(10.10 hodin)

Poslanec Miloslav Kučera: Vážená paní předsedající, rád bych zpochybnil hlasování, protože jsem mačkal knoflík "ano", ale nerozsvítilo se mi světýlko, takže na sjetině stoprocentně nebude mé hlasování zaznamenáno.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já o vaší námitce nechám hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo s touto námitkou souhlasí, stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování číslo 152 z přítomných 189 poslanců pro hlasovalo 142, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o usnesení, které jsem předtím přednesla. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 153 z přítomných 189 pro návrh hlasovalo 80, proti 73. Tento návrh nebyl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Kvorum je nastaveno, přednesu tedy návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o válečných hrobech a o pietních místech a o změně zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 196/6."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 154. Z přítomných 187 pro návrh hlasovalo 135, proti jeden. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji panu senátorovi i panu ministrovi a končím tento bod.

 

Dalším bodem, který podle schváleného programu jednání budeme projednávat, je bod

 

174.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb.,
o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 343/5/ - vrácený Senátem/

 

Usnesení, jimž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 343/6. Vítám mezi námi paní senátorku Jitku Seitlovou.

Prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr dopravy pan Milan Šimonovský. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, oba návrhy, jak senátní, tak sněmovní, řeší vhodně meritum věci, které vládní předloha sledovala. Rozdíl je pouze v jedné větě a myslím si, že se tato věta podle senátního návrhu může z usnesení vypustit, aniž by se ohrozil záměr, který Poslanecká sněmovna sledovala.

Chtěl bych vás informovat o tom, že vláda v současné době zadala ministru životního prostředí, ministru dopravy a ministru pro místní rozvoj, aby předložili vládě doklady o tom, že veřejný zájem nad výstavbou vodních děl převyšuje zájem ochrany přírody, tak aby bylo jasně rozhodnuto, který zájem je v současné době pro Českou republiku ten, který převyšuje. Toto rozhodnutí exekutivy se dá očekávat během měsíce a půl. Je podle mě zbytečné, aby pro tuto výjimku Poslanecká sněmovna musela upravovat speciální ustanovení v zákoně. Proto doporučuji, aby sněmovna podpořila senátní verzi zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji pani ministrovi a ptám se, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Jaromír Schling. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové, předložený návrh vzbudil velký zájem, v Senátu byla přednesena celá řada pozměňovacích návrhů, které sledovaly nejen to, aby se z návrhu odstranily některé pozměňovací návrhy schválené Poslaneckou sněmovnou, ale pokoušely se vyjmout z využívaných vodních cest části Vltavy atd. Tyto pozměňovací návrhy nebyly schváleny; Senát schválil skutečně pouze jeden pozměňovací návrh, který vyjmul z verze Poslanecké sněmovny větu, že pro stavby na Labi neplatí zákazy podle zákona o ochraně přírody a krajiny. To neznamená nic jiného než to, že v územním řízení, které bude nepochybně na žádost Ředitelství vodních cest zahájeno, bude třeba získat výjimku od Ministerstva životního prostředí. Nic jiného ta věta, která tam byla, neznamená než to, že by nebylo potřeba získávat onu výjimku. Nevyjímala stavby na dolním Labi z ostatního působení zákona o ochraně přírody a krajiny, neznamenala, že by stavba nebyla podrobena procesu EIA. Přesto někteří lidé informovali úředníky Evropské komise nepravdivě o tom, že něco takového se v České republice připravuje, a bohužel Ministerstvo životního prostředí tuto nepravdivou informaci nevyvrátilo. Doufám, že to učiní jak Ministerstvo dopravy, tak Ministerstvo životního prostředí a vysvětlí úředníkům Evropské komise, že tady nikdo nechce a nechtěl vyjímat tyto stavby z procesu posuzování vlivu na životní prostředí.

Dámy a pánové, domnívám se, že i s pozměňovacím návrhem, který přijal Senát, je možno souhlasit se senátní verzí, a jsem přesvědčen, že to znění, které máme před sebou v senátní verzi, i tak umožní jezy na Labi postavit a umožní další rozvoj vnitrozemské plavby v České republice jako dopravy mnohem příznivější k životnímu prostředí, než je doprava kamionová. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, otevírám rozpravu. Úvodem připomínám, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vystoupí paní senátorka Jitka Seitlová. Dále nemám přihlášené žádné poslance a poslankyně do rozpravy. Prosím, paní senátorko, máte slovo.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Paní předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře, dovolte, abych vás informovala o pozměňovacím návrhu, se kterým Senát vrací návrh zákona o vnitrozemské plavbě znovu k rozhodnutí vašemu plénu.

Usnesením č. 388 vrací Senát Poslanecké sněmovně tento zákon. Smyslem tohoto usnesení je vypuštění zamýšleného vyloučení působnosti zákazů stanovených podle zákona o ochraně přírody a krajiny na rozvoj a modernizaci vymezeného úseku vodní cesty toku Labe a Vltavy. Navržené ustanovení představovalo ve svém důsledku obecnou výjimku z režimu zákona o ochraně přírody a krajiny. Ustanovení tak negovalo ochranné podmínky stanovené pro všechna ostatní zvláště chráněná území obecným zákonem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP