(15.50 hodin)
(pokračuje Horníková)

Tak jak jsem si ho stihla v rychlosti přečíst, musím konstatovat, že některé zásadní věci, které byly předmětem naší kritiky, jsou odstraněny, což je např. otázka služeb. Na druhou stranu tento komplexní návrh je naprosto jiným návrhem, než byl původní tisk 150, a já jsem přesvědčena, že takto zásadní normu nemůžeme projednávat pouze ve druhém čtení na plénu Poslanecké sněmovny.

Pokud tedy předkladatel zákona nestáhne svůj tisk nebo nevrátí tisk znovu do projednání do druhého čtení do výboru, pak navrhuji, aby tento tisk byl zamítnut.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji paní poslankyni Horníkové. Hlásí se zpravodaj pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Milé kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych říci jen pár slov k avizovanému komplexnímu pozměňovacímu návrhu.

Jsme samozřejmě ve druhém čtení ve všeobecné rozpravě, tudíž teprve je avizováno, že tento návrh bude podán, ale nicméně pro ten případ bych rád poznamenal, že v komplexním pozměňovacím návrhu se zavádí nový místní poplatek za byt, který není po tři měsíce pronajímatelem pronajat, v případě, že se jedná o byt starší než jeden rok od kolaudace. Musím říci, že tento poplatek je navržen ve výši jednoho měsíčního nájmu měsíčně za srovnatelný byt v dané obci, a přiznám se, že z takto pojaté bytové politiky na mě opravdu zavanul duch starých časů. Pokutovat totiž někoho za to, že věc nedává jinému do užívání, a stanovovat mu za to sankci, to přece jenom považuji za velmi přežilé.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a prosím pana poslance Snítilého.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi navázat na vyjádření paní kolegyně Horníkové.

Já si také myslím, že takto pojatý komplexní pozměňovací návrh nemůžeme s čistým svědomím projednat zde teď ve druhém čtení. Myslím si ale, že oblast, kterou se pokouší řešit jak návrh pana kolegy, tak vládní návrh, je natolik citlivou oblastí, že bychom se k ní neměli chovat způsobem, aniž bychom rokovali v příslušném výboru a hned žádali zamítnutí.

Dovolte mi, i když v podrobném čtení ještě návrh nebyl načten, ale máme ho všichni na lavici, abych požádal sněmovnu a navrhl, aby sněmovní tisk č. 150 byl před ukončením obecné rozpravy vrácen zpět výboru k projednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To byl návrh ještě před ukončením rozpravy nechat hlasovat.

Zřejmě chce reagovat pan poslanec Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Já bych, dámy a pánové, odpověděl jen velmi stručně na poznámku pana zpravodaje.

Ten poplatek za nepronajaté byty není napsán tak ostře a nelogicky. Ten by se platil pouze v případě, kdyby se s tím bytem nedělaly nějaké opravy, nebo kdyby majitel to nechtěl nechat pro sebe nebo pro své děti, anebo kdyby v případě potřeby to nenabídl ke zveřejnění na úřední desce obce, aby se přihlásil někdo za nájemné, který by stanovil on. My tam nelimitujeme nájemné, které by za to někdo nabídl, ale aby se vědělo, že takový byt je v obci volný.

Proto vítám nabídku, kterou předložil pan poslanec Snítilý, ale musíme to nějakým způsobem zformalizovat, aby do výboru šel návrh, který já v podrobné rozpravě musím teprve předložit. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, probíhá tedy obecná rozprava. Ptám se, kdo se do ní ještě hlásí. Hlásí se paní kolegyně Dundáčková. Prosím.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, obávám se, že bez zásadního slova pana navrhovatele se těžko můžeme v následujícím hlasování postavit k tomu jinak, než že budeme hlasovat pro zamítnutí návrhu jako takového.

My teď stojíme v situaci, kdy jsme v obecné rozpravě druhého čtení. Téměř nikdo se před gongem, to znamená před okamžikem, než hrozilo hlasování, této rozpravy nezúčastnil, o samotné materii jsme žádnou rozpravu nevedli a koneckonců jsme ji dost těžko také vésti mohli, protože pan navrhovatel nám předkládá opravdu zcela novou úpravu. Předložil nám ji dnes, čili nikdo z nás neměl možnost se s ní seznámit dříve než dnes, a těžko tedy k ní může vést jakoukoli rozpravu, ať obecnou, nebo podrobnou.

My v tuto chvíli nevíme, na kterém z návrhů pan navrhovatel trvá, a on sám navrhuje, aby to bylo nějakým způsobem formalizováno. Obtížně to ale může formalizovat někdo jiný než on sám.

Myslím proto, že by ve svém závěrečném slově ještě před hlasováním... Zatím byl podán návrh paní poslankyně Horníkové na zamítnutí v podstatě z obdobných důvodů, žádný jiný návrh zatím snad nepadl, snad kromě vrácení do výboru, ale do výboru budeme vracet původní tisk. Pokud vím, během projednávání ve výboru ani tento komplexní pozměňovací návrh nebyl nikdy předložen.

Já tedy velmi varuji z legislativního hlediska před tímto postupem, který tu právě probíhá, to znamená, abychom projednávali návrhy zákonů, které jsme dostali tentýž den na stůl.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já jsem zahlédl hlásit se zpravodaje pana poslance Kvapila. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedající, já z procesního hlediska nevidím žádný problém, protože bude-li tento návrh vrácen výboru k novému projednání, pak samozřejmě je na navrhovateli, aby ten komplexní pozměňovací návrh ve výboru předložil, a výbor se jím bude zabývat a se svým závěrem plénum Poslanecké sněmovny na její další schůzi seznámí.

Nebudou-li tedy další přihlášky do obecné rozpravy, myslím, že je na místě ji ukončit a podrobit dva návrhy, které doposud zazněly, a to je návrh na zamítnutí, přičemž předtím bude zřejmě nutno hlasovat o návrhu na vrácení, a na základě výsledků bude postupováno dále.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Beneše, který se hlásil jako další, a pak poslance Vymětala.

 

Poslanec František Beneš: Dámy a pánové, já bych jen vysvětlil situaci, která okolo tohoto zákona i okolo tisku 270 vznikla.

Podvýbor pro bytovou politiku se opakovaně a několikrát vůbec nesešel, aby se těmito tisky zabýval. Výbor na svém jednání měl k dispozici prakticky stejný text, jaký máte vy na stole, ale protože jsme ve výboru nebyli schopni přijmout žádné usnesení, byli jste informováni o záznamu, který tu přednesl pan zpravodaj.

Já bych velmi nerad nějak dále komplikoval situaci a přistoupím na návrhy, které tu pan zpravodaj uvedl. Jsem připraven předložit tento pozměňovací návrh tak, jak jste ho dostali, nezměněný, ve výboru a moc vás žádám a prosím o to, abyste mi to umožnili. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid a pana poslance Vymětala, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP