(15.50 hodin)
Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji, pane předsedající.

Tento zákon z těchto důvodů proto nemohu považovat za zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů do té doby, dokud nebudou závažné nedostatky tohoto zákona odstraněny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Slova se ujme pan poslanec Jaromír Kohlíček. Připraví se pan poslanec Martin Říman. Prosím, pane poslanče máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážení kolegové, milé kolegyně, dovolte, abych se pokusil přitáhnout vaši pozornost k tématu, o kterém diskutujeme. Já chápu, že je spousta jiných věcí před čtvrtou hodinou, například příprava interpelací, ale myslím si, že obnovitelné zdroje si zasluhují náležitou pozornost.

Chtěl bych zopakovat jeden návrh, který se zde vyskytl a který bych rád podpořil. Energetická politika a obnovitelné zdroje by měly být projednávány v jednom komplexu, čili já si myslím, že ten návrh, který zde byl vznesen, by měl být podpořen. To bych chtěl uvést na začátek. Dovolte mi ale, abych se také vyjádřil k tomu, čím se zabývá předložený zákon.

Předložený zákon mylně předpokládá, že energie může mít jenom několik málo forem. Jistě víte, vážení kolegové, zejména tady z pravé strany, kteří to právě komentujete, že není pouze elektrická energie, která se dá využívat, přenášet na větší vzdálenosti. Že tzv. obnovitelné zdroje, zejména ty malé obnovitelné zdroje, které využívají biomasu, jsou hůře regulovatelné. A jak by nám jistě řekli ti z nás, kteří se tím trošku zabývali, je velmi obtížné udržet stechiometrické spalování a minimum aromatických uhlovodíků a dalších škodlivých spalin u extrémně malých a nestabilních topenišť. Jistě řada z vás - a právě proto je zde takový hluk - komentuje se zaujetím to, že není ucelená a dostatečně přesná definice toho, co je to biomasa. Jistě další z vás - například zde na pravoboku, kteří tady vášnivě diskutujete - jste zjistili, že zákon se nijak nedotýká některých našich oblastí zdrojů termálních vod, kde je velký problém při využití, a ten problém spočívá na jedné straně v tom, že řada subjektů se snaží konzervovat stávající stav, případně tamponáží snížit úniky termálních vod, na druhé straně je velmi obtížné, pokud chceme využívat tuto termální vodu, získat svolení od Inspektorátu lázní a zřídel. Domnívám se, že řada z vás si rovněž uvědomuje - vidím, že je to vášnivě diskutováno zejména na levé straně - jaký je problém s udržením rázu krajiny, pokud chceme instalovat větší množství větrných elektráren, a že i zde je třeba zavést velmi přísnou regulaci, protože se můžeme dostat při snaze o maximální využití větrné energie do problému se zachováním rázu krajiny.

Domnívám se, že všechny tyto problémy, které jsem zde nastolil, nebrání tomu, abychom pokračovali v projednávání, tak jak jsem to naznačil na začátku, společně s energetickým zákonem, a myslím si, že je to velmi výhodné, protože tím získáme dostatek časového prostoru na to, aby se uskutečnil jeden nebo více seminářů na témata, která jsem zde nadhodil. Ještě jednou bych zde zopakoval: za prvé je to definice biomasy, za druhé je to regulace a měření emise z malých topenišť, za třetí jsou to možnosti využití netradičních zdrojů energie, například termální energie a podobných zdrojů.

Děkuji vám za pozornost a ještě jednou doporučuji, abychom skutečně sloučili tu debatu o tomto zákonu s energetickým zákonem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaromíru Kohlíčkovi a konstatuji, že máme před sebou ještě čtyři přihlášky k tomuto bodu. Vzhledem k času přerušuji projednávání tohoto bodu číslo 53 s tím, že nedám šanci vystoupit ani panu ministrovi, ani panu zpravodaji, ale do přestávky, kterou vyhlásím bezprostředně před šestnáctou hodinou, vám oznámím, že by bylo vhodné, abychom se dohodli, kdy budeme pokračovat. Považuji to za potřebné.

Přestože jsme schválili určitá pravidla, kdy se pevně zařazují body, tak vidím, že jiná možnost není než tento bod zařadit pevným způsobem na zítřek. Po třech pevně zařazených bodech 38, 30 a 31, tak jak to bylo odhlasováno, bychom pokračovali bodem číslo 53 - přerušenou obecnou rozpravou k tomuto tisku 529. To bychom rozhodli bezprostředně. Jsem přesvědčen, že ve sněmovně je dostatek lidí, kteří o tom mohou rozhodnout, a proto bez dalšího zahájím hlasování o mém procedurálním návrhu.

 

Ptám se, kdo je pro to, abychom tento bod projednávali jako čtvrtý bod zítra ráno obecnou rozpravou. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 106 z přítomných 148 pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Přerušil jsem tento bod a konstatuji, že zítra budeme v něm pokračovat jako ve čtvrtém bodu zítřejšího jednání. Opakuji, že začínáme bodem číslo 38, pokračujeme bodem 30 a 31, dále bodem 53 a pak bodem 45 a následujícími. Vyhlašuji přestávku do 16 hodin.

Omlouvám se, ale na základě informace, že byly doručeny už podstatné materiály pro projednávání bodů 24 až 27, tak podle předchozí dohody budou body 24 až 27 zařazeny za bod číslo 45, to znamená jako šestý a následující body zítřejšího programu schůze.

 

(Jednání přerušeno v 15.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP