(Jednání pokračovalo 14.08 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, vážení paní a pánové, chviličku posečkám, až se dostaví členové vlády. Věřím, že pan ministr Urban je někde nablízku, protože bych byl rád, kdyby resortně odpovědný ministr vlády ČR poslouchal podrobnou rozpravu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, všechny jsem vás odhlásil, prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami, a budeme pokračovat v našem rozjednaném bodu dnešní 24. schůze Poslanecké sněmovny.

Ukončil jsem obecnou rozpravu a rád bych pokračoval podrobnou rozpravou, do které mám jednu přihlášku, a první v podrobné rozpravě vystoupí pan poslanec Jaroslav Gongol jako písemně přihlášený. Vidím kolegu Římana, také se hlásí do podrobné rozpravy.

Procedurální poznámku má pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, už není důvod.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano podle jednacího řádu už je přítomnost taková, že můžeme pokračovat. Otevírám podrobnou rozpravu a žádám kolegu Gongola, aby předložil svůj návrh v podrobné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji, pane předsedající. Dříve než předložím svůj návrh na usnesení 24. schůze Poslanecké sněmovny, dovolte mi ještě požádat přítomného předsedu vlády, aby mně odpověděl na otázku, kterou jsem měl v obecné rozpravě, aby se vyjádřil k tomu, zda tato vláda v kterémkoliv roce hodlá privatizovat ČEZ.

A nyní k návrhu usnesení:

1. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby urychleně dopracovala a předložila ke schválení energetickou koncepci státu do roku 2030.

2. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby zrušila výběrové řízení na prodej hnědouhelných dolů, a to Severočeských dolů, a. s., a Sokolovské uhelné, a. s.

3. Poslanecká sněmovna považuje palivoenergetický komplex za klíčový pro stabilizaci a další rozvoj ekonomiky a sociálního smíru, a proto nedoporučuje jeho privatizaci.

4. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby vyhodnotila dosavadní činnost zástupců státu v uhelných a energetických společnostech.

Žádám o hlasování po jednotlivých bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Říman. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, přednesu avizované dva body mého návrhu na usnesení:

1. Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby zrušila výběrové řízení na prodej hnědouhelných dolů, tedy Severočeských dolů a za druhé Sokolovské uhelné.

2. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby neprodleně vypsala nové výběrové řízení na prodej hnědouhelných dolů, které bude transparentní a nediskriminační.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Římanovi. A jako další má zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli pan ministr Urban má zájem vystoupit se závěrečným slovem. Ano. Slovo má ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Prosím, pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP