(9.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Bodem 160 je

 

160.
Průběžná zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění skutečností
v souvislosti s uzavřením a vypovězením smlouvy mezi Českou republikou
a firmou Housing and Construction na výstavbu dálnice D47

 

Prosím, aby se slova ujal předseda vyšetřovací komise poslanec Antonín Sýkora a předloženou zprávu uvedl. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Antonín Sýkora: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, byl jsem pověřen vyšetřovací komisí, abych seznámil Poslaneckou sněmovnu s dodatkem k první průběžné zprávě vyšetřovací komise pro objasnění skutečností v souvislosti s uzavřením a vypovězením smlouvy mezi Českou republikou a firmou Housing and Construction na výstavbu dálnice D47.

Za prvé. Dne 24. září letošního roku byla organizačním výborem Poslanecké sněmovny České republiky všem poslancům předána první průběžná zpráva vyšetřovací komise pro objasnění skutečností v souvislosti s uzavřením a vypovězením smlouvy mezi Českou republikou a firmou Housing and Construction na výstavbu dálnice D47.

Za druhé. Vyšetřovací komise k dnešnímu dni uskutečnila deset řádných zasedání, předvolala a uskutečnila výslechy dvanácti svědků a v současné době eviduje spis čítající více než 1 600 listů.

Za třetí. Vyšetřovací komise studuje a analyzuje vyžádané materiály poskytnuté Úřadem vlády České republiky, Ministerstvem dopravy České republiky a svědky a v současné době připravuje výslechy představitelů vrcholných managementů, kteří se na uzavření a vypovězení smlouvy o výstavbě dálnice D47 podíleli.

Za čtvrté. Na základě dosavadního průběhu vyšetřování rozhodla komise svým usnesením číslo 16 předložit Poslanecké sněmovně návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky souhlasí s prodloužením termínu činnosti vyšetřovací komise pro objasnění skutečností v souvislosti s uzavřením a vypovězením smlouvy mezi Českou republikou a firmou Housing and Construction na výstavbu dálnice D47 a předložením závěrečné zprávy Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky do 30. 6. 2004."

Žádám vás, pane předsedající, abyste o návrhu usnesení nechal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, samozřejmě. Po rozpravě tak učiním, pane předsedo.

Děkuji za zprávu panu předsedovi vyšetřovací komise poslanci Antonínu Sýkorovi a zahajuji všeobecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku, ani nevidím žádnou přihlášku z místa. Proto končím obecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné a vzhledem k tomu, jaká byla zpráva pana předsedy vyšetřovací komise, a vzhledem k tomu, že máte všichni rozdané usnesení, které tady bylo citováno, jen zopakuji, resp. požádám pana předsedu, aby zopakoval termín, do kterého se navrhuje prodloužit práci vyšetřovací komise.

Prosím o klid, aby všichni věděli, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Antonín Sýkora: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky souhlasí s prodloužením termínu činnosti vyšetřovací komise pro objasnění skutečností v souvislosti s uzavřením a vypovězením smlouvy mezi Českou republikou a firmou Housing and Construction na výstavbu dálnice D 47 a předložením závěrečné zprávy Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky do 30. 6. 2004.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Já vás všechny odhlásím. Končím podrobnou rozpravu. Slyšeli jste návrh usnesení. Požádám vás o novou registraci vašimi identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 962 a ptám se, kdo souhlasí s navrženým návrhem na usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 962 z přítomných 107 poslanců pro 100, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu předsedovi vyšetřovací komise Antonínu Sýkorovi a konstatuji, že jsme prodloužili lhůtu k předložení závěrečné zprávy vyšetřovací komise do 30. 6. 2004. Končím bod číslo 160.

 

Budeme pokračovat bodem 161, kterým je

 

161.
Zpráva o činnosti vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění skutečností
souvisejících s arbitrážním řízením ve věci CME versus Česká republika

 

Zprávu o dosavadní činnosti vyšetřovací komise přednese předseda této komise pan poslanec Stanislav Křeček. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, činnost komise pro vyšetření okolností arbitráže a činnosti CME v souvislosti s CME je dostatečně publikována v hromadných sdělovacích prostředcích, těší se pozornosti novinářské obce, takže jistě jste o jejím průběhu podrobně informováni.

Chtěl bych jen stručně připomenout, že jsme vyslechli dosavadní členy Rady České televize pana Korteho, Hanuše, Tomka, Muchku, Štěpánka a Přibáně, kteří nám objasnili činnosti rady od roku 1992 až do doby arbitráže. Vyslechli jsme také poslance, kteří byli navrhovateli zákona, který podstatně změnil -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vás ještě přeruším a požádám všechny poslance, aby se usadili na svá místa podle zákona o jednacím řádu, případné rozhovory vedli mimo jednací sál, protože si myslím, že by tato zpráva měla být vyslechnuta v patřičném klidu. Ono nejde zase o tak málo, abychom se tomu nevěnovali, i když je dnes 19. prosince. Děkuji všem, kteří mé přání vyslyšeli.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Také děkuji, pane místopředsedo. Dále jsme vyslechli poslance, kteří byli navrhovateli novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který měl podstatný vliv na podmínky licence, a to paní Marvanovou, Ondřeje Zeminu a pana Kasala. Dále jsme vyslechli senátora Vladimíra Železného, který byl generální ředitel jak ČNTS, tak CET 21, který nám předložil obsáhlou písemnou zprávu, jejíž skutečnosti nyní ověřujeme. Vyslechli jsme dále bývalého náměstka ministra financí pana kolegu Mládka a paní doktorku Marínu Landovou, která jako jediná svědčila proti České republice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP