(18.10 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Palasovi. O slovo se přihlásil pan ministr Čermák.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající, já se ujímám slova jenom proto, že jsem k tomu byl panem poslancem Kučerou vyzván.

Já jsem si jistě se zájmem přečetl rozbor Parlamentního institutu. Na druhé straně samozřejmě nejsem ten, kdo rozhoduje o ústavnosti nebo neústavnosti našich zákonů. O tom může v pochybnosti rozhodnout samozřejmě Ústavní soud. Já jenom mohu ze své praxe říci, že podmínka bezúhonnosti a kvalifikace je podmínkou, kterou pro podnikání obsahují četné naše zákony. Nejsem si tak zcela jist, že kterýkoliv z těchto zákonů byl napaden úspěšně před Ústavním soudem. Nepochybuji ani o tom, že i na zemědělské podnikání lze nějaké požadavky, pokud jde o bezúhonnost a odbornost nebo jisté kvalifikační předpoklady, požadovat. Tolik jsem k tomu chtěl říci. Jinak si myslím, že bez nějakých vášní i Ústavní soud je schopen rozhodnout, zda takovýto zákon v souladu s ústavou je, nebo není. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Čermákovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jsem přesvědčen o tom, že debata se dostala někam jinam. Myslím si za prvé, že určitě vždycky má platit, že každý zákon by měl být v souladu s ústavou a měl by tak být napsán. Samozřejmě, že je pak právo každého, kdo má pravomoc, požádat u Ústavního soudu o to, zda výklad neboli zdali ustanovení je skutečně, nebo není skutečně v souladu s ústavou, a pak je vypuštěno. Chci jenom říci, že vždycky proces, je-li pak vypuštěno, znamená, že takový zákon je polovičatý, částečný, a je to vždy špatný krok. Pevně doufám a chtěl bych věřit tomu, že je v souladu s ústavou. Ale možná, že se skutečně ukáže, že ne, a pak by to bylo velmi špatně. To za prvé.

Za druhé. Myslím si, že jsme tady řešili problém, který například - chci na jednom elementárním příkladu říci - může zmařit podnikání. Já budu vlastníkem nějakého pole a budu mít nějaký trestní záznam nebo něco podobného. Samozřejmě, že v živnostenském oprávnění se říkalo, že musí být v souvislosti s podnikáním. Nejsem si jist, jestli to zde také tak bude platit. Ale bude platit, že nebudu moci využívat svůj majetek, bude-li to takto. Pak se ptám, jak mám nakládat s takovým majetkem, přestože bych na něm chtěl hospodařit.

Třetí věc je osobní - jistá invektiva pana ministra na našeho kolegu. Myslím, že to se skutečně nehodilo. Názory mohou být různé, odlišné, to je všechno v pořádku, ale myslím si, že osobní invektivy by zde padat neměly.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr vnitra Stanislav Gross, potom pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, souhlasím s tím, že by osobní invektivy padat neměly. Ale přece jen by mě docela zajímalo, co myslel pan poslanec Kučera tím, že páchám trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele v této souvislosti. Docela by mě zajímalo vysvětlení na toto téma. Říkám to zcela úmyslně velmi klidně, bez žádných emocí, protože je možné, že jsem v dlouhém výkladu přeslechl nějakou pointu příběhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Stanislavu Grossovi. Hovořit bude pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Chtěl bych říci, že my zde nebráníme vlastníkovi, aby něco vlastnil. Myslím si, že kdo má půdu, buď na ní hospodaří, nebo ji pronajímá. Já se přiznám, že jsem ve střetu zájmu. Půdu vlastním a pronajímám ji. To je to stejné, když mám nemovitost, je tam hospoda. Taky musím mít určitou kvalifikaci, musím splňovat určité podmínky. A nemůžu říci, že dneska budu hospodský bez směrnic a nařízení, které jsou dány, ať už jsou hygienické, ať jsou zdravotní, ale i kvalifikační. Nemůžu v této - i vlastní - budově podnikat. Vždyť přece živnostenský zákon jasně vymezuje, co smím a nesmím. Myslím si, že i zde je to možné, nemusí to být, ale je to možné. Umožňuje to naše zákonodárství. Nebral bych to jako útok na ústavnost tohoto státu, ale spíše to vnímám jako právo parlamentu a Senátu určité předpoklady pro jakékoliv podnikání do zákona vložit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Skopalovi. Hovořit bude pan poslanec Miroslav Kalousek, potom pan poslanec Kučera, potom pan poslanec Lachnit.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, uklidním vás, budu velice krátký. Vystupuji pravděpodobně zbytečně, ale pro případ, že opozice skutečně argumentuje systémově, a nikoliv z principu, že je opozice, tak bych chtěl upozornit, že tady narážíme na logický konflikt ryze liberálního přístupu k vlastnictví a k podnikání na straně jedné, který já ctím, zdůrazňuji, a k principu přerozdělování a plateb z veřejných prostředků v systému Evropské unie. Systém v Evropské unii prostě není systémem liberálním. O tržním principu můžeme velmi diskutovat. Od roku 1991 Evropská unie diskutuje o tom, jak zliberalizovat svůj současný přístup, a pravděpodobně bude ještě dlouho trvat, než se systém upraví. Nikdo nikomu nebrání v přístupu k vlastnictví a v tom, aby s majetkem svobodně nakládal. Pokud chce mít ale přístup k oněm platbám, které už s liberálním přístupem nemají příliš mnoho společného, pak musí splňovat také určité předpoklady, které se k tomu váží.

Kolegové, spojujete dvě věci. Jednou věcí je liberální přístup k majetku a k podnikání. Druhou věcí je přístup k dotacím, který jaksi příliš liberální filozofii neodpovídá, ale prostě je součástí systému v oblasti zemědělství, do kterého vstupujeme. A kdo bude chtít mít nárok na tyto platby z veřejných zdrojů, musí prostě splňovat určitý certifikát, určité kvalifikační předpoklady. Mícháte-li to dohromady, není to úplně korektní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Kučera, potom vystoupí pan poslanec Lachnit.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Jenom dvě poznámky. První bude k předřečníkovi panu Kalouskovi. Má před sebou zákon o zemědělství, který zakazuje podnikat v zemědělské výrobě za účelem zisku každému, kdo nebude splňovat podmínku bezúhonnosti a odbornosti. To nemá s žádnými dotacemi z Evropy nic společného. Možná si to měl lépe přečíst, pak by zde nevystupoval.

Druhou poznámku k ministru vnitra Stanislavu Grossovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP