(9.20 hodin)
(pokračuje Křeček)

Dále máme v plánu vyslechnout další členy tehdejší vlády, například bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, kterého tu vidím a který se účastnil této věci, náměstka ministra financí, který v té době působil, a další. Chceme si dále vyžádat zprávu, resp. stanovisko renomovaných advokátních kanceláří a právnických fakult - právnické fakulty pražské a právnické fakulty plzeňské. Informací tedy budeme mít dost a věřím, že se nám podaří objasnit okolnosti, které vedly k těmto skutečnostem.

Naše komise začala práci s jistým zpožděním. Nejprve jsme neměli písařku, pak bylo dlouhé jednání na poskytnutí vyšetřovatele policie, takže ani nám se nepodařilo dokončit práci, a proto obdobně jako kolega rovněž já žádám, aby Poslanecká sněmovna souhlasila s prodloužením činnosti vyšetřovací komise pro objasnění skutečností souvisejících s arbitráží CME mezi Českou republikou a CME do 30. 6. 2004.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, pane předsedo. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, má-li někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě. - Není tomu tak, obecnou rozpravu končím. Nepředpokládám tedy, že by bylo nějaké závěrečné slovo.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Nemám žádnou přihlášku, jen konstatuji, že ve svém úvodním slově pan předseda komise navrhl obdobné usnesení, jako v předchozím bodě, to znamená, prodloužit práci komise do 30. 6. 2004. Mám pravdu, pane předsedo? (Ano.) Děkuji. Nemám žádný jiný návrh usnesení.

Pokud nikdo nenamítá nic proti postupu předsedajícího, který přednesl návrh na usnesení v podrobné rozpravě, dám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování 963 a ptám se, kdo je pro prodloužení práce komise do 30. 6. 2004. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 963 z přítomných 117 se pro vyslovilo 92, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl schválen a že jsme prodloužili práci vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění skutečnostní souvisejících s arbitrážním řízením ve věci CME versus Česká republika do 30. 6. 2004. Končím bod 161.

 

Dále se budeme zabývat bodem

 

176.
Průběžná zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
ve věci vyrovnání České republiky se společností Diag Human

 

Prosím, aby zprávu přednesla předsedkyně této komise paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, mám v podstatě stejný úkol jako moji dva předřečníci, to znamená požádat vás o prodloužení lhůty k jednání vyšetřovací komise.

Průběžnou zprávu, která nám byla uložena předložit původním usnesením, jsme písemně předložili všem členům 24. září 2003. K dnešnímu datu se komise sešla na osmi řádných zasedáních, provedla výslech devíti svědků a máme evidováno 2 558 listů spisů.

Vzhledem ke skutečnosti, že se domníváme, že odpadla jedna vada, která nám bránila v dalším projednávání, to znamená, že zástupci společnosti Diag Human projevili ochotu zrušit bod č. 4 ve smlouvě o společném postupu - to je vzájemná povinnost mlčenlivosti - domníváme se, že musíme ještě projednat skutečnosti, které se v této záležitosti objevily k dnešnímu datu. Z toho důvodu komise projednala a žádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení termínu činnosti vyšetřovací komise ve věci vyrovnání České republiky se společností Diag Human a o předložení závěrečné zprávy Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR do 31. 3. 2004.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní předsedkyni poslankyni Haně Šedivé a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. - Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. O slovo se také nikdo nehlásí.

Prosím, paní předsedkyně, zopakujte nám na usnesení.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prodlužuje termín činnosti vyšetřovací komise ve věci vyrovnání České republiky se společností Diag Human k předložení závěrečné zprávy Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR do 31. 3. 2004.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji.

 

Budeme hlasovat, rozhodneme o prodloužení práce této komise do 31. 3. 2004. Zahájil jsem hlasování 964 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že z celkového počtu 120 přítomných se pro vyslovilo 95. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že jsme práci vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny prodloužili do 31. 3. 2004. Končím bod 176.

 

Pokračovat budeme bodem 178.

Ještě před zahájením tohoto bodu mám procedurální přihlášku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, žádám 20minutovou přestávku na poradu klubu US-DEU.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, mám hlášeno, že pan předseda klubu není přítomen, takže je to legitimní žádost na jednání klubu Unie svobody. Vyhlašuji tedy přestávku do 9.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP