(10.00 hodin)
(pokračuje Kostelka)

Rovněž by musel být definován pojem třetí odboj, jelikož tak neučinil zákon o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu. Tento zákon používá pojem odpor, neboť část společnosti se režimu skutečně postavila na odpor.

Téma třetího odboje není dosud komplexně zpracováno, je v něm řada nejasností a nezodpovězených otázek. Osobně se domnívám, že by si třetí odboj zasluhoval zvláštní zákon, který by řešil i otázku péče o hroby těch, kteří zahynuli v důsledku perzekucí nebo ozbrojeného násilí.

Chtěl bych ale zdůraznit, že přestože nedoporučuji zahrnutí péče o hroby a pamětní místa účastníků třetího odboje a odporu do tohoto zákona, resort obrany a Armáda ČR pečuje v mnoha případech o pietní místa, o čemž svědčí například péče o udržení památky například na generála Heliodora Píku a řada dalších akcí, které provádí armáda ve všech regionech a oblastech České republiky.

Prosím Poslaneckou sněmovnu a žádám ji, aby schválila zákon v původním znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Nyní se táži, zda se chtějí k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodajové výboru pro obranu a bezpečnost a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Miloš Titz a pan poslanec Rudolf Tomíček. Nechtějí.

Otevírám rozpravu. Připomínám, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. Do rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, ale hlásí se pan senátor Václav Jehlička. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Václav Jehlička: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně a poslanci, vzhledem k tomu, že jste obdrželi písemné odůvodnění, které je poměrně podrobné, k vrácenému návrhu zákona o válečných hrobech, budu velmi stručný a pokusím se vysvětlit, co Senát vedlo ke třem pozměňovacím návrhům.

První je preambule, o které hovořil pan ministr.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, prosím o klid. Pane senátore omlouvám se, že jsem vás bez upozornění přerušila. Myslím si, že hluk v sále je příliš vysoký. Prosím o klid, a pokračujte.

 

Senátor Václav Jehlička: Děkuji, paní předsedající.

Preambuli jsme zařadili pro určité zvýšení piety a důstojnosti tohoto zákona.

Druhý pozměňovací návrh, kdy se má umožnit občanským sdružením pečovat o válečné hroby, je také výrazem úcty k těm, kteří na sebe vzali určité břemeno a práci a starají se o řadu válečných hrobů, památných míst a památníků.

Třetí pozměňovací návrh, který přiřadil do zákona také hroby účastníků protikomunistického odporu a odboje, byl motivován především tím, že řadu našich válečných hrdinů, kteří měli to štěstí a dočkali se konce druhé světové války, mnohdy s vážnými zraněními byli zajati, utekli ze zajetí, stihl velmi smutný osud v padesátých letech. Řada z nich byla popravena. Podotýkám, že to také byli důstojníci, kteří měli blízko k sociální demokracii. Řada z nich byla utýrána, umučena a desítky jich skončily svůj život v komunistických lágrech. Bylo by velmi nespravedlivé, abychom se pietně starali o hroby hrdinů, kteří padli za války, ale hroby těch, kteří měli štěstí a přežili, ale potom zahynuli v padesátých letech, bychom do tohoto zákona nezařadili.

Nejedná se o velký průlom, jedná se asi o 60 hrobů a památných míst, o které se stará především Konfederace politických vězňů, obce a občanská sdružení. Vůbec se nejedná o povinnost začít zřizovat nové hroby, pátrat po nich a evidovat je.

Po ekonomickém zhodnocení jsme přišli k číslům 1 - 2 miliony. To by ale bylo při nadstandardní péči o tato místa; myslím si, že nebude takových peněz potřeba. Vzhledem k tomu, že válečných hrobů jsou desetitisíce a asi 60 nebo 70 hrobů a památníků třetího odboje, myslím si, že se to státního rozpočtu nedotkne.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, prosím vás o pochopení našich pozměňovacích návrhů, které se neodchylují od ducha zákona, který jste schválili vy. Myslím, že je pro naše dobré svědomí potřeba vyrovnat se také s hroby z padesátých let, protože toto období je nejsmutnějším obdobím, kdy jsme našim vlastním hrdinům, na jejichž odkazu stojí současná armáda, připravili smutný konec nebo zbytek života. Jedná se pouze o určitou legalizaci součásti naší historie a o památkovou péči o již existující hroby a památníky.

Velice vám děkuji, že jste mě vyslechli a že se nad našimi pozměňovacími návrhy zamyslíte. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dále se do rozpravy hlásí pan ministr obrany Kostelka.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Stručně bych reagoval na slova pana senátora. Vážím si účastníků třetího odboje. Počet 60 míst jsou místa, kde jsou pohřbeni zejména vojáci, kteří byli perzekvováni. Rozšíření na účastníky třetího odboje a odporu, kde není jasně specifikováno, kdo to vůbec je, to je otázka, která ze zákona nemůže být v současné době přesně definována.

Znovu prohlašuji, že armáda ČR, resort obrany, se o pietní místa vojáků, kteří padli nebo byli zastřeleni v rámci odporu proti komunistickému režimu, stará, ale nemůže se starat obecně o všechna místa, kde by mohli být účastníci třetího odporu, kteří nejsou přesně definováni.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o válečných hrobech a pietních místech a o změně zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 196/6, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 196/7."

Na žádost z pléna vás odhlásím. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stisknete tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 151 z přítomných 188 poslanců pro návrh hlasovalo 81, proti 76. Tento návrh nebyl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali.

 

Nyní budeme hlasovat znovu. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP