(17.00 hodin)
(pokračuje Plachý)

Bohužel vláda v důvodové zprávě sama konstatuje, že se nejedná o právní úpravu reciproční.

Česká republika dnem vstupu Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost vytvoří stejné podmínky usazování a poskytování služeb pro fyzické a právnické osoby z členských států Evropské unie, dalších států tvořících Evropský hospodářský prostor a Švýcarské konfederace, jako jsou podmínky pro české osoby. Nepochybně by to bylo v pořádku, kdyby se zmíněné státy otevřely stejnou měrou i vůči nám. Bohužel tomu tak není. Všichni víme, že naše vláda souhlasila s celou řadou přechodných období, omezujících svobodu pohybu našich osob a poskytování našich služeb v některých členských státech Evropské unie a vyvolávajících tak otázky, zda členství České republiky v Evropské unii je, či není druhořadé. Proto by bylo zcela logické a koneckonců i spravedlivé, aby vláda České republiky zapracovala do legislativy recipročně stejnou ochranu našeho trhu. To se však nestalo, a tak se náš hospodářský prostor otevírá všem a zcela, kdežto zejména naši nejbližší sousedi vůči nám uplatňují celou řadu ochranářských opatření. Nepochybně podmínky takto nastartované hospodářské soutěže nebudou rovné, a to zejména v příhraničních oblastech.

Dámy a pánové, důvodová zpráva na závěr konstatuje, že lze předpokládat, že usnadněním vstupu do podnikání pro osoby z Evropské unie, resp. z Evropského hospodářského prostoru, se zvýší na vnitřním trhu České republiky konkurence a že se sociální dopady nové právní úpravy nepředpokládají. Na rozdíl od vlády České republiky jsem přesvědčen, že tato právní úprava, která není reciproční, je další kapkou do poháru trpělivosti našich živnostníků, který již dávno přetekl. Nepochybně je to další příspěvek vlády České republiky do štvanice na osoby samostatně výdělečně činné. Příspěvek, který bude mít nepochybně těžké sociální dopady. Proto navrhuji zamítnutí zákona.

Dámy a pánové, dejme našim živnostníkům šanci přežít vládu sociální demokracie. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, to byl pan poslanec Jaroslav Plachý. Další přihlášky do obecné rozpravy nejsou, ale hlásí se pan ministr; předpokládám, že ještě v rámci rozpravy.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, představte si ten paradox - Česká republika je velmi otevřenou ekonomikou již od devadesátých let a já musím říci, že je to dobře. Díky tomu, že Česká republika je otevřenou ekonomikou, můžeme hodnotit výsledky českého hospodářství již dlouhodobě velmi pozitivně. Rok 2003 mimo jiné skončí s růstem hrubého domácího produktu více než 3 %, obchodní bilance a její deficit se snižuje a díky otevřenosti českého hospodářství z devadesátých let více do zemí Evropské unie vyvážíme než dovážíme, růst investic zakládá na dobrou perspektivu, inflace odpovídá velmi dobrým předpokladům, růst reálných mezd činí 6,5 %, růst produktivity práce je vyšší než růst reálných mezd, a tak bych mohl pokračovat.

Neopomenu říci, že problém je s nezaměstnaností. Jako jeden z parametrů ho lze hodnotit jako neuspokojivý.

Paradoxem však je, že v této chvíli zástupci strany, kteří bojovali za otevřenost v devadesátých letech, teď hovoří o tom, že bychom měli zavádět nějaká regulační opatření a uzavírat se světu. To je takový paradox, který jsem už dlouho neslyšel. Mimochodem, není to pravda, je to pouhá deklarace.

V této chvíli harmonizujeme jeden z posledních zákonů s Evropskou unií. Tento zákon je čistě harmonizační. Předpokládám, že je nesolidní používat ho pro nějaké populistické výroky, které snad mají sloužit k získání politických bodů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi. Hlásí se pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, pan ministr zřejmě špatně poslouchal moji řeč, proto došlo k omylu, protože tvrdí, že já prosazuji regulační opatření a uzavírání se České republiky světu. Pan ministr nepochopil, že já prosazuji rovné podmínky hospodářské soutěže. Jestliže hovoříme o rovných podmínkách, pak tím mám na mysli, že když my se otevřeme vůči našim sousedům stejně jako oni vůči nám, pak je vše v pořádku. Ale to nenastalo, a proto, pane ministře, vás vyzývám, abyste udělal něco pro to, aby konkurence, kterou si pustíme na náš vnitřní trh, nám nezlikvidovala naše živnostníky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Plachému. Další přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže obecnou rozpravu končím.

V obecné rozpravě zazněl z úst pana poslance Plachého návrh na zamítnutí této předlohy. O tomto návrhu dám za chvilku hlasovat.

(Předsedající chvíli čeká.)

Zdá se, že všichni, kteří se chtějí zúčastnit hlasování, již jsou u svých hlasovacích zařízení.

 

V hlasování pořadové číslo 33 rozhodneme o návrhu pana poslance Plachého na zamítnutí této předlohy. Hlasování jsem zahájil. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Omlouvám se. Přestávka byla možná tři minuty. Nikdo mě nepožádal o odhlášení. V momentě, kdy jsem začal spouštět hlasovací zařízení, tento požadavek vzešel. Je mi to líto, zdrželi jsme se sice jen o minutu, ale možná nám někdy bude chybět. Hlasování bylo zmatečné.

Budeme hlasovat ještě jednou v hlasování pořadové číslo 34, které jsem zahájil. (Hlasy ze sálu: Odhlásit!)

Přihlaste se, prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP