(Jednání pokračovalo v 16.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, přistoupíme nyní k dalšímu bodu, kterým je bod

 

171.
Ústní interpelace

 

Ústní interpelace jsou určeny předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády.

Ve čtvrtek 12. února 2004 proběhla první část ústních interpelací. Podle vylosovaného pořadí nyní budou v kladení ústních interpelací na předsedu vlády České republiky, eventuálně poté na vládu České republiky v čase od 16 do 17 hodin a na ostatní členy vlády České republiky v čase od 17 do 18.30 hodin pokračovat paní poslankyně a páni poslanci, kteří se umístili na dalších místech.

Jako první přednese svou interpelaci paní poslankyně Alena Páralová, která byla vylosována na čtvrtém místě. Prosím, aby přednesla ústní interpelaci na předsedu vlády Vladimíra Špidlu ve věci rekordní nezaměstnanosti. Jsme tedy v tématu a dávám slovo paní poslankyni Páralové.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, kolegyně a kolegové, domnívám se, že zde zasáhla vyšší moc, která stála na mé straně, protože když jsem dopoledne pokládala panu premiérovi otázky, on odešel na chodbu a pak mi na ně neodpověděl, takže mám v tuto chvíli příležitost pana premiéra znovu oslovit a znovu se ho na tyto otázky zeptat.

Pan premiér v odpovědi na interpelaci pana poslance Hynka Fajmona, jaké konkrétní kroky činí vláda k zastavení stoupající tendence nezaměstnanosti, nám sděluje, že Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo nový zákon o zaměstnanosti, který je v současné době v Poslanecké sněmovně, a dále vláda v závěru loňského roku několika zákony změnila podmínky systému sociálních a nemocenských dávek. A pan premiér tvrdí, že těmito změnami se zlepší i postavení zaměstnavatelů na trhu práce a sníží se jejich náklady.

Chtěla bych slyšet konkrétně, jak se zlepší postavení zaměstnavatelů na trhu práce a jak se sníží jejich náklady.

A dále - místopředseda vlády Petr Mareš připravil strategii rozvoje lidských zdrojů. A zde bych se chtěla zeptat, jak tato strategie lidských zdrojů zlepší náš trh zaměstnanosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Aleně Páralové. Slovo má předseda vlády Vladimír Špidla. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Chci předem konstatovat, že jsem se nevzdálil proto, že bych neměl úctu k paní poslankyni Páralové, ale dlužno říci, že je nadlidskou úlohou vydržet 10 nebo 12 hodin ve sněmovně a nevzdálit se. Čili důvody byly velmi prosté, a proto mi dovolte, abych rychle zareagoval.

Debata o nezaměstnanosti probíhala už dobrých pět nebo šest hodin. Její nejzákladnější strategii vlády vykreslil pan ministr Škromach. Myslím si,že by bylo nošením dříví do lesa, abych opakoval jeho obsáhlý projev. Ale dovolte mi, abych rychle konstatoval souhrn nejzákladnějších opatření, kterými vláda postupuje.

Za prvé považuje za velmi významným impuls k zvládnutí dlouhodobé nezaměstnanosti vstup do Evropské unie a plné zapojení se do evropských struktur. Stejně tak považuje za velmi důležité využít těch možností, které nám dávají strukturální fondy a financování z Evropské unie.

Vláda dále snížila daně právnickým osobám a bude v tom pokračovat, jak už byl koneckonců schválen zákon. Cílem je vytvořit konkurenceschopnou situaci pro naše podnikatele. Dále vláda navrhne urychlení odpisů. I od toho si slibuje určité prorůstové impulsy.

Dochází ke změnám v zákoníku práce a je formulován nový zákoník práce, který bude lépe a přesněji odpovídat situaci v současné době, tak aby byla zachována přiměřená sociální ochrana a současně odpovídající pružnost, kterou vyžaduje moderní ekonomika.

Vláda udělala i dílčí změny v sociálních zákonech. Opět o nich velmi zevrubně hovořil pan poslanec Škromach. A jeden ze záměrů je převést nemocenskou v prvním období na zaměstnavatele. Tato změna by měla být doprovázena významným snížením odvodů na nemocenskou.

Vláda se také snaží zasáhnout nezaměstnanost i výraznou podporou rodin s dětmi. Myslím si, že společné zdanění, zvýšení rodičovského příspěvku o tisíc korun měsíčně, odbourání horní hranice pro příjem rodiny, která se stará o dítě, stejně tak jako daňový bonus a vratka daně jsou velmi významné prvky, které zintenzivní a budou výrazně motivovat lidi k účasti na trhu práce, zejména ty skupiny, které jsou v nižších příjmových skupinách.

Vláda pokračuje dál v investičních pobídkách. Mohu s jistotou prohlásit, že vzniká velké množství pracovních míst zejména v severozápadních Čechách, dá se to doložit. A jeden z posledních významných investorů, který se rozhodl působit v bývalém okrese Ústí nad Labem, je firma KONE, světový výrobce výtahů. Opět je to několik set pracovních míst.

Vláda také posiluje tlak na šedou ekonomiku, protože deklarovaná ekonomika je skutečně férovým prostředím, šedá ekonomika deformuje tržní prostředí, deformuje hospodářskou soutěž a je zavrženíhodná, a proto je třeba k ní směřovat. Současně část celníků - a tento postup je naprosto zřetelný - převedeme k dispozici službám zaměstnanosti, tak abychom mohli daleko tvrději zasahovat proti nelegálnímu zaměstnávání, zejména nelegálnímu zaměstnávání cizinců.

Pokračujeme ve výstavbě dopravní infrastruktury - viz dálnice D47.

A dalším cílem je výrazně zjednodušit podnikatelskou administrativu, kde podstatné jsou zejména novely zákona o konkursu a vyrovnání a novela obchodního rejstříku. Myslím si, že v tomto případě bude docela rozumné využít iniciativy poslance Pospíšila, která koneckonců vychází z vládní předlohy.

Zazněly i názory na efektivní zaměstnanost. Mohu konstatovat, že plná efektivní zaměstnanost je v zásadě situace, kdy každý, kdo práci hledá, tuto práci také nalezne v průběhu přibližně dvou měsíců, a konvenčně vyjádřeno, bývá to situace, kdy míra nezaměstnanosti klesne pod 5 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP