(15.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dalším bodem našeho programu je

 

10.
Návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 74/ - druhé čtení

 

Vítám zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje pana Zdislava Wantulu. Prosím, aby zaujal místo u našeho stolku zpravodajů.

Zpravodajem výboru pro veřejnou správu byl pan poslanec Josef Vícha. Tento návrh jsme projednávali na 22. schůzi dne 21. října 2003. Vedli jsme obecnou rozpravu, která byla přerušena. Připomínám, že další projednání bylo odročeno do doby, než bude projednán v Senátu sněmovní tisk 132. S tímto návrhem však nebyl na 22. schůzi vysloven ve třetím čtení souhlas.

Táži se, zda v úvodu tohoto přerušeného jednání chce vystoupit zástupce navrhovatele nebo zpravodaje. Vystoupí pan zpravodaj. Prosím pana zpravodaje Víchu.

 

Poslanec Josef Vícha: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, je třeba říci, že sněmovní číslo tohoto tisku je velice malé - 74. Myslím si, že si to zaslouží trochu pozornosti.

Pan předseda sdělil, jaký byl průběh projednávání tohoto zákona. Dostáváme se i na této schůzi ke skoro souběžnému projednávání, které jsme schválili, a to bude zítra ráno - novela zákona č. 114. Tentokrát ale nejde o novelu, která měla v sobě obsaženu novelu tohoto moravskoslezského návrhu, a proto si myslím, že bychom si měli uvědomit, že tento návrh je samostatně projednatelný a hlasovatelný. Prosím sněmovnu, abychom ho projednávali.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji. Budeme nyní pokračovat v obecné rozpravě. Do obecné rozpravy jsem písemné přihlášky neobdržel. Kdo se hlásí nyní? Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím. Nemáme o čem hlasovat.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám písemné přihlášky. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Ani zde nemáme o čem hlasovat.

Mohu ukončit druhé čtení tohoto návrhu a poděkovat zástupci pana hejtmana Vantulovi a zpravodaji. Ukončili jsme druhé čtení tohoto návrhu a ukončili jsme projednávání tohoto bodu.

Hlásí se pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedo, domnívám se, že v souladu s jednacím řádem je možné, aby hned následovalo třetí čtení, protože nebyl podán žádný pozměňovací návrh v průběhu druhého čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vzhledem k tomu, že nebyl podán žádný pozměňovací návrh, je možné, aby okamžitě následovalo třetí čtení.

Prosím pana poslance Kvapila.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedo, byl jsem ještě upozorněn na to, že je nutné návrh formálně podat, aby hned v tuto chvíli bylo zařazeno třetí čtení, respektive přeřazeno za právě projednaný bod. Formálně tak činím.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O návrhu, aby bylo zařazeno třetí čtení, bychom měli hlasovat.

Kolegyně a kolegové, vysvětlím, co se děje. Ve druhém čtení jsme projednali návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 114 o ochraně přírody a krajiny. Protože nebyly podány žádné pozměňovací návrhy, pan poslanec Kvapil v souladu s jednacím řádem navrhl, aby proběhlo zároveň okamžitě neprodleně třetí čtení návrhu tohoto zákona, což je možné.

 

O tomto návrhu, který přednesl pan poslanec Kvapil a který by pravděpodobně usnadnil navrhovateli projednávání tohoto zákona - nemusel by sem znovu přijíždět - o tomto návrhu pana poslance Kvapila bychom měli nechat nejdříve hlasovat.

Návrh je zařadit ihned třetí čtení tohoto návrhu zastupitelstva Moravskoslezského kraje, což je přeřazení bodu č. 102 z návrhu programu na nyní. O tomto bychom měli hlasovat - přeřadit bod 102 v návrhu našeho programu (bod 96 schváleného pořadu) na nyní.

 

Nechám o tomto návrhu pana poslance Kvapila hlasovat. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 171 poslanců pro hlasovalo 159, proti 0. Návrh na zařazení třetího čtení byl přijat.

 

96.
Návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 74/ - třetí čtení

 

Můžeme nyní v tomto třetím čtení hlasovat. Dovolím si přečíst, o čem bychom měli hlasovat. O usnesení, které by znělo:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s návrhem zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny."

Toto je text usnesení, o kterém bychom měli nyní ve třetím čtení hlasovat.

Pan poslanec Vymětal odhaluje v mém postupu zřejmě nedostatek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Je třeba nyní nejdřív otevřít rozpravu, uzavřít ji, a potom můžeme hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám rozpravu ve třetím čtení návrhu tohoto zákona. Hlásí se někdo? Nehlásí, rozpravu končím. Pravděpodobně ani navrhovatel, ani zpravodaj nechtějí nám nic sdělit. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, jak jsem ho přednesl:

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP