(16.00 hodin)

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo, já jenom procedurálně. Skutečně není hlasovatelný návrh před uzavřením obecné rozpravy o vrácení výboru k novému projednání, protože to je řádný návrh podle jednacího řádu, a o něm se hlasuje, stejně jako o zamítnutí, po ukončení rozpravy.

Pokud by byl zájem, bylo by možné řešit situaci i jinak, a to tak, že by se otevřela po hlasováních podrobná rozprava, byl by přednesen komplexní pozměňovací návrh a potom by sněmovna mohla přerušit jednání do vyjádření výboru k pozměňovacímu návrhu. A samozřejmě to je možné v průběhu rozpravy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Jestli se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, tak jenom řeknu, že si také myslím, že nelze teď v průběhu obecné rozpravy nechat hlasovat o návrhu na vrácení do výboru, protože v § 93 našeho jednacího řádu se praví, že o návrhu zákona se koná obecná rozprava a po obecné rozpravě může sněmovna vrátit návrh zákona výboru k novému projednání nebo rozhodnout, že návrh zákona zamítá. Takže si myslím, že bude nejlépe, když obecnou rozpravu skončíme a pak budeme hlasovat o návrzích, které v ní zazněly.

Takže pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, tak obecnou rozpravu opravdu končím a zpravodaje možná požádám, aby shrnul, jak budeme postupovat, i když si myslím, že je to jasné. Ale pro pořádek, řekněte tedy, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedo, postup je jednoduchý. Máme dva návrhy na hlasování; první návrh je na vrácení této předlohy výboru k novému projednání a druhý návrh, který bychom hlasovali v případě nepřijetí, na zamítnutí této předlohy ve druhém čtení. Můžeme tedy podle mého názoru o tom hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Snad jsem vás již svolával dostatečně dlouho, aby se všichni dostavili, takže můžeme hlasovat. Ještě vás s dovolením všechny odhlásím, neb jsem tady obdržel žádost, a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Máme tady dva návrhy, které zazněly, ten první zopakuji: vrácení předlohy k novému projednání ve výboru. A druhý, pokud by tento neuspěl, bude o zamítnutí. Takže to jsou dva návrhy, se kterými se musíme vypořádat.

Prosím, ještě pan poslanec Vymětal přispěje.

 

Poslanec Karel Vymětal: Chtěl bych navrhnout, pane předsedo, podle § 72 odst. 1, abychom hlasovali podle skupin, a protože první skupinou je návrh na odročení, to neproběhlo, za druhé je návrh na zamítnutí, tak o tom by se mělo hlasovat jako o prvním, a potom o jiném návrhu, což je vrácení výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže nejdříve navrhujete podle jednacího řádu hlasovat o zamítnutí, pokud neprojde návrh na zamítnutí, tak o vrácení předlohy k projednání do výboru. Doufám, že není námitek proti tomuto výkladu.

Prosím, pan předseda Kováčik se hlásí.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Žádám, pane předsedo, přestávku na poradu klubu v délce čtvrt hodiny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyhovím této žádosti. Pokračovat budeme v 16.20 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP