(10.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Dalším bodem, který budeme podle schváleného pořadu jednání projednávat, je

 

176.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči
v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů
(zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 447/3/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 447/4. Za Senát je přítomen pan senátor Tomáš Julínek.

Prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil v zastoupení paní ministryně zdravotnictví Marie Součkové pan místopředseda vlády Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, já jen velmi stručně. Do souborné novely byly převzaty všechny změny zákonů související s oběma zákony, které Senát i Poslanecká sněmovna již projednávaly, to je, zkráceně řečeno, zákon o lékařích i zákon o nelékařích. Souborná novela, kterou máme nyní před sebou, byla vrácena Senátem s pozměňovacími návrhy, které sice nesouvisejí ani se zákonem o lékařích, ani se zákonem o nelékařích, ale jejich urychlené zakotvení v právním řádu si vyžaduje aktuální situace a považujeme je za potřebné. Z toho důvodu vláda doporučuje, aby byl vysloven souhlas se zněním, tak jak je schválil Senát, tedy s pozměňovacími návrhy.

Jeden pozměňovací návrh se týká toho, aby zdravotnická zařízení mohla vést pouze jednoduché účetnictví, neboť novela zákona o účetnictví toto nyní znemožňuje, a jde o to, že zákon o účetnictví hovoří o tom, že jednoduché účetnictví může vést instituce, která to má svěřeno zákonem.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane místopředsedo, promiňte, já vás na chvíli přeruším. Prosím kolegy po mé pravé straně, kolegy z KDU-ČSL, aby odešli ven z jednacího sálu a nerušili vystupující.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pokud to zvláštní zákon stanoví, tak je možné (předsedající zvoní, v sále je stále velký hluk), aby bylo vedeno jednoduché účetnictví, a tímto zvláštním zákonem by měl být právě ten projednávaný zákon, pokud ten pozměňovací návrh bude schválen.

Druhý pozměňovací návrh se týká části třetí souborné novely, který by měl umožňovat, aby zůstala zachována možnost veřejným vysokým školám i nadále vybírat poplatek za studium v cizím jazyce.

Oba návrhy paní předkladatelka i vláda podporují.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se táži, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřit zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, pan poslanec Miroslav Ouzký. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji, paní předsedající. Pane senátore, vážená vládo, kolegyně a kolegové, po prostudování senátní verze bych doporučil sněmovně přijmout tento zákon v senátní verzi.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu. Vidím paní ministryni školství - nevím, jestli se hlásí do rozpravy. Ano. Prosím, paní ministryně, rozpravu jsem otevřela, máte slovo, ačkoliv jsem chtěla jako prvnímu dát slovo panu senátorovi, jak je to obvyklé. (Paní ministryně Buzková dává přednost senátoru Julínkovi.) Pan senátor má slovo.

 

Senátor Tomáš Julínek: Paní místopředsedkyně, já paní ministryni dlouho nezdržím. Pan místopředseda Gross již všechno řekl. Chci požádat o podporu těchto akutních opatření v právním řádu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má paní ministryně školství Petra Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážená paní místopředsedkyně, pane senátore, dámy a pánové, já také podporuji senátní verzi tohoto návrhu zákona, ale chtěla bych poněkud objasnit jeden z pozměňovacích návrhů Senátu, ten, co zde byl uveden v tom smyslu, že umožňuje veřejným vysokým školám vybírat poplatky za cizojazyčné studium.

V současné době, pakliže veřejné vysoké školy provádějí některé své programy v cizím jazyce, mají právo vybírat od zahraničních studentů tohoto cizojazyčného programu poplatky. Pro celou řadu veřejných vysokých škol se jedná o poměrně významnou částku.

Vzhledem k tomu, že od 1. května, kdy Česká republika bude členem Evropské unie, mají právo zahraniční studenti ze členských zemí Evropské unie studovat v České republice za stejných podmínek jako čeští občané a čeští občané mají samozřejmě právo studovat v kterékoliv zemi Evropské unie za stejných podmínek jako občané této země, není možné, aby vysokoškolský zákon obsahoval dva odlišné režimy, jeden pro zahraniční studenty a jeden pro studenty české. Nicméně právo Evropské unie umožňuje jinou věc, a tu právě zavádí tento pozměňovací návrh, aby byly zpoplatněny programy přednášené v cizím jazyce, ale to jak pro zahraniční, tak pro české studenty. V praxi to tedy znamená, že český i zahraniční student, který bude studovat veřejnou vysokou školu v českém jazyce, bude podle současného práva studovat bezplatně. Zahraniční, ale i český student, kteří se přihlásí na program v cizím jazyce, bude - pakliže to vysoká škola ve své pravomoci vypíše - muset platit poplatky za takovéto studium.

Myslím si, že tento návrh je plně slučitelný s právem Evropské unie, ale současně si také myslím, že je správný, protože programy prováděné v cizích jazycích si samozřejmě vyžadují od veřejných vysokých škol mnohem vyšší náklady než programy v jazyce českém. Z toho důvodu tento návrh podporuji.

Pakliže by tento návrh nebyl součástí tohoto zákona, kam jej doplnil Senát, na březnové schůzi by taková změna vysokoškolského zákona přišla do Poslanecké sněmovny jako vládní návrh novely vysokoškolského zákona. Momentálně je v Legislativní radě vlády, ale samozřejmě, pokud se dostal do sněmovny tímto méně formálním způsobem, já jej podporuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní ministryni a ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Jestliže tomu tak není, rozpravu končím. Ptám se pana senátora, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 447/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 447/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 157 z přítomných 192 poslanců hlasovalo 190 pro návrh, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Děkuji panu senátorovi Julínkovi i všem vystupujícím a končím tento bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP