že zde není podnět k tomu, abychom o takovém návrhu hlasovali.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Já vám teď sdělím - a také samozřejmě ostatním kolegyním a kolegům - svůj postup, který navrhuji. V případě, že budou námitky proti mému postupu, prosím, aby někdo námitku vznesl.

Pokud bude v podrobné rozpravě přednesen avizovaný návrh na revokaci, nenechám o něm hlasovat. Budu se řídit doporučením mandátového a imunitního výboru. Pokud bude proti mému postupu vznesena námitka, nechám o ní hlasovat a podle výsledku tohoto hlasování budeme pokračovat dál.

Táži se, zda se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy. Pokud tomu tak není, všeobecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Pan poslanec Kováčik se hlásí.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, v této chvíli předkládám návrh na revokaci hlasování č. 137, tuším to bylo, prostě předmětného usnesení, kterým se dnes už od rána zabýváme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jak jsem avizovala, o tomto návrhu na revokaci nenechám hlasovat.

Pan poslanec Exner se hlásí.

 

Poslanec Václav Exner: Já bych, paní místopředsedkyně, prosil, aby bylo vyjasněno, jestli počáteční zprávu paní předsedkyně mandátového a imunitního výboru je možné chápat jako její žádost na přerušení tohoto bodu do doby, než mandátový a imunitní výbor dokončí své jednání. Myslím si, že není ani správné, že jste před vyjasněním této věci otevřela podrobnou rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Předsedkyně mandátového a imunitního výboru paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Paní předsedkyně, myslím, že v rámci podrobné rozpravy možná mohou zaznít některé informace, které byly prokazatelně zjištěny během jednání mandátového a imunitního výboru a které jistě budou ostatní kolegy zajímat.

Takovou informací je, že jsme dostali analýzu databáze hlasovacích záznamů od vedoucího informatiky, kde se jednoznačně konstatuje, že v databázi se neukládá údaj s identifikačním číslem hlasovací konzole, a tedy nelze zjistit, která hlasovací konzole byla použita konkrétní hlasovací kartou v konkrétním hlasování. To je věc, která se vztahuje k některým našim ranním, zde zpochybňovaným tvrzením.

Za dále nezpochybnitelné považuji, že hlasování v podrobné rozpravě, resp. výzva k tomu, aby se pan poslanec Kott vyjádřil v podrobné rozpravě - a on nebyl na místě - se vztahovala opravdu k našemu odpolednímu jednání, nikoli k jednání dopolednímu.

Nicméně proto, aby mohl mandátový a imunitní výbor reagovat nejen na výzvu sněmovny, ale také na dopis, který obdržel od předsedy Poslanecké sněmovny, je třeba doplnit ještě některá další zjištění, která se týkají záznamů ze sněmovny. Ta, která jsme měli dosud k dispozici, nenašla odpověď na otázku, zda pan poslanec v okamžiku hlasování seděl na svém místě, zda tam byla hlasovací karta či zda s hlasovací kartou bylo jakýmkoli způsobem manipulováno.

Myslím, že je v tuto chvíli správné, aby bod Zpráva mandátového a imunitního výboru byl přerušen, protože mandátový a imunitní výbor nedokončil zatím svá šetření a nemůže vám podat konečnou zprávu. Předpokládáme, že tak budeme schopni učinit během dnešního dne, a prosím tedy, aby v tuto chvíli byl tento bod přerušen.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní předsedkyně, chtěla bych pro toto přerušení trošičku upřesnění doby, do kdy byste byli schopni dát Poslanecké sněmovně vaši konečnou zprávu, zda se domníváte, že by to mohlo být po polední přestávce.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Je mi to velmi líto, paní předsedkyně, ale my teď neznáme odpověď na otázku, kdy dostaneme záznamy, které jsme si vyžádali od České televize, k dispozici. Na tom váznou naše následující kroky, protože záznamy, které byly k dispozici z našich sněmovních videokamer, nám nedaly žádnou odpověď na otázky, které jsme si kladli. Já teď nevím, kdy budeme mít záznamy České televize k dispozici, takže na tu otázku opravdu neumím odpovědět.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Hlásí se o slovo místopředseda vlády pan ministr Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, já jen předtím, než budeme rozhodovat o případném návrhu na přerušení, příp. odročení, chci mít jasno v odpovědi na jednu otázku, aby někdo nezačal zpochybňovat v okamžiku, kdy přijde třetí čtení zákona o DPH, že toto třetí čtení nelze konat kvůli tomu, že není doprojednán tento bod. Je zapotřebí, aby tato otázka byla zodpovězena předtím, než budeme hlasovat o návrhu na odročení. Myslím si, že není možné kvůli této záležitosti odkládat třetí čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Hlásila se jak paní zpravodajka, tak předseda poslaneckého klubu ODS. Takže pan předseda má slovo. Pan poslanec Vlastimil Tlustý. (Ruch v sále.) Prosím o klid!

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, možná to někteří z vás budou považovat za zbytečné puntičkářství, ale my tady vedeme často mnoho dohadů, mnoho hypotéz, padají tady pseudoargumenty, a na jeden argument, který tady padl, existuje jasný důkaz o jeho nepravdivosti, tak mi dovolte ho uvést.

Pan místopředseda vlády Sobotka tu uvedl, že jako důkaz přítomnosti pana Kotta při hlasování lze nalézt ve stenozáznamu marné volání po jeho účasti při předkládání pozměňovacích návrhů. Ta informace není přesná proto, že inkriminované hlasování, které je předmětem našeho dlouhého jednání, se uskutečnilo - viz přehled o hlasování - ve 12.40. Pan poslanec Kott byl předsedající marně volán k předložení pozměňovacích návrhů v podrobné rozpravě a ta se uskutečnila po 16. hodině a opakované volání po 16.30 hodině. Minimálně tento detail je tedy vysvětlen. A opakuji - není to argument, který by cokoli v této věci dokazoval.

Druhá informace. Domnívám se, že v té situaci, ve které se ocitáme, je řešení, které tady už opakovaně bylo žádáno. To je hlasování o návrhu na revokaci našeho hlasování. Jeho výsledek v každém případě zbaví přinejmenším část sněmovny pochybností o tom, zdali to hlasování bylo, či nebylo platné, má-li být revokováno, či nemá-li být revokováno. Já k tomu nemohu říci nic jiného, než že jedině hlasování o tomto návrhu, stejně jako v jiných případech, nemůže následovat (?) a pokračování jednání mandátového a imunitního výboru už je jednání o něčem jiném. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Předsedkyně mandátového a imunitního výboru paní poslankyně Eva Dundáčková, potom pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já jsem směřovala své vystoupení k témuž, zapomněla jsem ale dodat, že nepovažuji za podstatné, abychom tyto dvě věci dávali dohromady, to znamená, abychom na konečné rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, resp. odložení přerušení tohoto bodu vázali také hlasování o případném zpochybnění nebo další procedury, protože si myslím, že v této chvíli již nebude mandátový a imunitní výbor pokračovat v šetření ve smyslu původního hlasování. Další jednání mandátového a imunitního výboru může směřovat toliko k tomu, zda by bylo prokázáno, že došlo k jakékoli manipulaci, byla případně ztotožněna osoba, která manipulovala hlasovací kartou, a z toho by mohl mandátový a imunitní výbor vyvozovat další postup v souladu s jednacím řádem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP