(16.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu. Tím je bod číslo

 

87.
Vládní návrh zákona o vinohradnictví a vinařství a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
/sněmovní tisk 498/ - prvé čtení

 

Opět poprosím o úvodní slovo ministra zemědělství Jaroslava Palase. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky představil vládní návrh zákona o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů.

Základní povinnosti v oblasti vinohradnictví a vinařství jsou upraveny v evropských nařízeních, jež jsou bezprostředně závazná, a proto návrh zákona obsahuje pouze doplňující povinnosti v této oblasti, které jsou členským státům Evropské unie svěřeny upravit nebo nejsou těmito předpisy upraveny vůbec. V tomto ohledu bych rád uvedl, že návrh zákona je z hlediska vstupu České republiky do Evropské unie jedním ze stěžejních zákonů a ze strany Evropské unie jsme neustále podrobováni kritice za neúměrnou délku trvání legislativního procesu a je na nás vyvíjen tlak, aby nejen tento zákon, ale i další zákony, které nejsou dosud slučitelné s předpisy Evropských společenství, byly již schváleny a staly se platnými.

Navrhovaná právní úprava se proto zabývá zejména vymezením území vinařských oblastí a dalších způsobů zeměpisného označení vína vyprodukovaného na území České republiky, právem na opětovnou a novou výsadbu v České republice, stanovením nejvyššího hektarového výnosu vinic, zatříďováním vína a podmínek pro jeho uvedení do oběhu, registrem vinic, Vinařským fondem České republiky, státním dozorem a sankcemi za nedodržení předpisů Evropských společenství nebo tohoto zákona.

S ohledem na přímý vztah navrhovaného zákona k právu Evropských společenství a nezbytnosti jeho přijetí do doby vstupu České republiky do Evropské unie doporučuji Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona o vinohradnictví a vinařství postoupit k dalšímu projednávání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za úvodní slovo. Poprosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Ladislava Skopala. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych sdělil několik krátkých slov k zákonu o vinařství a vinohradnictví. Chtěl bych říci, že navazuje na zákon č. 115/1995 Sb., který napomohl povznést vinařství a vinohradnictví na slušnou úroveň jak po stránce kvalitativní, ale v rámci novel potom, i co se týká stránky kvantitativní, protože vinařský fond napomohl rozšířit plochy našich vinohradů na přijatelnou úroveň, která je v našem státě potřeba. Vzhledem k tomu, že pan ministr zcela jasně zdůvodnil potřebu tohoto zákona, chtěl bych jenom doplnit, že tento zákon samozřejmě je i zákonem, který navazuje na legislativu Evropské unie. Tato legislativa je do toho zákona vnesena a je v jejím souladu.

I já rovněž doporučuji, aby tento zákon byl propuštěn do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy. Táži se na přihlášku z místa. Nevidím žádnou takovou a obecnou rozpravu končím. (Protesty.) Přehlédla jsem přihlášku pana poslance Petra Plevy, za což se mu omlouvám. Zeptám se ho, zda trvá na tom, abychom se pokusili nějak formálně otevřít opět rozpravu. (Trvá.) Budu muset požádat pana ministra, zda nám v této situaci pomůže, nebo nepomůže.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Ano, samozřejmě. Otevírám rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za tuto pomoc a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já budu mít více připomínek, které ale uplatním až ve druhém čtení. Teď bych se zeptal pouze na jednu věc. Tento nový vinařský zákon mění nově vinařské oblasti z těch mnoha vinařských oblastí na pouze dvě vinařské oblasti, Čechy a Morava. Já žádnou vinici nemám, ale jako příležitostný spotřebitel vína se cítím tímto velmi zaskočen, protože víno z Moravy nebo víno z Čech pro mě není dostatečná informace. Zdali by pan ministr mohl říci, proč ministerstvo přistoupilo k této změně, a zda je striktně vyžadována Evropskou unií, nebo zdali je to na rozhodnutí národní legislativy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Nejprve se hlásí o slovo pan ministr, poté jsem registrovala pana zpravodaje.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Já bych chtěl pouze velice krátce sdělit, že samozřejmě máme tyto dvě základní oblasti, na něž navazují podoblasti. Já si myslím, že toto dělení a rozdělení by mohlo uspokojit pana poslance Plevu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vysvětlení pana ministra. Nyní se o slovo hlásí zpravodaj pan poslanec Skopal. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Já si myslím, že to bude záležitostí, která určitě bude projednávána v zemědělském výboru. Nejenom otázka oblastí, ale i podoblastí, protože je snaha zredukovat podoblasti na Moravě. Vidím tady určité signály na čtyři ze současných sedmi. Takže samozřejmě budu rád, když pan poslanec Pleva se zúčastní této diskuse a napomůže nám najít slušný konsensus. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji i vám. Zeptám se pro jistotu ještě jednou, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy, kterou jsme měli možnost díky panu ministrovi znovu otevřít. Nevidím žádnou takovou přihlášku, proto končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh na přikázání? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat a já se vás zeptám v hlasování pořadové číslo 936, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán zemědělskému výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 936 - přítomno 129, pro 72, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru, a končím prvé čtení sněmovního tisku 498.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu schválenému bodu. Tím je bod číslo

 

88.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 200/1994 Sb.,
o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů
souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 519/ - prvé čtení

 

Opět prosím o úvodní slovo pana ministra zemědělství Jaroslava Palase. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Hlavním cílem předkládané novely zákona o zeměměřičství je připravit právní prostředí pro vytvoření registrů geografických informací. Navržená právní úprava vymezuje pojem základní báze geografických dat jako databázový soubor všeobecně využitelných základních dat z celého území České republiky. Výslovně konstatuje, že vedení této databáze je zeměměřickou činností ve veřejném zájmu, a dává též zákonný podklad součinnosti orgánů veřejné správy při vedení dat v tomto souboru.

V současné době je součinnost orgánů veřejné správy při vedení dat v této databázi zajišťována smluvně. Příprava tvorby základní báze geografických dat byla zahájena v roce 1993, a to zákonem č. 107/1993 Sb., kterým se měnil zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech, byl stanoven správcem této databáze Zeměměřičský úřad v Praze. Naplňování základní báze geografických dat je prakticky dokončeno. V roce 2003 se ještě doplňují některé atributy geografických objektů a již probíhá první aktualizace. Tuto databázi dnes využívají resorty zemědělství, životního prostředí, dopravy a spojů, místního rozvoje, vnitra, dále kraje a řada obcí.

Základní báze geografických dat má sloužit jako geografický základ pro zaznamenávání a zpřístupňování tematických informací z rozhodovacích procesů orgánů veřejné správy vztahujících se k území státu. Změna zeměměřického zákona v naznačeném směru bude předpokladem pro právní úpravu registrů veřejné správy tak, aby spolu s tematickými daty vytvořenými a vedenými subjekty veřejné správy mohl vzniknout registr geografických informací.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o propuštění tohoto návrhu zákona do dalšího čtení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP