(11.40 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane místopředsedo, dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, v rámci podrobné rozpravy bych navrhl tyto pozměňovací návrhy k návrhu novely zákona o jednacím řádu, sněmovní tisk 387.

Navrhl bych první alternativu, že v § 119e (a?) se odst. 2 zrušuje.

Pak bych předložil také druhou alternativu našeho možného postupu, a to jsou pozměňovací návrhy k návrhu novely zákona o jednacím řádu. Přečtu nyní svůj návrh.

1. V článku I, bod 44 v § 119a odst. 1 písm. d), e), f) znějí:

d) informaci vlády o zahájení a průběhu jednání o změně smluv, na nichž je založena Evropská unie,

e) návrzích legislativních aktů EU, které vláda předkládá bez zbytečného odkladu poté, co jsou jí postoupeny Evropskou komisí či jiným orgánem EU,

f) v (?) předběžných stanoviscích, které mu vláda předkládá k návrhům legislativních aktů EU

2. V článku I bod 44 se do § 119a vkládá nový odstavec 2, který zní:

Za třetí. Senát dále jedná o návrzích závazných opatření orgánů EU, aktuálních informacích a stanoviscích vlády k legislativním aktům či jiným dokumentům EU včetně informací o stavu jejich projednávání, které mu předkládá vláda ze své iniciativy nebo na žádost Senátu či jeho výboru pověřeného projednáváním návrhu legislativních aktů a závazných opatření orgánů EU (dále jen pověřený výbor).

Dosavadní odstavec 2 se označuje jako odstavec 3.

3. V článku I bodu 43 se v § 119b slova "výbor pověřený projednáváním návrhů legislativních aktů a závazných opatření orgánů EU (dále jen pověřený výbor)" nahrazují slovy "pověřený výbor".

4. V článku I bodu 44 se § 119d zrušuje, dosavadní § 119e, 119f, 119g, 119h a 119i se označují jako § 119d, 119e, 119f, 119g a 119h.

5. V článku I v bodu 44 v nově označeném § 119d odst. 3 zní:

(3) Pověřený výbor může požádat vládu nebo její členy o informaci k projednávanému návrhu legislativního aktu; informaci vláda nebo její členové poskytnou nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti pověřeného výboru.

6. V článku I bod 44 v nově označeném § 119e odst. 2 zní:

Za druhé. Pověřený výbor může požádat vládu nebo její členy o informaci k projednávanému návrhu rozhodnutí. Informaci vláda nebo její členové poskytnou bez zbytečného odkladu po doručení žádosti pověřeného výboru.

7. V článku 9 bodu 44 v nově označeném § 119f odst. 3 třetí věta zní: Předseda Senátu takový návrh zařadí na pořad nejbližší schůze; jde-li o návrh legislativního aktu, u něhož lhůta k zaujetí stanoviska členského státu nepřesahuje 6 týdnů, a je proto projednáván se zřetelem k § 119d odst. 2, je předseda Senátu povinen schůzi svolat tak, aby byla zahájena nejpozději do 32 dnů od doručení návrhu legislativního aktu Senátu.

8. V článku I bodu 44 v nově označeném § 119g odst. 1 druhá věta zní: Pro zahájení schůze svolané z podnětu nejméně 17 senátorů platí § 119f odst. 3 věta třetí obdobně.

9. V článku I v bodu 44 v nově označeném § 119h odst. 1 zní:

Za prvé. Je-li návrh legislativního aktu označen za naléhavý, je projednáván ve zkráceném jednání, pokud o to při předložení takového návrhu požádá vláda. Součástí žádosti je předběžné stanovisko. Ve zkráceném jednání se § 119d odst. 2, § 119f odst. 3 věta druhá a třetí a § 119g nepoužijí a úkony, pro něž jsou stanoveny lhůty v § 119d, se provedou bez zbytečného odkladu.

10. Článek III zní: Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zákon vyhlášen.

To je z mé strany všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Poslanecké sněmovny. Dále vystoupí pan poslanec Eduard Vávra. Konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Eduard Vávra: Dámy a pánové, mám jeden pozměňovací návrh k zákonu č. 273/1996 Sb., o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ve znění zákona č. 188/1999 Sb. Mění se takto:

V § 1 se doplňuje nový odstavec 9, který včetně poznámky pod čarou 2) zní:

(9) Předseda úřadu má nárok na plat, další plat, náhradu výdajů a naturální plnění jako předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů podle zvláštního zákona.

Odrážka dvě: § 30 odst. 4 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů.

Krátké zdůvodnění. Můj návrh odstraňuje chybu a nesystémovost, jež vznikla tím, že v roce 1996 po zániku Ministerstva pro hospodářskou soutěž, jež bylo právním předchůdcem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, nebyl plat předsedy úřadu stanoven odkazem na zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění pozdějších předpisů. Řízení a šetření vedená úřadem se svou důležitostí, složitostí a náročností rovnají řízením vedeným soudy a ovlivňují všechny činnosti sektorů národního hospodářství.

Navrhovaná úprava není v kolizi s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána, a je slučitelná s právními akty Evropských společenství a nepředpokládá navýšení výdajů ze státního rozpočtu, neboť kapitola státního rozpočtu 353 by zůstala nezměněna. Jsem přesvědčen, že tento pozměňovací návrh nemůže zkomplikovat projednávání tisku 387. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Eduardu Vávrovi s trochu neobvyklým zařazením tohoto bodu do novely jednacího řádu Senátu.

Nemám další přihlášku do rozpravy, podrobnou rozpravu končím. Ptám se zástupce navrhovatele pana senátora Skalického, zda chce vystoupit. Ano. Se závěrečným slovem vystoupí pan senátor Jiří Skalický. Prosím, máte slovo.

 

Senátor Jiří Skalický: Vážené poslankyně, vážení poslanci, soubor pozměňovacích návrhů, které zde přednesl předseda sněmovny Zaorálek, je souborem pozměňovacích návrhů, na kterém jsme se v posledních dnech bohužel trochu pozdě dohodli s reprezentací Ministerstva zahraničních věcí. Pokud jsem stačil sledovat rychle čtený text, zcela to odpovídá vzájemně dohodnuté dikci. K těmto pozměňovacím návrhům se přihlašuji.

Pokud se týká druhého vystoupení v podrobné rozpravě, navrhujícího novelizaci ustanovení myslím zákona o Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, soudím, že to do materie, kterou projednáváme, nepatří a tato iniciativa by měla být projednávána samostatně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi. Má zájem vystoupit se závěrečným slovem některý ze zpravodajů? Nemá. Končím druhé čtení tohoto zákona. O předložených pozměňovacích návrzích rozhodneme ve třetím čtení. Děkuji panu senátorovi Jiřímu Skalickému a zpravodajům.

 

Budeme pokračovat dalším bodem, kterým je

 

40.
Návrh poslanců Pavla Svobody, Vladimíra Laštůvky, Libora Roučka
a Jaroslava Lobkowicze na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb.,
o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 337/ - druhé čtení

 

Návrh uvede poslanec Pavel Svoboda. Prosím ho, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dámy a pánové, ve druhém čtení se nebudu podrobně zabývat věcnou materií tohoto zákona, popsal jsem ji podrobně v prvním čtení. Soustředím se pouze na stručný popis průběhu projednávání tohoto zákona v Poslanecké sněmovně.

Návrh zákona byl přikázán třem výborům - výboru pro evropskou integraci, zahraničnímu výboru a výboru ústavně právnímu. Chci konstatovat, že na všech těchto výborech byl tento návrh zákona s určitými dílčími úpravami schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP