(18.20 hodin)
(pokračuje Kučera)

Pane poslanče, slíbil jste - slib poslance určitě znáte - že budete zachovávat ústavu a její zákony. A § 158 trestního zákona - zneužívání pravomoci veřejného činitele - se naplňuje pokaždé, když veřejný činitel, který v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch - a teď je to tady, a protože tady je to skutečně o tom, že ta podmínka protiústavnosti někomu způsobuje škodu a někomu zařizuje neoprávněný prospěch, tak se nestydím a nebojím nikde prokázat, že došlo k naplnění tohoto trestného skutku. Bohužel využíváte toho, že ústava vám zaručuje beztrestnost při hlasování proti ústavě. Takže tady je to v konfliktu, ale vlastní zneužívání pravomoci veřejného činitele je tímto naplněno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Slova se ujme pan poslanec Petr Lachnit.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, nechci také hovořit dlouho, ale v minulém roce byl tady u nás dvakrát komisař Evropské unie pro zemědělství Fischler, byl v zemědělském výboru, ale i ve výboru pro evropskou integraci. Nikdy jsme nezaznamenali v diskusi s ním, která byla poměrně zevrubná, že by choval jakékoli obavy z toho vějíře obav, které tady předvedl pan kolega Kučera. Naopak, když jsme na něj dotírali s tím, aby čeští zemědělci měli stejné podmínky a stejné přímé platby a podobně, jako mají jejich evropští kolegové, tak nám namítal, že naši zemědělci hospodaří na větších celcích, že hospodaří ve větších družstvech nebo skupinách a že to je výhoda proti zemědělcům v Evropské unii. Takže já si nemyslím, když od takového člověka slyším to, že v podstatě se naše zemědělství ubírá směrem, který oni považují spíš za výhodu, že bych měl trpět nějakými obavami, a kdokoli z našich kolegů, že se tady nenaplňuje ústavnost.

Mimochodem, pane poslanče, myslím si, a prostřednictvím pana předsedajícího bych vám to chtěl vzkázat, že od toho tady nejste vy, abyste tyto věci posuzoval, a pokud byste v těchto otázkách měl pochybnosti, tak je sdělte příslušným orgánům, aby tento váš podnět prošetřily. Takže já tyto obavy nemám a odvolávám se znovu na autoritu evropského komisaře pro otázky zemědělství. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Lachnitovi. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím.

Dámy a pánové, pro pořádek opět připomenu, že článek 50 odstavec 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Jinak vás chci informovat, že poté co proběhne toto hlasování, na návrh poslanců Petra Ibla, Jaromíra Talíře a Karla Kühnla jakožto zástupců a představitelů poslaneckých klubů rozhodneme podle § 53 zákona o jednacím řádu, zda budeme hlasovat o zákonech i po devatenácté hodině. (Poznámka poslance Ibla z místa: Jenom o těch senátních.) Ano, aby to bylo zřetelné - o těch návrzích, které nám vrátil Senát.

Paní poslankyně Buzková má náhradní kartu číslo 25.

Dámy a pánové, věřím, že můžeme přistoupit k hlasování o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon číslo 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 350/5."

Já vás všechny odhlásím. Poprosím o novou registraci. (Poslanec Palas sděluje předsedajícímu, že ke stolu zpravodajů vzal omylem kartu poslankyně Buzkové.) Záhada se vysvětlila. Počkám, až se všichni přihlásíte. Zkontrolujte si, zdali hlasovací zařízení je funkční.

 

Usnesení jsem před okamžikem přečetl, takže evidentně není třeba ho opakovat a mohu zahájit hlasování pořadové číslo 39. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 196 hlasujících bylo pro 133, proti 55. Usnesení bylo schváleno a zákon byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní rozhodneme v hlasování o prodloužení hlasování po devatenácté hodině. Hlásí se pan poslanec Vlastimil Tlustý. Připomínám, že by se to týkalo zákonů, které nám vrátil Senát.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, dovolte mi konstatovat další fakt. Na dnešním jednání vedení sněmovny okolnost, že by mělo být hlasováno po devatenácté hodině - na rozdíl od jiných případů - nebyla zmíněna. Jinými slovy, je to věc, která je pro poslanecký klub ODS překvapením, a my na toto překvapení zareagujeme jiným překvapením, to je požadavkem na přestávku na jednání poslaneckého klubu. Takže bych poprosil, aby na toto překvapení z obou stran bylo zapomenuto a aby pokračovala sněmovna tak, jak bylo v poledne avizováno. Děkuji. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, nicméně k tomu, abych vám mohl vyhovět, byste potřeboval získat souhlas předsedů klubů, kterým já musím vyhovět v tuto chvíli, protože mě požádali, abych o tom dal hlasovat. Tak to prostě je.

 

Takže na základě řádného požadavku, který je v souladu s jednacím řádem, jsem zahájil hlasování pořadové číslo 40. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby hlasování o zákonech probíhalo i po devatenácté hodině. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Návrh nebyl přijat. (Výsledek hlasování předsedajícím nesdělen, dle sjetiny přítomno 193 poslanců, pro hlasovalo 79, proti 82.)

 

Takže budeme pokračovat v jednání tak, jak nám určuje schválený jednací řád. Budeme se věnovat návrhu zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů.

 

3.
Návrh zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin
regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů
a o změně některých zákonů (zákon o obchodování s ohroženými druhy)
/sněmovní tisk 117/3/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát navrhl zákon vrátit, s pozměňovacími návrhy jsme obdrželi jako sněmovní tisk 117/4. Já mezi námi vítám paní senátorku Jitku Seitlovou a prosím pana ministra životního prostředí Libora Ambrozka, zdali se chce ujmout slova. Je tomu tak. (Hluk v sále.) Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych chtěl pouze uvést, že při projednávání tohoto návrhu zákona v Senátu došlo k podání několika pozměňovacích návrhů, které ještě dále zlepšily uvedenou předlohu. Proto si vás dovoluji požádat o podporu senátní verze zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní bude mít slovo pan poslanec Tomáš Hasil, který je zpravodajem. Nechce vystoupit, takže prosím paní senátorku Jitku Seitlovou, aby se ujala slova a seznámila nás s důvody, pro které Senát návrh vrátil. (Permanentní hluk v sále.)

Paní senátorko, laskavě posečkejte, já se pokusím v sněmovní síni zjednat klid. Dámy a pánové, máme ve sněmovně hosta. Je jím paní senátorka Jitka Seitlová, takže věřím, že se zachováme jako dobří hostitelé a že ji v klidu vyslechneme. Pokud chcete, abych vám zazvonil, tak já vám zazvoním. (Předsedající zvoní zvoncem.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP