(13.00 hodin)
(pokračuje Lachnit)

Nic tomu nepomůže to, že dnes privatizační banjoband si stěžuje v různých časopisech typu Týden apod., že obce prodaly akcie uhelných společností. A co měly, probůh, dělat, když začala divoká privatizace? To jsme si s tím měli vytapetovat? Já jsem naopak hrdý, že Ostrava vytěžila ještě za divoké privatizace aspoň 60 milionů korun do svého rozpočtu. Jinak takové nesmysly, které se prezentují, že nějaký náměstek mohl prodat majetek města, to je pro malé děti. To samozřejmě vůbec není pro ty, kteří znají alespoň něco o zákonu o obcích, protože s majetkem města a obcí disponuje zastupitelstvo, žádný náměstek, dokonce ani ne primátor, i když ten je alespoň statutár toho města. Takže takové hlouposti psát do novin, to byste si, pánové, mohli někteří odpustit.

A teď jsme na konci cesty, to je zu den bitter Ende. To znamená rozhodnutí, zda privatizovat zdroje české energetiky, anebo neprivatizovat. Po tom všem, co jsem tady provedl, jakýsi historický exkurs, byl bych v této chvíli velmi opatrný. Nechtěl bych, aby se nějak oddělil život Českých energetických závodů, které považuji za zdravý podnik a za podnik, který toho pro Českou republiku mnoho vykonal, aby se oddělil od zdrojů, které by potom mohly (jít?) nějakým jiným, samostatným a těžko regulovaným vývojem, protože to není - zase podotýkám - o dostatku uhlí za levné ceny na trhu. To je také o tom, jak energetici vědí, že kotle a technická zařízení jsou konstruovány k určitému typu uhlí a není možné to substituovat naprosto libovolně. Takže se mi za této situace jeví jako docela výhodné s touto privatizací posečkat. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Lachnitovi a konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Ptám se, jestli má někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Vzhledem k tomu, že je 13 hodin, přerušuji tento bod a budeme po polední přestávce pokračovat ve 14.05 hodin. Předpokládám, že bychom se mohli sejít v tuto hodinu, vzhledem k tomu, že kluby hlásily jen krátké porady. Rozuměl jsem tomu správně? Ano. Ve 14.05 hodin se sejdeme a budeme pokračovat podrobnou rozpravou k bodu číslo jedna naší 24. schůze. Děkuji vám. Přeji dobou chuť!

 

(Jednání přerušeno ve 13.02 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP