(18.20 hodin)

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, je to třetí předloha z té série, která souvisí s evropským zatýkacím rozkazem; tentokrát se změna týká trestního řádu a některých dalších zákonů. Víte, že tato novela je poněkud obsáhlejší než ty předcházející, a možná, že to je také tím, že se upravuje celá nová 25. hlava trestního řádu, která se týká právního styku s cizinou.

Rád připustím, že to je zase dílčí změna, že v tuto chvíli je sestavena komise pro přípravu úplně nového trestního řádu, a zdá se, že tu zbytečně postupujeme. Ale my přece jenom máme zase bohužel povinnost implementovat jednak rozhodnutí o evropském zatýkacím rozkazu, ale nejen to, zároveň musíme implementovat ustanovení některých dalších mezinárodních smluv, a to je Úmluva o postupném odstraňování kontrol na společných hranicích, Úmluva Evropské unie o vzájemné pomoci ve věcech trestních mezi členskými státy Evropské unie, dodatkový protokol této úmluvy a Druhý dodatkový protokol k Úmluvě Rady Evropy o právní pomoci ve věcech trestních. Proto tedy ten materiál je obsáhlejší.

Jde tam, všeobecně řečeno, o reakci na vývoj trestné činnosti v celosvětovém měřítku, o vytvoření nových mechanismů, které dovolí účinné postupy a spojení sil orgánů činných v trestním řízení na nadnárodní úrovni, a je tam nově upraveno dožádání, společný vyšetřovací tým, výslech prostřednictvím videotelefonu apod.

Já budu v tuto chvíli zase stručný. Máme dostát závazkům vyplývajícím z členství v Evropské unii, máme zrychlit, zkvalitnit právní styk s cizinou, máme umožnit výkon rozhodnutí orgánů cizích států, a to všechno s přihlédnutím k rostoucí kriminalitě v oblasti organizovaného zločinu a terorismu.

Prosím, aby i tato novela byla propuštěna do druhého čtení, přikázána, mohu-li poprosit, zase ústavně právnímu výboru, aby tam mohl být celý komplex těchto předloh prodiskutován a podroben zkoumání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, novela trestního řádu by měla obsahovat realizaci těch změn, které souvisejí s novelou trestního zákona, pokud bude přijata. V této novele je obsažena definice onoho zatýkacího rozkazu, jsou zde působnosti Evropského soudního dvora, způsob realizace zatýkacího rozkazu, práva obviněného, pokud bude tím postižen, a celá řada věcí, které se týkají souvislostí s působením Evropského soudního dvora a s působením vydávání našich občanů za účelem trestního stíhání do ciziny. Je to obsáhlá novela.

Není myslím na místě, abych v prvním čtení podrobně seznamoval s jednotlivými ustanoveními, to je věcí specializovaného výboru. Proto navrhuji, aby byla tato novela propuštěna do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Oznamuji, že otvírám obecnou rozpravu a že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí o slovo. Paní poslankyně Eva Dundáčková, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, přítomné dámy a pánové, v tuto chvíli v počtu 105 poslanců. Já již nebudu navrhovat zamítnutí v tomto případě, ačkoli bych si to přála a ačkoli jsem to měla připraveno k navržení. Protože jsme ale vyslechli v této sněmovně celou řadu plamenných projevů na téma Evropské unie, na téma našeho členství, na téma toho, čeho se zbavujeme - některých svých práv, některých svých pravomocí, jaké vlastně bude postavení občana České republiky v rámci Evropské unie atd., což ovšem nebylo korunováno žádným hlasováním a první zásadní hlasování o zásadní změně ústavy, která se dotýká ochrany ústavních práv občanů České republiky ve vztahu k Evropské unii, bylo dnes, a to prosím sto šesti hlasy přítomných poslanců. Já si myslím, že to je dostatečně vypovídající hodnota o tom, jakým způsobem zacházíme s touto tematikou. Protože jsme rozdílem dvou hlasů při tomto hlasování při sto šesti přítomných poslancích a poslankyních rozhodli o tom, že propustíme ústavní změnu do druhého čtení, a propustili jsme do druhého čtení při ještě nižším skóre a při nižší účasti také změnu trestního zákona, považuji za neúčelné, abych teď navrhovala zamítnutí trestního řádu, který toliko provádí a aplikuje změny, pro které jsme se rozhodli.

Své výhrady, které se týkají dalších ustanovení a které se vztahují také k aplikaci mezinárodních smluv podle čl. 10 Ústavy, ponechám pro jednání ústavně právního výboru, a navrhuji prodloužení projednávání o 20 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se prosím někdo další do obecné rozpravy? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím. Prosím pány (ke skupině poslanců klubu ČSSD), aby ještě chvíli vydrželi a věnovali pozornost jednání Poslanecké sněmovny.

Zeptám se na případná závěrečná slova - není o ně zájem. Proto se můžeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a návrhu, který podala paní poslankyně Dundáčková, tj. na prodloužení projednávání o 20 dnů. Nejprve tedy oznamuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh zákona k projednání ústavně právnímu výboru. Má někdo jiný návrh?

 

Není tomu tak, můžeme přistoupit k hlasování, bude to hlasování s pořadovým číslem 952, které zahajuji, a táži se, kdo je přikázání ústavně právnímu výboru. Kdo je proti?

Konstatuji, že z přítomných 106 poslanců se 91 vyslovilo pro, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na prodloužení. - Ano, opět mám žádost o odhlášení. Prosím tedy, abyste se opět zaregistrovali.

 

Můžeme tedy hlasovat o návrhu na prodloužení lhůty k projednání ve výboru o 20 dnů. Zahajuji hlasování pořadové číslo 953. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 953 z přítomných 95 pro hlasovalo 49, proti 43. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru a lhůta k jeho projednání byla prodloužena o 20 dnů. Končím projednávání bodu č. 97, sněmovní tisk 533, a děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP