(17.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Toto hlasování je zmatečné.

 

V hlasování pořadové číslo 35, které jsem zahájil, se táži, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ten ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 192 hlasujících bylo pro 56, proti 93, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Mohu otevřít podrobnou rozpravu. Mám jednu přihlášku, přihlásil se pan poslanec Miloš Melčák, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh k novele zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání.

Za prvé. V § 60 odstavce 6 a 7 včetně poznámek pod čarou č. 38b) a 38c) znějí:

Odst. 6. Údaje živnostenských rejstříků jsou vedeny v informačním systému ústřední evidence podnikatelů - následuje odvolání na poznámku pod čarou č. 38b), jehož správcem - následuje odvolání na poznámku pod čarou č. 38c) - je Živnostenský úřad České republiky - odvolání na poznámku pod čarou 38b) - a provozovateli - odvolání na poznámku pod čarou 38c) - v působnosti svých správních obvodů jsou obecní živnostenské úřady - následuje odvolání na poznámku pod čarou 38b) - v rozsahu stanoveném odstavcem 1 až 5 a krajské živnostenské úřady - následuje odvolání na poznámku pod čarou 38b) - v rozsahu stanoveném odstavcem 4 a 5. Živnostenský úřad České republiky - odvolání na poznámku pod čarou 38b) - do tohoto informačního systému zapisuje další údaje statistického a evidenčního charakteru související s provozováním živností. Za tím účelem mohou být sdružovány informace a údaje z jiných informačních systémů a registrů.

Odst. 7. Údaje vedené v části ústřední evidence podnikatelů - následuje poznámka pod čarou č. 38b) -, která je veřejným seznamem, Živnostenský úřad České republiky - poznámka pod čarou 38b) - zveřejňuje v elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový přístup k těmto údajům.

Pod čarou jsou uváděny poznámky: 38b) Zákon č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění zákona č. 286/1995 Sb. a zákona č. 132/2000 Sb.

Poznámka pod čarou 38c) zní: § 2 zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 517/2002 Sb.

Bod dvě. V § 60 se doplňuje odstavec 8, který včetně poznámky pod čarou č. 38d) zní:

Odst. 8. Ministerstvo vnitra poskytuje Živnostenskému úřadu České republiky - následuje odvolání na poznámku pod čarou 38b) - pro potřeby vedení ústřední evidence podnikatelů - připojena poznámka pod čarou 38b) - z informačního systému evidence obyvatel: připojena poznámka pod čarou 38d).

a) u občanů České republiky, kteří jsou podnikateli, odpovědnými zástupci, vedoucími organizační složky zahraniční osoby umístěné v České republice, statutárními orgány nebo jeho členy, údaje:

1. jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné příjmení,

2. datum narození,

3. rodné číslo,

4. státní občanství,

5. adresa místa trvalého pobytu,

6. datum, místo a okres úmrtí; jde-li o úmrtí občana mimo území České republiky, datum a stát, na jehož území k úmrtí došlo,

7. den, který byl v rozhodnutí soudu o prohlášení za mrtvého uveden jako den úmrtí;

b) u cizinců vedených v informačním systému evidence obyvatel, kteří jsou subjekty oprávněnými provozovat živnost podle § 5, nebo kteří jsou odpovědnými zástupci, vedoucími organizační složky zahraniční osoby umístěné v České republice, statutárními orgány nebo jeho členy, údaje:

1. jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné příjmení,

2. datum narození,

3. rodné číslo,

4 státní občanství,

5. druh a adresa místa pobytu,

6. datum, místo a okres úmrtí; jde-li o úmrtí mimo území České republiky, stát, na jehož území k úmrtí došlo, popřípadě datum úmrtí,

7. den, který byl v rozhodnutí soudu o prohlášení za mrtvého prohlášen jako den úmrtí.

Odstavec 8 pokračuje: Tyto údaje jsou poskytovány v elektronické podobě umožňující dálkový přístup a jsou využívány v informačním systému ústřední evidence podnikatelů pro kontrolní účely a k provádění jejich přímého zápisu do informačního systému ústřední evidence podnikatelů.

Pod čarou je uvedena poznámka 38d) Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění zákona č. 2/2002 S., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 53/2004 Sb.

Tolik text pozměňovacího návrhu. Dovolte mi stručné zdůvodnění. Toto doplnění živnostenského zákona umožní tolik požadovanou možnost zapsání živnostníka, resp. jeho živnostenského listu na jednom místě a bude možno nadále získávat údaje pro vystavení tohoto živnostenského listu na jednom místě, tzn. na živnostenském úřadě.

Děkuji vám velmi za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkujeme panu poslanci Melčákovi. Další přihlášky do podrobné rozpravy nemám, takže podrobnou rozpravu končím a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Protože je 18 minut po 17. hodině, můžeme se vrátit k bodům, které jsou na začátku našeho schváleného pořadu. Tím prvním je

 

1.
Zákon, kterým se mění zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 284/3/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 284/4.

Nejdříve se ptám pana ministra spravedlnosti Karla Čermáka, zdali hodlá vystoupit. Je tomu tak, takže mu dávám slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP