(10.20 hodin)
(pokračuje Seitlová)

Rozhodovalo o střetu dvou veřejných zájmů, aniž by stanovovalo náhradní ad hoc podmínky pro ochranu životního prostředí v dotčeném území. Ustanovení ale navíc neodpovídalo režimu udělování výjimek ochrany přírody podle Bernské úmluvy, směrnice Evropského společenství o ochraně volně žijících ptáků a směrnice Evropského společenství o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Ta to totiž umožňuje udělovat výjimky jen v jednotlivých případech a stanoví zcela striktní podmínky, za nichž lze takovouto výjimku udělit. Z důvodu nedostatečné implementace těchto předpisů by tak Česká republika mohla být po svém vstupu do Evropské unie vystavena příslušným krokům unie, včetně sankcí, a to sankcí i peněžitých.

Senát vypuštěním ustanovení, o kterém již hovořil i pan zpravodaj, odstranil nežádoucí nepřímou novelizaci zákona o ochraně přírody a krajiny, a zároveň odstraňuje nesoulad s příslušnou mezinárodní úmluvou a dalšími právními předpisy. Dovolte tedy, abych doporučila vašemu laskavému zvážení senátní znění návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, paní senátorko. Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Vidím pana ministra životního prostředí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, kolegové, kolegyně, jenom velmi stručně. Chtěl bych stejně jako předřečníci také podpořit senátní verzi.

Chtěl bych říci, že vláda na návrh ministra dopravy se problematikou dolního Labe zabývala. Čtvrtého února se usnesla, že ukládá ministrům dopravy, pro místní rozvoj, zemědělství, životního prostředí a financí ustavit komisi na úrovni odborných náměstků, která by do dvou měsíců měla vládě předložit posouzení, zda doporučuje, že veřejný zájem na zlepšení dopravních podmínek převyšuje nad zájmem ochrany přírody. To znamená, že když bude přijata senátní verze, tak problematika je řešena dál.

Výhrada Evropské komise stejně jako výhrada Senátu nebo Ministerstva životního prostředí se samozřejmě netýkala procesu posuzování vlivu na životní prostředí. Tomu ta stavba pochopitelně podléhá. Problém je v tom, že Evropská komise ústy generální ředitelky upozornila na možný rozpor se směrnicí o ochraně přírodních stanovišť, konkrétně s jejím článkem 6 odst. 2 až 4, protože ten připouští konkrétní výjimky ze směrnice, nikoliv ovšem výjimku rozsahu stovky kilometrů, tak jak bylo původně navrženo. Týká se to skutečně rozporu s touto konkrétní směrnicí. Kolega Schling má pravdu v tom, že proces EIA bude samozřejmě standardně probíhat.

Chtěl bych opravdu požádat o podporu senátního návrhu s tím, že problematika bude dále řešena. Domnívám se, že bude řešena především na vládní úrovni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Pokud se dále nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ptám se, zda paní senátorka či pan ministr chtějí mít závěrečná slova. Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 343/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 343/6."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 155 z přítomných 187 poslanců 140 hlasovalo pro návrh, proti 7. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Děkuji paní senátorce Jitce Seitlové i panu ministrovi. Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který podle schváleného pořadu jednání budeme projednávat, je bod

 

175.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 419/5/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 419/6. Vítám mezi námi pana senátora Tomáše Julínka.

Prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan poslanec Tomáš Kvapil. Prosím pana poslance Tomáše Kvapila, aby se vyjádřil k pozměňovacím návrhům.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, po poradě spolu s předkladateli tohoto návrhu chci pouze sněmovně doporučit, aby podporovala senátní verzi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se táži, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Jaroslav Krákora. Není tomu tak.

Otevírám rozpravu. Úvodem připomínám, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vystoupí senátor pan Tomáš Julínek a jako další je přihlášen místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Tomáš Julínek: Paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, jenom krátce. V Senátu okolo tohoto návrhu probíhala podobná rozprava jako v Poslanecké sněmovně. Byly přijaty pozměňovací návrhy, které máte v tisku, takže prosím o podporu senátní verze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Já bych v tuto chvíli, paní místopředsedkyně, paní kolegyně a páni kolegové, jenom chtěl říci, že musím nyní omluvit na chviličku paní ministryni Součkovou. Jen jsem pověřen potom přednést stanovisko, pokud budou vyžadovány nějaké podrobné informace. Činím tak v tuto chvíli, tuto omluvu, protože nebylo možno ji učinit písemně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pokud se dále nikdo do rozpravy nehlásí, nikoho nevidím, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 419/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 419/6."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 156 z přítomných 190 poslanců pro návrh hlasovalo 139, proti 44. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme přijali.

 

Děkuji panu senátorovi Tomáši Julínkovi a končím tento bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP