(15.20 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Jsem rozhodně proti tomu, aby se Česká republika stala součástí okupačních sil kdekoli na světě. Snižovala by nejen svou vlastní bezpečnost, ale napomáhala rozkládat celosvětový systém bezpečnosti. I to je důvod, proč se plně ztotožňuji s odmítavým stanoviskem poslaneckého klubu KSČM. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V tuto chvíli jsou přihlášeni dva poslanci - pan poslanec Václav Exner a pan poslanec Kavan. O slovo se hlásí předseda klubu sociální demokracie pan poslanec Petr Ibl, kterému musím udělit slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl procedurální návrh, aby po proběhnutí rozpravy k tomuto bodu, tedy i po podrobné rozpravě, byl tento bod přerušen do středy do 9 hodin ráno. Hlasovali bychom o tom jako o prvním bodu jednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nechám o tomto návrhu neprodleně hlasovat. Pokusím se přilákat naše kolegy, kteří by se možná také chtěli účastnit hlasování. Kdo má zájem se zúčastnit, ať se dostaví do sněmovní síně.

Je zde žádost na odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Slyšeli jsme návrh pana poslance Ibla po proběhnutí podrobné rozpravy přerušit toto jednání a dokončit ho ve středu příští týden v 9 hodin ráno.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto procedurálního návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 162 z přítomných 147 pro 109, proti 36. Procedurální návrh byl přijat. Budeme pokračovat až do proběhnutí podrobné rozpravy a pak toto jednání přerušíme.

 

V této chvíli má slovo poslanec Václav Exner. Probíhá ještě obecná rozprava. Posledním přihlášeným je pan poslanec Kavan. Prosím pana poslance Exnera a sněmovnu prosím, aby se uklidnila. Posledním přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Kavan.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, v předchozích vystoupeních ze strany ODS jsme se dozvěděli, že Česká republika se v Afghánistánu angažovala. Naopak pan poslanec Mládek měl názor, že Česká republika nemá zájem na Afghánistánu.

Chtěl bych upozornit, že podle stanovisek mezinárodních organizací, která byla dávno rozpoznána, je bezpečnost nedělitelná, chudoba a mizérie jsou důležitým bezpečnostním rizikem, ať se vyskytují kdekoli.

Jak to vypadalo s Českou republikou, respektive s Československem v minulosti, pokud jde o Afghánistán. Dovolím si připomenout některé věci. Již ve třicátých letech postavila firma Škoda v Afghánistánu cukrovar. Československo se angažovalo v důlním průmyslu, českoslovenští odborníci pracovali nebo řídili doly v Karkádu, Dudkáši, Ispuště, Garajsufu, v Sabzaku. V Garajsufu vystřídali v roce 1965 experty z USA. S pomocí Československa byla postavena briketárna v Polilchomry, v Mazáre Šarifu a také byly dodávky pro briketárnu v Kábulu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, mám dojem, že pokud chcete vést debaty, není důvod je vést v této chvíli ve sněmovně. Prosím vás, abyste pro rozpravu, která by měla ještě dnes proběhnout, vytvořili alespoň prostředí dostatečně důstojné. Apeluji na vás, aby se ztišila hladina hluku v jednací síni a dnešní jednání mohlo být dokončeno v prostředí, které odpovídá významu bodu, který projednáváme. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Byly dodány cementárny do Džebelsaridžu s kapacitou 400 tun denně, do Polilchormy, byla vybudována konzervárna v Kandaháru, trolejbusy byl vybaven Kábul, rentgenovými přístroji celý Afghánistán v rozsahu jeho zdravotnických zařízení. Šlo o přístroje z Chirany. Byla vybudována konzervárna ovoce v Kandaháru, telefonní ústředna v Kandaháru. Bylo by možné dále pokračovat. Uprostřed 80. let představoval obrat v USD mezi 75 - 90 milionů USD. Dlouhodobě byli ročně připravováni afghánští studenti v počtu desítek, v některých letech i více. Ti zastávali ve struktuře Afghánistánu řadu vedoucích rolí v různých obdobích.

Jaké mám problémy s operací Trvalá svoboda? Chtěl bych upozornit na její vedení, které není zajištěno z mezinárodní organizace, ale koalicí vedenou USA. USA i podle důvodové zprávy pokládají za prioritní, aby jejich přítomnost v Afghánistánu byla podpořena speciálními jednotkami, které budou nasazovány do bojových operací s cílem zničit prostory soustředění teroristů z Al-Káidy. Zde se znova odvolávám na důvodovou zprávu, kterou nám vláda předložila.

Je potřeba se ptát, jak vzniklo toto mezinárodní společenství organizující operaci Trvalá svoboda. Může někdo jmenovat nějaké usnesení mezinárodního orgánu, který je k tomu podle mezinárodního práva oprávněn, aby takovou vojenskou operaci řídil? Uvádí se, že operace Trvalá svoboda vznikla na základě rezoluce 1368, případně 1373. Jde o rezoluce Rady bezpečnosti, které následovaly bezprostředně po teroristickém útoku na americké cíle. V těchto rezolucích ovšem není uvedena žádná konkrétní podpora pro takovou operaci. Kdybychom odvozovali legitimitu operace Trvalá svoboda od těchto rezolucí, potom by bylo možné například také vojensky zasáhnout proti Saúdské Arábii, z které pocházela většina teroristů účastnících se akcí v USA, nebo proti SRN, kde řada z nich byla školena, případně přímo proti USA, kde příprava teroristických operací ze září 2001 probíhala. Bylo by také možné, aby například Ruská federace zasáhla proti některým arabským zemím právě proto, že řada teroristů, kteří dnes fungují v Čečensku, pochází z těchto zemí. Taková věc je nepochybně nepřijatelná.

Na včerejším jednání zahraničního výboru informoval nás ministr zahraničních věcí o tom, že fakticky legalizuje operaci Trvalá svoboda rezoluce Rady bezpečnosti 1510 z 13. října loňského roku. Přečtu, jaký je konkrétní bod v této rezoluci, který se o této operaci zmiňuje. Cituji: Rada bezpečnosti žádá mezinárodní bezpečnostní asistenční síly, aby pokračovaly v činnosti za těsných konzultací s afghánským dočasným vedením a jeho následovníky a se zvláštním představitelem generálního tajemníka OSN stejně jako s koalicí tvořící operaci Trvalá svoboda, pro naplňování mandátu sil - má se na mysli ISAF.

V žádném případě tento text nemůže být používán jako text, který legitimizuje tuto operaci. Snad je možné konstatovat, že Rada bezpečnosti vzala na vědomí existenci této operace a žádá, aby její činnost, činnost podle jejích rozhodnutí, byla s touto operací konzultována.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP