(11.10 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní má slovo pan poslanec Urban, poté pan kolega Ouzký.

 

Poslanec Ladislav Urban: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem k uvedenému problému diskutoval ve včerejší debatě a chtěl bych jenom vznést procedurální návrh. Pokud by nebyl přijat návrh na odročení, dávám podmíněný návrh na prodloužení o 40 dní se souhlasem navrhovatele, nebo o 20 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo kolega Ouzký.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, pane předsedající. Pane ministře, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolím si jenom ještě reagovat na vystoupení pana ministra Ambrozka.

Nevím, jestli jsme všichni dobře rozuměli tomu, co se snažil říct pan kolega Mencl - že my v současné době v této sněmovně projednáváme dva zákony, které jsou předkládány jako bohulibé. Ale abych to uvedl velmi konkrétně: Největší projekt na využití větrných elektráren v této republice je rozsáhlý projekt v Krušných horách, a já se k tomu nechci vyjadřovat; vždycky zastávám ten názor, že o tom by si měli rozhodnout obyvatelé daného regionu, a jestliže oni si to přejí a jestliže to nepůsobí nějaké závažné škody na životním prostředí, tak tedy ano. Jiná otázka je, zda by tyto elektrárny měly být dotovány z veřejných rozpočtů. To je ale úplně jiná debata a já se nehodlám k této výstavbě vyjadřovat ani kladně, ani záporně. Pro mě je ten rozhodující argument, že tento projekt má velmi vysokou podporu a mohl by sloužit k oživení tohoto regionu. Ale to je věc v tuto chvíli nepodstatná.

My zároveň jsme zde včera či předevčírem projednávali zákon Natura 2000, která přesně v této oblasti zakresluje, téměř kopíruje tento projekt, a pokud bychom schválili oba tyto zákony, tak bychom schválili to, že na jednu stranu si větrné elektrárny přejeme a budeme podporovat obnovitelné zdroje, ale nemůžeme je postavit tam, kde fouká. A to by byla asi ta největší absurdita, které bychom se tady měli dopustit, a my tedy oprávněně žádáme vládu a dotčené ministry, aby se dohodli a řekli: Ano, obnovitelné zdroje chceme, a chceme je dokonce dotovat, ale musíme to uvést nějakým způsobem do souladu s ostatními zákony, které jsou zde předkládány, protože bychom se mohli dobrat k největší možné absurditě.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ale ono větrnou elektrárnu lze postavit i tam, kde nefouká.

Reagovat bude pan ministr Ambrozek, který je zatím posledním přihlášeným do rozpravy.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, jenom malou technickou poznámku pro pana kolegu Ouzkého: Krušnohorská rašeliniště nejsou jediné místo v České republice, kde fouká vítr.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ptám se, kdo se další hlásí do obecné rozpravy. Pokud nikdo, tak vám přednesu svoji představu následujícího postupu. Podle mého názoru bychom měli ještě před ukončením obecné rozpravy hlasovat o návrhu pana kolegy Gongola, tak abychom se v případě, když tento návrh bude přijat, mohli poté vrátit, až uplyne ta podmínka, kterou on stanovil ke splnění pro hlasování o návrhu na odročení, zpět do obecné rozpravy v prvním čtení. Pokud tento návrh nedojde, ukončím rozpravu, dám možnost závěrečného slova panu ministrovi, panu zpravodaji a budeme hlasovat o návrzích, které zazněly v obecné rozpravě. Děkuji.

Ještě pan ministr. Vy můžete vystoupit v rámci obecné rozpravy kdykoliv, třeba to bude závěrečné, poslední vaše slovo. (Smích.)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane místopředsedo, zdá se, že jste dnes snídal vtipnou kaši, ale budete mít asi smůlu, nebude to závěrečné a poslední slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nikdy neříkejte nikdy!

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Nerozumím totiž vaší proceduře, protože kdyby bylo teď hlasováno o přerušení, žádné závěrečné slovo v této chvíli mít nebudu, tak jsem se rozhodl přihlásit dřív, abych to mohl považovat za slovo závěrečné.

Chci říct několik poznámek. Za prvé, důležitým dokumentem v energetice je energetická koncepce a energetický zákon. Zákon, který dnes projednáváme, je pouze součástí celkového pohledu na českou energetiku a její budoucnost. Chci upozornit na to, že tento zákon má dva předkladatele - Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo životního prostředí. Z tohoto faktu vyplývá, že je velmi obtížné dohodnout se na společné materii, a je potřeba to také vnímat v tomto kontextu.

Jaký je rozsah obnovitelných zdrojů pro výrobu elektrické energie? Rozsah byl dán našimi závazky ke Kjótskému protokolu a k evropské směrnici, a z mého pohledu je také kompromisem. Považuji ten návrh za horní hranu geografických, technických a ekonomických možností. Chtěl bych, a je nutno zaznamenat, že Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo v diskusi vystaveno určité přátelské kritice za to, že je příliš "zelené". Chtěl bych také, aby bylo zaznamenáno, že jsme vystavováni velmi často kritice, že jsme příliš velkými zastánci jaderné energetiky, příliš velkými zastánci tepelných elektráren, tedy uhlí apod. Myslím, že to je důkaz toho, že to děláme dobře. Protože naší ideologií je rozum a my se musíme zastávat toho, aby v této zemi fungovala energetika, aby v této zemi byla stabilní dodávka elektrické energie, aby byla ekonomická a samozřejmě také ekologická.

Chtěl bych učinit dvě poznámky k námětům, které zde padly. Chci jasně říci, že nejsem zastáncem ekologické daně a jsem zastánce toho, aby výjimka, pokud takováto daň bude v Evropě povinná, platila co nejdéle.

Chci učinit poznámku další. Není pravda, že naše spotřeba elektrické energie je vyšší než v ostatních zemích. Spotřeba elektrické energie na hlavu je nižší než v ostatních zemích. Země, které si bereme často za příklad, jako Rakousko, Švédsko, případně jiné, mají podstatně vyšší spotřebu elektrické energie na hlavu než naše republika. Co je naším problémem, je energetická náročnost, příliš vysoká ve vztahu k HDP, a to samozřejmě je věc, kterou řešit musíme.

Poznámka poslední, a potom bych se rád vyjádřil k proceduře. Chci říci, že energetika není největším znečišťovatelem ovzduší v této zemi, že největším znečišťovatelem ovzduší jsou spalovací motory, které se používají v dopravních prostředcích. A mimochodem - jaderná energetika je nejekologičtější výrobou elektrické energie. Do ovzduší nevypouští žádné zplodiny; jediné, co dělá, je, že ohřívá okolní ovzduší, ale to mimochodem dělají i tepelné elektrárny.

A nyní k proceduře. Souhlasím s tím, aby byla vytvořena dostatečná časová lhůta k tomu, aby sněmovna mohla projednávat tento zákon v souvislosti a ve vazbě na zákon energetický. Chtěl bych poděkovat za diskusi, která byla korektní a která byla zajímavá k tomuto tématu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP