(18.10 hodin)
(pokračuje Čermák)

My bychom byli rádi, kdyby zákon nabyl účinnosti, jak je navrhováno, 1. 4. 2004. Myslím, že realisticky lze očekávat, že i při normálním legislativním procesu tento termín stihneme. K tomu termínu totiž jsou nasměrována veškerá úsilí Ministerstva spravedlnosti. Prosím tedy, aby návrh byl schválen a postoupen k dalšímu legislativnímu procesu ve sněmovně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní by se slova měl ujmout stanovený zpravodaj pro prvé čtení, kterým byl pan poslanec Zdeněk Koudelka. Ale po vzájemné dohodě je navržena výměna, a to za Zdeňka Koudelku by se zpravodajem stal pan poslanec Stanislav Křeček. O tomto návrhu ovšem musíme hlasovat. Požádám sněmovnu, aby se k návrhu na změnu zpravodaje vyjádřila.

 

Budeme hlasovat. Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro změnu zpravodaje? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 949 z přítomných 97 pro bylo 96, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Prosím poslance Stanislava Křečka, aby se ujal své zpravodajské role.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, nezbytnost zřízení soudu ve Zlíně zdůvodnil obsáhle pan ministr spravedlnosti. Já k tomu nechci nic dodat, jen navrhuji, aby lhůta k jeho projednání byla zkrácena o 15 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Bude vhodné, když tento návrh přednesete ještě v obecné rozpravě, pane zpravodaji. Nyní tuto obecnou rozpravu zahajuji. Mám do ní jednu písemnou přihlášku, a to od pana poslance Pospíšila, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se velmi stručně vyjádřil k předloženému návrhu zákona. Chci úvodem říci, že poslanci ODS, kteří vetovali projednávání v devadesátkovém procesu, nemají v úmyslu nesouhlasit s ustavením pobočky krajského soudu v Brně, konkrétně pobočky ve Zlíně. Co nám však chybí v tuto chvíli, je jakási jasnější koncepce, jasnější koncepční pohled, jakým způsobem se má vyvíjet struktura našich obecných soudů.

Padly zde úvahy na politické scéně ze strany bývalého ministra Rychetského, že by měly být snad rušeny vrchní soudy, což by v konečném důsledku znamenalo rozšíření a posílení působnosti krajských soudů. Padly zde nové úvahy ze strany současného pana ministra, že by snad vrchní soudy neměly být rušeny. Chceme proto, aby tato věc byla projednávána v ústavně právním výboru, aby byla řešena komplexněji, aby ze strany ministra spravedlnosti bylo řečeno, jaké jsou úmysly ministra spravedlnosti, resp. resortu spravedlnosti, v oblasti obecného soudnictví. Chceme znát, zda dlouhodobě se uvažuje o tom, že by krajské soudy kopírovaly územní samosprávné celky, to znamená, že by v každém kraji byl samostatný krajský soud, či zda dlouhodobě budeme uvažovat o tom, že se ad hoc vytvoří pouze pobočky již existujících krajských soudů. Další úvaha, která nás napadá, je taková, zda struktura soudní moci by měla, či neměla kopírovat druhou fázi reformy veřejné správy, to znamená, zda zrušení okresů a změna správního procesu se projeví ve změně struktury okresních soudů. Toto jsou, dámy a pánové, některé otázky, které zde v tuto chvíli před vámi říkám, o kterých by bylo korektní diskutovat předtím, než zřídíme ad hoc podle jednoho zákona novou pobočku jednoho již existujícího krajského soudu.

Dámy a pánové, tolik na odůvodnění, proč se domníváme, že by bylo vhodné, aby i tento stručný zákon prošel klasickým legislativním procesem, aby byl projednáván v ústavně právním výboru. Prosím pana ministra, aby tyto a další otázky, které souvisejí se strukturou institucí našeho obecného soudnictví, při projednávání v ústavně právním výboru zodpověděl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní tedy pan zpravodaj Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Nyní v obecné rozpravě navrhuji, aby lhůta k projednání tohoto zákona byla zkrácena o 15 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím. V tuto chvíli žádá o závěrečné slovo ministr spravedlnosti Karel Čermák.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Odpovím velice krátce. Jak jsem slíbil před časem paní předsedající, náš resort má v podstatě připravenu koncepci svého dalšího rozvoje. Bude ji předkládat do vlády hned začátkem ledna. Po schválení ve vládě bude předložena Parlamentu.

Vrchní soudy nechci rušit, což neoficiálně říkám už delší dobu.

Pokud jde o krajské soudy, chceme pokračovat v tuto chvíli v koncepci poboček krajských soudů v těch městech, která byla nově ustavena krajskými městy, kde krajský soud není. Jinými slovy, nechceme v tuto chvíli předčasně a samozřejmě s vysokými náklady otevírat řadu nových krajských soudů. To je otázka, o které budeme právě mluvit v ústavně právním nebo jiném výboru, a nebudeme v tuto chvíli zdržovat sněmovnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Pan zpravodaj chce vystoupit se závěrečným slovem? Ne.

Protože nezazněly návrhy ani na vrácení, ani na zamítnutí, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Nemá. Budeme tedy hlasovat o přikázání ústavně právnímu výboru, poté budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty k projednání o 15 dní.

 

Nejprve hlasování 950, které zahajuji. Kdo je pro přikázání výboru ústavně právnímu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 950 z přítomných 103 pro se vyjádřilo 87, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji hlasování číslo 951. Kdo je pro zkrácení lhůty k projednání ve výborech o 15 dní? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 951 z přítomných 104 pro se vyslovilo 62, proti 15. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru a lhůta k jeho projednání byla zkrácena o 15 dní. Končím projednávání tohoto vládního návrhu zákona, končím projednávání sněmovního tisku 516. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Dalším bodem, který je před námi, je bod

 

97.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním
(trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 533/ - prvé čtení

 

Prosím, aby z pověření vlády předložený návrh opět uvedl ministr spravedlnosti pan Karel Čermák. Prosím, má slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP