(17.20 hodin)
(pokračuje Cabrnoch)

Tyto důvody však nejsou přijatelné. Naopak politika "po nás potopa" poškozuje každého jednoho občana této země.

Podobně je tomu se zajišťovacím fondem. Zajišťovací fond je společný pro všechny zaměstnanecké zdravotní pojišťovny a jeho smyslem je ochrana pojištěnců proti krachu zaměstnanecké zdravotní pojišťovny. Zákon ukládá, aby každý rok zaměstnanecké pojišťovny vytvářely tento fond, a jeho prostředky jsou určeny k úhradě péče poskytnuté pojištěncům těch pojišťoven nebo té pojišťovny, která případně krachuje. Samozřejmě to, že existuje takový zajišťovací fond, dává jistoty pojištěncům těchto pojišťoven, že v případě problémů jejich pojišťovny jim nebude odmítáno poskytnutí zdravotní péče z důvodu, že se zdravotnická zařízení budou obávat, že jejich pohledávky zůstanou neuhrazeny, tak jak se to v minulosti opakovaně stalo. Jestliže zablokujeme tento zajišťovací fond, což vláda navrhuje, v případě hrozícího krachu zdravotní pojišťovny bude ohrožena - přímo ohrožena - dostupnost zdravotní péče pro pojištěnce této pojišťovny, která bude v problémech.

Dva výše popsané návrhy na změny v zákonech, tedy opatření, která obě vedou ke snížení rezerv v systému veřejného zdravotního pojištění, jsou pro mne zásadním důvodem k tomu, abych navrhl zamítnutí zákona. Nemohu přijmout tak zřejmé a evidentní principy špatného hospodaření. Každý dobrý hospodář, každý dobrý správce vytváří zásoby na horší časy. Takový hospodář, který nehospodaří dobře a ještě k tomu projí všechny zásoby na horší časy, nemá právo dále hospodařit. Jeho hospodaření je pro společnost nebezpečné a škodlivé.

Navrhuji, abychom o návrhu o zamítnutí zákona hlasovali po skončení obecné rozpravy. Děkuji. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Cabrnochovi. O slovo se přihlásila paní ministryně zdravotnictví Marie Součková. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Já děkuji. Musím říci, že v Poslanecké sněmovně nejsem tak dlouho, nicméně měla jsem možnost seznámit se s mnohými návrhy a zákony, které Poslanecká sněmovna projednávala. Pan poslanec Cabrnoch je již letitým poslancem této Poslanecké sněmovny a musím říci, že se mi velmi líbilo jeho emotivní vystoupení, zvláště pak, kdy neuvedl, že to, co ODS zasela, bohužel my nyní sklízíme. (Ohlas v sále.) A proto ne že bychom vymetali ty sýpky, ale bohužel z toho, co zasela, se žádné zrno neurodilo, naopak to urodilo mnohé dluhy, které byly zaplátovány poprvé za doby ODS právě oddlužením a chybným postupem, kdy se ozval AVEL, kdy se objevily dluhy fakultních nemocnic, a pak se pokračovalo i v těchto věcech dál. Já jsem velmi ráda, že konečně vláda našla odvahu a začala zdravotnictví řešit, a řešit ho tak, aby se neplátovalo. Řešit ho jednou provždy - narovnáním, pořádkem, zákonnými normami.

Budeme-li hovořit stále o tom, kdo neumí hospodařit, tak pak bych řekla, že režim, který nastavila ODS, nebyl správným režimem, zákony byly špatně uplatňovány, vymáhatelnost mnohých věcí, které nás právě dovedly do těchto problémů, se měla řešit daleko dříve. Byl to právě tehdejší předseda ODS Klaus, který nenašel politickou odvahu, aby řešil tuto věc rázně a na doporučení ministra Stráského, který, pokud vím, byl z ODS, který ta řešení navrhoval.

Já věřím, že nebudeme zpolitizovávat zdravotnictví tak, jako v minulých dobách, ale že se k tomu postavíme tak, že napříč politickými stranami najdeme takové řešení, které bude pro občany této země a nebude jenom pro určité lobbisty nebo zájmové skupiny. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni zdravotnictví. S faktickou připomínkou pan poslanec Teplík. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já budu velmi stručný. Již sedmým rokem v této zemi nevládne ODS. Již šestým rokem vládne v této zemi Česká strana sociálně demokratická.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan kolega Teplík. Nemám žádnou přihlášku do obecné rozpravy. Nevidím ani nikoho z místa. Obecnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli paní ministryně, nebo pan zpravodaj mají zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

V obecné rozpravě padly dva návrhy, s tím, že jeden návrh předkladatel požaduje hlasovat po podrobné rozpravě. Proto se nyní rozhodneme o návrhu pana kolegy Milana Cabrnocha na zamítnutí návrhu zákona po obecné rozpravě ve druhém čtení.

Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili přesný počet poslanců, kteří mají zájem hlasovat o tomto návrhu.

 

Budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 76 o návrhu na zamítnutí předloženého vládního návrhu zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně a o resortních a oborových pojišťovnách. Věřím, že všichni, kteří měli zájem, už ve sněmovně jsou, proto jsem zahájil hlasování pořadové číslo 76. Ptám se, kdo je pro zamítnutí předloženého návrhu. Kdo je proti?

Děkuji vám. V hlasování pořadové číslo 76 z přítomných 165 pro 55, proti 81. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat podrobnou rozpravou. Do podrobné rozpravy mám zatím šest přihlášek, s tím, že prvním přihlášeným do podrobné rozpravy je pan poslanec Eduard Zeman. Připraví se pan poslanec Jaroslav Krákora. Prosím pana poslance Eduarda Zemana, aby se ujal slova.

 

Poslanec Eduard Zeman: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Chtěl bych přednést pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů.

Obsahem mého návrhu je vyškrtnout z novely bod 24, kterým se mění § 20. Jde o následující text:

V § 20 se na konci odstavce 2 doplňuje text: Vznesou-li všichni přítomní zástupci státu, všichni přítomní zástupci pojištěnců nebo všichni přítomní zástupci zaměstnavatelů pojištěnců při jednání správní rady námitku, že navržené rozhodnutí správní rady může ohrozit finanční rovnováhu systému veřejného zdravotního pojištění nebo vyrovnané hospodaření pojišťovny, správní rada rozhodnutí nepřijme a stanoví lhůtu, která nesmí být delší než tři měsíce, pro předložení doplňujících dokladů, které tuto námitku potvrdí nebo vyvrátí. Nejpozději do 30 dnů od uplynutí lhůty stanovené pro předložení doplňujících dokladů správní rada projedná navržené rozhodnutí znovu. K přijetí takového rozhodnutí je třeba souhlasu alespoň dvou třetin všech členů správní rady.

Odůvodnění mého návrhu: Navržené znění je v konfliktu se zákonem 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, který zakotvuje dohodovací řízení o cenách péče, se zákonem o léčivech, který ministerstvu dává pravomoc určit výši úhrady léků ze zdravotního pojištění, a s kompetenčním zákonem. Navržený text by orgánům Všeobecné zdravotní pojišťovny dával pravomoc vlastním rozhodnutím rušit obecně závazné právní předpisy, vyhlášky Ministerstva zdravotnictví a usnesení vlády, což je z ústavního hlediska nepřípustné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Eduardu Zemanovi. Slova se ujme pan poslanec Jaroslav Krákora. Dalším přihlášeným je pan poslanec Václav Votava. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové. Můj pozměňovací návrh vám byl předložen na lavice. Všichni byste ho měli mít. Týká se platebních výměrů dlužného pojistného a penále. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP