(18.00 hodin)
(pokračuje Kučera)

Takže možná se to někomu zdá dost absurdní, ale když jsem hledal odpověď na otázku, proč to všechno vláda dělá, proč to všechno absolvovat, došel jsem k poznání, že výhodu celý tento proces může přinést pouze několika desítkám lidí z naší země, pouze několika desítkám lidí, kteří dnes spravují velké podniky právnických osob, dnes akciové společnosti, obchodní společnosti nebo ještě některá zemědělská družstva. A to pro těch několik desítek, kteří skutečně se nebudou tohoto procesu bát a štítit se využít a zorganizují výprodej české půdy zahraničním investorům.

Dámy a pánové, já se vás ptám: není to zoufale málo, abychom tolikrát pošlapali ústavu tohoto státu, abychom tak hrubým a bezcitným způsobem omezili práva vlastníků zemědělské půdy? To opravdu chcete dávat z českých daní peníze na společnou zemědělskou politiku, tak aby nám za tyto peníze nějací Němci a Holanďané stavěli ploty kolem svých polí a lesů tady v České republice?

Mám dvě prosby. Jednu na ministra spravedlnosti pana Čermáka. Pane ministře spravedlnosti, prostřednictvím pana předsedajícího vás prosím ve jménu toho, co jste kdy v právním řádu udělal, ve jménu vašeho zájmu o smysluplný právní řád této republiky, prosím, přijďte sem k mikrofonu a řekněte svůj názor, jestli podmínka bezúhonnosti a odbornosti je v souladu s ústavou, nebo není v souladu s ústavou. Před třemi nebo čtyřmi týdny jste byl jedním z těch, kterým jsem celé stanovisko Parlamentního institutu dal. Nyní vás prosím, udělejte statečnou věc: pojďte sem k mikrofonu a řekněte, jestli je to protiústavní, nebo v souladu s ústavou.

Svoji druhou prosbu orientuji, dámy a pánové, na vás. Prosím, nepodporujte tuto šílenou soustavu protiústavních nápadů ministra Palase a jeho pomahačů. Mohli byste se tak stát spoluviníky toho, že z našeho venkova se opět stanou jakési Sudety. Na našem venkově žije dost schopných českých lidí, kteří tam chtějí pracovat a chtějí krajinu udržovat. Ve vedení dost velké části velkých právnických osob stojí poctivý management, který se poctivě vyrovnává se závazky z minulosti, z transformace zemědělských družstev a cizincům tuto půdu prodávat nechtějí a nebudou. Raději by od nás přijali jakékoli výhodné podmínky, aby si tuto českou půdu mohli kupovat sami a mohli tady trvale zemědělsky hospodařit. Zákon ještě dnes můžeme zamítnout a bez těchto dvou protiústavních podmínek jej přijmout ve zrychleném režimu, tak aby nedošlo k žádným škodám, před kterými zde jakoby varoval kolega Skopal. Osobně věřím, že Ústavní soud tyto podmínky odstraní, ale již bohužel nevěřím tomu, že když přijmeme tuto soustavu zákonů a takto hrubým způsobem zasáhneme do práv vlastníků zemědělské půdy, kterých není málo, že již někdy někdo odstraní z občanů této země pocit, že vláda a její pomahači v parlamentu nemají čest a porušují základní zákony této země.

Dámy a pánové, prosím, pomozte nám zamítnout tuto protiústavní novelu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Kučera. Nyní se o slovo přihlásil pan ministr Jaroslav Palas, takže mu ho dávám.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem snad ani nechtěl vystoupit, nicméně slova kolegy Kučery o protiústavnosti, kdy ta slova směřoval k premiérovi a prvnímu místopředsedovi vlády, mě nutí vystoupit.

Já si prostě nemyslím, že je něco protiústavního na těchto normách, které předkládáme. V podstatě je to jen o tom, jestli povolíme kdejakému lumpovi, který má popsaný trestní rejstřík, podnikat v zemědělství. A konečně i novela živnostenského zákona říká něco o bezúhonnosti, a pokud si živnostenský list někdo pořizuje, musí doložit bezúhonnost. Druhá věc je, že chceme aspoň minimum vzdělání v oblasti zemědělství. Možná si pan kolega Kučera myslí, že platí pořekadlo "čím hloupější sedlák, tím větší brambory". Domnívám se dokonce, že v jeho případě by ty brambory ani neunesl, jak by byly velké. Protože to, co tady řekl, nemělo hlavu ani patu.

Podívejte se, já si myslím, že za celou obstrukcí kolem těchto zákonů je jediná věc - blokovat proces budování platební agentury. Prokázali to senátoři za ODS, kdy vrátili tyto novely zákonů, kdy jsme neustále napadáni za to, že vlastně budujeme platební agenturu, že slučujeme tento proces. Pan kolega Kučera tady řekl jednu věc: že je ministr zemědělství vinen za to, že platební agentura je zpožděna. Ano, dámy a pánové, já nesu plnou odpovědnost za to, že bude platební agentura, která bude transferovat finanční prostředky z Evropské unie k našim sedlákům. Na této platební agentuře, ať je tento zákon, nebo není tento zákon, se pracuje velmi usilovně. A já vám sděluji, že platební agentura bude. Chtěl bych říci, že jsme měli zhruba před půldruhým měsícem zahájit proces akreditace, ale vzhledem k tomu, že není tato novela zákona v platnosti, tak se o půldruhého měsíce odkládá akreditace celého procesu.

Pan kolega Kučera zde hovořil zřejmě o platbě na plochu, že jsme si vymysleli platbu na plochu, tedy zjednodušený systém administrace finančních prostředků z Evropské unie. To jsme si nevymysleli my, to bylo doporučení Evropské unie a to doporučení šlo nikoli směrem k České republice, ale ke všem kandidátským zemím a všechny kandidátské země k tomu přistoupily. Tento zjednodušený systém má určité výhody, především to, že veškeré vyplacené finanční prostředky na plochu budou prostě dány k dispozici zemědělcům a nebudou se vracet. Druhou výhodu to má např. také tu, že se nemusí v prvních letech nechávat 10 % půdy v klidu a i na těchto 10 % půdy budou vyplaceny finanční prostředky.

Pan poslanec Kučera zde hovořil o zákonu, který mluví o pětiletém nájmu. Dámy a pánové, každý ze sedláků si musí sám rozhodnout o tom, jestli si sjedná nájem na pět let. Totiž čerpání finančních prostředků z Horizontálního plánu rozvoje venkova předpokládá, že bude mít uzavřenu smlouvu na pět let a že se zavazuje, že bude pět let podnikat, jinak tyto finanční prostředky nebude čerpat. Takže slova, která zde pronesl pan poslanec Kučera, jsou nesolidní.

Ještě v závěru mi dovolte reagovat na jeho výrok, že Ministerstvo zemědělství nemá zájem na tom, aby zemědělci kupovali půdu. Ba naopak, Ministerstvo zemědělství má velký zájem na tom, aby se rozhýbal trh s půdou. Tato vláda má velký zájem na tom, aby se rozhýbal trh s půdou. My jsme před několika dny vyhlásili program, kterým prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického fondu budeme garantovat hypoteční úvěry našim zemědělcům a budeme jim platit úroky z těchto úvěrů, tak aby si mohli koupit půdu, pokud bude v jejich okolí nabídnuta. A co se týká státní zemědělské půdy a jejího prodeje našim zemědělcům, tam jde v podstatě o to, že prodáváme tuto státní půdu na třicetileté splátky. Takže pan poslanec Kučera jako obvykle prostě nemá pravdu.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP