(14.10 hodin)

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Děkuji. Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, budu velmi stručný. Chtěl jsem pouze se smutkem konstatovat, že se stalo přesně to, co jsem očekával, a že celá diskuse z věcné se posunula do politické, do ideologické, do osobní, tedy kdo koho spároval, kdo kdy lhal, kdo je hyena, kdo komplic vlády. A tak bych mohl pokračovat. Tolik výroků zde dnes dopoledne zaznělo. Je to škoda, protože ten čas se mohl využít k tomu, abychom vedli věcnou diskusi. Nicméně to je pouze mé konstatování.

Jediná věc, která má smysl a která zde nezazněla, byla odpověď na moji otázku, co to je řádná transparentní privatizace v pohledu Občanské demokratické strany. To je málo, přátelé, říci, že má být privatizace transparentní. Bohužel, odpovědi jsem se nedočkal. Zůstala tedy ve vzduchu viset otázka, proč jste svolali tuto schůzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Milanu Urbanovi. Ptám se, jestli někdo další má zájem o závěrečné slovo. Dobře, pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslanců ODS shrnout naše věcné argumenty, které tu zazněly a které asi nebyly vnímány.

My nepovažujeme za transparentní soutěž to, že jsou stanoveny podmínky, které z okruhu zájemců vylučují korektní strategické partnery, kteří by v takové soutěži byli přínosem přinejmenším proto, aby byla nalezena skutečná tržní cena prodávaného majetku a aby mezi nimi vyhrál ten, kdo nabídne skutečně nejlepší cenu pro Českou republiku a také skutečně nejlepší perspektivu pro privatizované uhelné společnosti. To byl náš první argument.

Za druhé mi dovolte uvést, že v civilizovaném světě znamenají v průběhu změněné podmínky okamžité zastavení soutěže. V těchto soutěžích došlo ke změnám v průběhu, nikdo nic nezastavuje, všichni to dokonce považují za možné.

Dále mi dovolte uvést, že nepovažujeme za transparentní, že jsou ze soutěže vylučováni zájemci, kterým není sděleno, proč byli ze soutěže vyloučeni. Nejenom že to není sděleno jim, není to sděleno ani veřejnosti. To opravdu není transparentní.

Nepovažujeme za standardní, aby byl odvolán generální manažer státní společnosti jenom proto, že ve jménu rozvoje své společnosti se přihlásí do takovéto soutěže - mám na mysli generálního ředitele ČEZu Míla - a považujeme za dokázání toho, jak to ve skutečnosti bylo, prohlášení jeho současného dočasného nástupce, který řekl, že mu nejsou známy okolnosti, pro které byl ČEZ ze soutěže vyloučen.

To je jenom několik indicií, ze kterých je jasné, vážení páni ministři, vážený pane premiére: toto není - a já teď použiji jiný termín, než který jste používali vy - normální transparentní soutěž. Možná že to je standardní sociálně demokratická soutěž. To asi ano. (Potlesk poslanců ODS.)

A teď mi dovolte ukázat, proč je to standardní sociálně demokratická soutěž, protože takhle postupujete stále. Takhle jste začali s bankami. Jenom pro zajímavost. Usnesením Poslanecké sněmovny v roce 1996 jste to byli vy, kdo jste zakázali privatizaci bank, a tehdejší vláda tento zákaz respektovala. V roce 1998 za souhlasu sociální demokracie, jinak to totiž nebylo možné, prodala vláda IPB holandské Saluce. Dodneška se traduje zajímavý omyl, že japonské Nomuře. Dovolte mi vás opravit, už jednou jsem na to upozorňoval. Tento tehdejší prodej se uskutečnil bez vládních záruk, bez záruk České národní banky, bez záruk investora; právě proto nekupovala Nomura, ale Saluka, jak vy všichni jistě víte, ale neradi o tom hovoříte. V roce 1998 byla prodána za souhlasu sociální demokracie banka do rukou tohoto "investora", a jak už jsem také mnohokrát uváděl, jejím generálním ředitelem byl expert sociální demokracie. Že privatizace českých bank začala zrovna tímhle případem, je snad tím vysvětleno.

Pak začala velká privatizace bank pod taktovkou sociální demokracie. A abych vás ušetřil času, já ji shrnu. Rozdali jste banky méně významným zahraničním investorům, ne strategickým investorům. Rozdali jste jim je zadarmo a ke každé té bance jste dali doplatek.

Jednou jsem tady popisoval hezkou soutěž, kterou jste uspořádali na jednu z těchto bank. Tehdy jsem tady říkal: V prvním kole soutěže jste zájemce vyzvali, aby nabídli podmínky, za kterých tu banku koupí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP