(15.50 hodin)
(pokračuje Kala)

Pokud se máme vážně bavit o nezaměstnanosti a o problematice nezaměstnanosti, pak musím říci, že sociální demokracie zaujímá postoj, že ekonomika má nabízet dostatek rovných příležitostí pro všechny, kdo chtějí pracovat. Jinými slovy, optimálně by neměla existovat žádná nedobrovolná nezaměstnanost.

Je nekorektní srovnávat údaje z roku 1997 s rokem 2004, protože v té době byla jiná situace v české ekonomice a jiný typ nezaměstnanosti. Právě profesor Stiglitz upozornil na fakt, že neplatí apriorní představa, že trh práce má dokonale konkurenční povahu, a rovněž že neplatí, že by se automaticky vyrovnávala poptávka po práci s nabídkou práce. V ekonomice neplatí jednoduché rovnice vyrovnávání poptávky s nabídkou a při existenci nedobrovolné nezaměstnanosti, která je spojována s preferencí volného času při dané výši mezd a platů. Z uvedeného předpokladu je potom interpretována, a to odpovídám na dotazy, které zazněly v této debatě, míra nezaměstnanosti při plné zaměstnanosti jako zaměstnanost, která musí splňovat dvě základní podmínky: za prvé - každý, kdo si přeje pracovat, pracuje, s výjimkou těch pracovníků, kteří jsou strukturálně a frikčně nezaměstnaní; a za druhé - míra inflace je stálá, nedochází k její akceleraci ani deceleraci. Z toho vyplývá, že pokud bychom se měli skutečně bavit o stavu nezaměstnanosti v České republice, měli bychom poměřovat míru cyklické nezaměstnanosti a ta by měla být předmětem tady té dnešní celodenní debaty.

Pokud se týče řešení nezaměstnanosti, tak tady uvedu velmi stručně, že skutečně je prokázáno na mnoha případech, že snížení daní nevede k automatickému vyřešení nezaměstnanosti. Stejně tak bude velmi problematické, tak jak včera v rozpravě tady docházelo k sázkám, co bude za rok v České republice a na Slovensku, tak bude velmi problematické povrchně porovnávat jenom údaj nezaměstnanost v České republice s údajem nezaměstnanost na Slovensku. Cílem sociálního státu totiž není snížit ukazatel nezaměstnanosti, nýbrž vytvořit důstojné prostředí pro život v České republice a na Slovensku. Asociální politika, která tam je, nepochybně povede k tomu, že část populace odejde ze Slovenska, a v těchto dnech již odchází. Takže pokud budeme chtít vážně porovnat dva agregátní ukazatele, musíme provést tento rozbor a na základě tohoto rozboru se tím zabývat.

Co se týče mixu hospodářské politiky - zase je obecně prokázáno, že určitá opatření vlády zaměřená pouze na snižování míry nezaměstnanosti vytvářejí závažné inflační tlaky a samozřejmě vedou k růstu cenové hladiny. Proto zodpovědná hospodářská politika by měla vycházet z měření takzvané deflační mezery, tedy zjištění stavu, kdy je skutečný, reálný domácí produkt nižší než potenciální hrubý domácí produkt. Nechci dále rozvádět tady tuto informaci, ale je třeba říci, že podle všech ukazatelů, které v současné době máme k dispozici, se neukazuje, že by docházelo k odložení části investic jako důsledek pesimistického hodnocení mezní efektivnosti kapitálu.

Vůči všem kritikům vlády bych měl směřovat otázku spíše řečnickou než faktickou - aby odpověděli, v jakém stadiu, v jaké fázi vývoje se nachází Česká republika a jaké hospodářsko-politické opatření by tedy zvolili při dané nezaměstnanosti a inflaci, z nichž každá má různé příčiny.

Závěrem chci říci, že tak jak tady přednášel - bohužel dlouho - pan ministr Škromach, svědčí to o tom, že sociální demokracie má recept na současný neuspokojivý stav v oblasti nezaměstnanosti a politika, kterou volí tato vláda, vytváří předpoklad pro snížení nezaměstnanosti na úroveň cca 8 % v roce 2006, což je míra poměrně blízká té už vysvětlované přirozené míře nezaměstnanosti.

Pokud někdo má zájem o bližší objasnění mého příspěvku, pak využívám této příležitosti k tomu, abych vás pozval na dnešní zasedání podvýboru pro průmysl a stavebnictví, které se kromě jiného bude těmito otázkami dále zabývat. Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk z levé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Vážené kolegyně a kolegové, je 15.55 hodin. V 16.00 hodin je ze zákona stanovený čas pro ústní interpelace na vládu České republiky, respektive na předsedu vlády. K doprojednání zatím všech písemně přihlášených kolegů zbývají přihlášky dvou pánů poslanců. Můj, věřte mi, racionální odhad je, že tento bod můžeme dokončit někdy příští týden ve středu vpodvečer či příští týden ve čtvrtek ráno. Zkuste se na to dobře připravit.

Teď přerušuji tento bod do 16 hodin a přerušuji jednání.

 

(Jednání přerušeno v 15.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP