(11.00 hodin)
(pokračuje Braný)

Problémem však je to, že podaná trestní oznámení jsou často vracena s odůvodněním, že v České republice není povinnost prokazovat původ majetku. Finančně analytickému útvaru Ministerstva financí jsou např. známy účty, přes které protékají velké peníze několikrát měsíčně, jenže daná osoba to deklaruje jako vrácení půjčky či dar. Pokud by prověřovaná osoba měla za povinnost prokázat původ majetku, jak je tomu např. ve Velké Británii, stát by mohl peníze zkonfiskovat, nebo alespoň zdanit.

Tedy boj proti špinavým penězům je širší záležitost, než je pouze zákon č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, a prolíná i do dalších uvažovaných legislativních norem. Některé se již povedlo uvést do praxe, např. někdejší problém s anonymními vklady, kdy vkladní knížky na doručitele již ze zákona zanikly. Některé další kroky však teprve před námi stojí. Jde např. o návrh zákona o omezení plateb v hotovosti, které by také měly přispět k omezení legalizace výnosů z trestné činnosti a k omezení daňových úniků. Dalšími kroky, které by zcela určitě pomohly státním orgánům razantně zasáhnout do oblasti stínové ekonomiky, resp. praní špinavých peněz, by mohlo být zavedení specializované finanční prokuratury, případně i finanční policie, nebo povinné zavedení tzv. registračních pokladen do maloobchodní sítě apod. V rámci boje proti daňovým únikům a špinavým penězům by také bylo žádoucí urychleně zavést majetkové přiznání.

Nedělám si iluze, jak proběhne projednávání následných zákonů. Chci věřit panu ministru financí, že zákony, zejména o majetkovém přiznání, již má v zásuvce svého stolu. Očekávám, kdy bude mít odvahu a zásuvku otevře.

Přes uvedené výhrady, které jsem uvedl při prvním čtení, jsem toho názoru, že jako celek je vládou předložený návrh novely zákona č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, jistě potřebný. Doporučuji proto propustit ho do dalšího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy je Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, na mně je, abych osvětlil přístup, který jsem zvolil už během minulého čtení, jelikož já jsem byl předkladatelem velké většiny pozměňovacích návrhů, které se týkaly zákona o loteriích a jiných hrách, řečeno jen velmi zkráceně. Vystupuji proto, abych oznámil Poslanecké sněmovně, že alespoň v průběhu tohoto jednání o návrhu zákona o zabránění legalizaci výnosů z trestné činnosti tak neučiním, takže se v podrobné rozpravě nepřihlásím k těm minule vzneseným pozměňovacím návrhům a hodlám sněmovně osvětlit proč.

Vždy zastávám názor, že pozměňovací návrhy řešící nějaký reálný ekonomický život, který vedle nás běží, by měly být vznášeny velmi citlivě. S ohledem na to, že Poslanecká sněmovna před sebou bude mít úkol, jak řešit onen exkluzivní režim v oblasti daně z přidané hodnoty a daně z příjmů právě v loteriích a jiných hrách, si myslím, že by bylo citlivé a vyvážené počkat na výsledek tohoto hlasování a posléze se rozhodnout, jakou korekci loterijního trhu zvolit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Doktor byl poslední přihlášený do obecné rozpravy. Ptám se, zda se někdo hlásí. Paní poslankyně Dundáčková, obecná rozprava.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Omlouvám se, paní předsedkyně, očekávala jsem, že ještě v obecné rozpravě vystoupí pan kolega Koudelka, bylo tak avizováno, ale nakonec vystoupí zřejmě až, jak jsem byla informována, v podrobné rozpravě, takže mi dovolte, abych vystoupila já, jen abych podotkla, že stojíme znovu nad tímto zákonem - některé jeho záludnosti tady vzpomněl pan kolega Šeich, a týkalo se to právě ochrany ústavních práv, o kterou jsme tady bojovali u předchozích prvních a opakovaných druhých čtení. Nezbývá samozřejmě než říci, že tato pochybnost, nakolik zůstanou ústavní práva občanů chráněna, přetrvává stále. Pravděpodobně však budeme muset o této, stejně jako o dalších věcech rozhodnout hlasováním. Já jen v rámci obecné rozpravy avizuji, že jsem jako zpravodajka obdržela velké množství pozměňovacích návrhů, z čehož mimo jiné usuzuji také na to, že pokud dojde k zamítnutí návrhu, že existuje velké množství míst, která připomínkovala tento zákon a která považují za nezbytně nutné, aby tento zákon byl částečně upraven. Ostatně i sám pan ministr financí ve svém vystoupení avizoval, že předpokládá přijetí některých pozměňovacích návrhů, a já si myslím, že to je věc trochu nešťastná, protože je úkolem výborů, aby pozměňovací návrhy projednávaly během svých jednání, aby o nich diskutovaly a rozhodly, která varianta je nejlepší.

My se bohužel v této situaci nenacházíme, a proto považuji trochu za svou povinnost zpravodajky - a avizuji je teď - pozvednout veškeré pozměňovací návrhy, které se v průběhu projednávání tohoto tisku na půdě sněmovny dostaly k mým rukám. Samozřejmě tam, kde se to týká konkrétních pozměňovacích návrhů již podaných a netrvají na nich předchozí předkladatelé, nebudu na nich trvat ani já, ale v rámci podrobné rozpravy podám kromě těch, které jsem podala v předchozím druhém čtení, i některé pozměňovací návrhy další, aniž bych tím předjímala, že se jedná o pozměňovací návrhy, které jsou totožné s mým přesvědčením. Jsou to ale pozměňovací návrhy, o kterých výbory nejednaly, resp. nerozhodly o nich svým hlasováním tak či onak, toliko hlasováním, které nevedlo k žádnému výsledku. Já jsem přesvědčena, trochu si troufám tvrdit, že stejně jako pan ministr, že ve znění, ve kterém tento tisk přišel do Poslanecké sněmovny, není možné jej schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. Byla poslední přihlášená do obecné rozpravy. Ptám se, zda se někdo další hlásí. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím. Táži se pana zpravodaje, protože jsem střídala v řízení schůze, zda padly v obecné rozpravě návrhy, o kterých by bylo třeba hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Braný: Omlouvám se, jestli jsem to nezaregistroval přesně, ale padl jediný návrh na zamítnutí, takže by se mělo hlasovat o zamítnutí předlohy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pokusím se přivolat všechny poslankyně a poslance, kteří budou chtít hlasovat. Pro přicházející zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Na žádost z pléna vás všechny odhlásím a prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami. Opakuji, že budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který padl v obecné rozpravě. Přicházející upozorňuji, že jsem vás odhlásila a prosím tedy, abyste se znovu přihlásili všichni svými identifikačními kartami.

Věřím, že jsem dala dostatečný časový prostor pro všechny, kteří chtějí hlasovat. Ještě jednou opakuji, že budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který padl v obecné rozpravě.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zdvihněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 59 z přítomných 172 poslanců 51 hlasovalo pro návrh, proti 114. Tento návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které mám zatím dvě přihlášky, a to přihlášku pana poslance Jaroslava Plachého a přihlášku pana poslance Zdeňka Koudelky. Pan poslanec Plachý má slovo. A prosím o klid.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP